En Sıcak Konular

ELEKTRİK VATANDAŞI FENA ÇARPTI

20 Kasım 2009 09:18 tsi
ELEKTRİK VATANDAŞI FENA ÇARPTI Elektriğe iki yılda gelen yüzde 70 oranındaki zam, ekonomik kriz ortamında geçim mücadelesi veren vatandaşın cebini "çarpmaya" devam ediyor.

Maliyetleri yükselmedi ama...Elektrik değil fiyatı çarpıyor

Elektriğe iki yılda gelen yüzde 70 oranındaki zam, ekonomik kriz ortamında geçim mücadelesi veren vatandaşın cebini "çarpmaya" devam ediyor. Dağıtım ve üretim maliyeti yükselmediği halde diğer gider kalemlerini dengelemek için yapılan zammın faturası her zaman olduğu gibi vatandaşa yansıyor.

Ekonomik krizin Türkiye'yi hiç de öyle teğet geçmediğini kepenk kapatan binlerce iş yeri, yeni kredi kartı mağdurları, intihar eden iş adamları gösterdi. Bu ortamda ayakta kalmaya çalışan dar ve orta gelirli vatandaşın durumu, kamu hizmetlerine yapılan fahiş zamlarla içinden çıkılmaz bir hale geldi. İki yılda elektriğe yapılan toplam yüzde 70'e varan zam oranı, 4 kişilik bir ailenin ortalama yaşam standardı için gerekli olan 230 kilovat saat elektriği kullandığında, ailenin yıllık bütçesine 260 TL ek yük getirecek. 1 Ocak 2010 itibariyle yüzde 10'un altında olmayacağı belli olan yeni elektrik zammı ise vatandaşın cebini bir kez daha yakacağa benziyor. 7 yıllık AKP İktidarı döneminde elektriğe yapılan toplam zam miktarı ise yüzde 86,2'yi buldu.

Zammın sebebi yok!
Elektrik Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada zamların nedeninin üretim artışından kaynaklanmadığı söyleniyor. "Elektriğe yapılan zamların iddia edildiği gibi maliyetlerle açıklanmasına imkan yoktur. Doğalgaz fiyatları indirilmiş, kömür fiyatları düşmüşken nasıl olur da maliyet esaslı denilen mekanizma ile zam yapılmaktadır" açıklaması yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) açıklamasında, "Özel şirketlerin kar baskısı nedeniyle borç sarmalına sokulmuş olan elektrik kuruluşlarına kaynak aktarmak için tüketiciye ve bütçeye yansıtılacak zam baskısı oluşturulmuştur" ifadeleri kullanıldı.

Çalışan ücretleri devede kulak
Elektriğe iki yılda yüzde 70 oranında zam yapılmasına karşı emekli, memur ve işçi ücretlerine yapılan küçük ücret artırımları vatandaşın son zamlarla başa çıkmasının önüne geçiyor.  2010 yılında memur maaşlarına toplam yüzde 5 zam yapılırken bu rakam emekli ve asgari ücretli maaşlarında 2009 için toplamda yüzde 8 olarak kaldı. 2010'da geçim sıkıntısındaki emeklilere yüzde 6,4 oranında zam öngören hükümet, asgari ücretliye ise sadece yüzde 3 zam vermeye hazırlanıyor.

En fazla zam sokak aydınlatmasına
Elektriğe yapılan en fazla zammın yüzde 11,79 ile sokak aydınlatma bedelleri ile yüzde 11,59 oranıyla tarımsal sulama için kullanılan elektriğe geldiği açıklandı. Geçtiğimiz dönemlerde elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinin ardından hazinenin üstüne yıkılan sokak aydınlatma bedellerinin faturası da vatandaşa çıkarıldı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Ağustos 2009 verilerinde 'konut ana harcama grubunda' fiyatı en çok artan kalemin elektrik olduğu gözleniyor.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/elektrik-degil-fiyati-carpiyor-144092.htm

 



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,346 µs