En Sıcak Konular

VATANDAŞ BANKALARA ÇALIŞIYOR

16 Kasım 2009 10:10 tsi
VATANDAŞ BANKALARA ÇALIŞIYOR 2009 yılında Kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 1 milyonu aşarken, Kasım ayının ilk haftasında Bankaların vatandaştan alacağı borç miktarı 560 milyon TL artarak 122 milyar TL oldu.

Bankalar ağa vatandaş köle!

2009 yılında Kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 1 milyonu aşarken, Kasım ayının ilk haftasında Bankaların vatandaştan alacağı borç miktarı 560 milyon TL artarak 122 milyar TL oldu.

Küresel ekonomik krizin patlak verdiği geçen seneden bu yana Türkiye'de, işsizlik tavan yaptı. İşsizlik belasının en büyük çilesi ise geliri olmayan insanların kredi kartlarından borçlanarak bankalara mahkum haline gelmesi oldu. Yüz binlerce insan ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartlarından borçlanırken, hükümetin çıkardığı Kredi Kartlarının Yeniden Yapılandırılması ile ilgili yasal düzenleme de kart mağdurlarının sorunlarını çözmedi. Zaten sıfır gelire sahip bir insan için, cüz'i miktarlarda da olsa borcunun taksitlendirilmiş olması bir şey ifade etmedi.

Düzenlemede ayrıca, 3 dönem kartının asgari ücretini bile ödeyemediği için takibe düşmüş ve mahkemelik olmuş borçlular dikkate alındığı için bu duruma düşmeyen insanlar faydalanamayarak birkaç ay sonra aynı duruma düştü. Kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı 2009 yılı Eylül ayında, bir önceki aya göre yüzde 8 artarak 2009 yılı başından bu yana ilk defa psikolojik sınır olan 100 bini geçti. Eylül ayında kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı bir önceki aya göre yüzde 8 artarak 103 bin 94'e çıktı.Aynı dönemde ferdi kredi borcunu ödemeyenlerin sayısı ise yüzde 33,4 artarak, 48 bin 704'den 64 bin 954'e yükseldi. Kredi kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenleri gösteren negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları sisteminde yer alan kişi sayısı, Eylül ayında, bir önceki aya

Toplma borçlu sayısı 1 MİLYON 896 BİN 674 KİŞİ
Verilere göre, 2009 yılının dokuz ayında ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 1 milyon 157 bin 548 olarak belirlenirken, bunun 722 bin 473'ü kredi kartı borcunu, 435 bin 75'i de ferdi kredi borcunu ödememiş kişilerden oluştu. Bir kişinin tüm    yıllar içinde bir kez sayılması durumuna göre, 2004 yılından bu yana ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı         1 milyon 896 bin 674 oldu. Bu kişilerin         608 bin 597'sini ferdi kredi borcunu, 1 milyon 288 bin 77'i de kredi kartları borcunu ödemeyenler oluşturdu.

Borç ve  veresiye ile hayat
ESTIMA'nın yaptığı 'Ailelerin Geçim Araştırması'nda ise her iki aileden birinin aylık gelirinin toplam giderlerini karşılamaya yetmediği ortaya çıktı. Bu açık borçlanma veya veresiyeyle kapatılıyor. Araştırmaya göre, ailelerin yüzde 54.5'inin borçlu olduğu, ailelerin yüzde 83.5'inin son 5 yıl içinde gelirlerinde olumlu bir gelişmenin yaşanmadığı ve ailelerin yüzde 39'unun ise gelirlerinin azaldığı ortaya çıktı.

Vatandaş bankalara çalışıyor
Bankaların tüketici kredisi alacakları Kasım ayının ilk haftasında 404 milyon TL artarak 86 milyar 851 milyon TL'ye yükseldi. Kredi kartı borçları ise 155 milyon TL'lik artışla 34 milyar 751 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Tüketicilerin bankalara olan toplam borcu 559.1 milyon TL artarak 121 milyar 602 milyon TL oldu.Aynı dönemde konut kredileri 286.5 milyon TL artışla 40 milyar 931 milyon TL'ye yükselirken, taşıt kredileri 28 milyon TL azalarak 4 milyar 198 milyon TL'ye düştü. Söz konusu bir haftalık dönemde, diğer tüketici kredileri ise 145.7 milyon TL'lik artışla 41 milyar 722 milyon TL oldu. Tüketicilerin geçen hafta 155 milyon TL'lik artışla 34 milyar 751 milyon TL düzeyinde gerçekleşen kredi kartı borçlarının, 34 milyar 701 milyonu TL cinsinden, 50.5 milyon TL'si ise yabancı para cinsinden.

Krizde faizciler kazandı
Küresel ekonomik krizle birlikte tüm sektörler düşüş yaşarken bankaların krizden kârlı çıkan tek sektör olması da, bankacılık sektörüne olan öfkeyi artırıyor. Hatırlanacağı üzere BDDK, küresel krizin devam ettiği Haziran 2009 döneminde, bankacılık sektörünün net kârının 2008'in aynı dönemine kıyasla yüzde 32,6 arttığını açıklamıştı. Haziran ayında, ekonomideki tüm sektörler düşüş yaşarken bankacıların kârı 10 milyar 980 milyon lirayı buldu.

Bu artışta, net faiz gelirleri ile sermaye piyasası işlem kârlarındaki artışın yanı sıra kambiyo karındaki artış etkili oldu. Krizi aşmanın tek çözümünün ısrarla üretim olduğu belirtilmesine rağmen, faiz rantı üzerinden vatandaşın sırtına kene gibi yapışan bankacılık sektörü büyüdükçe büyüyor. Uzmanlar, küresel krizi tetikleyen en büyük etkenin de "Paradan para kazanma düzeni" olduğunu belirterek, bu sistemin zayıflamasının ekonominin gerçek değerini artıracağına dikkat çekiyor.

Yeni Kart krizi dalgası geliyor!

Kredi Kartı kullanım yöntemi ve borçların geri ödenmesinde görülen zayıflama yakın zamanda yeni bir kredi kartı kriziyle karşı karşıya kalacağımızı gösteriyor. Kredi kartlarına ödeme kolaylığı getiren düzenlemenin uygulamaya girdiği Haziran ayından bu yana kart harcamaları yaklaşık 450 milyon TL artarak 36 milyar liraya çıktı. Geri ödenmeyen kart borçları ise 630 milyon lira artarak 4,2 milyara çıktı. Kartına kısa süreli ödeme yapamayan vatandaşın bol taksitli seçenekleri tercih etmesi, ikinci krizi süre olarak sadece biraz erteliyor o kadar. Haziran ayındaki kredi kartı borçlarının yapılandırılmasına getirilen düzenlemeden bu yana kredi batık oranı gerilemek yerine, yüzde 10'lardan eylül ayında yüzde 12'lere çıktı.

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya:

Bankaların kârı düşürülmeli

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala bankalar tüketicilere altın tepsiyle bayram kredisi sunmaya başladı. Vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. Bankacılık sektöründe kârların düşürülmesi gerekiyor. Sadece bir haftada tüketici kredileri ve kredi kartı tutarı 830 milyonTL.artarak 121 milyar TL'ye yükseldi. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek içer misali vatandaş bankadan kredi çekme konusunda temkinli. Haziran ayı itibariyle tüketicilerin 30 milyar lira konut kredisi borcunun bulunuyor. Bunun yüzde 40'ına yakın bölümü de ödenemiyor. Bankalar son günlerde konut kredisi faiz oranlarını da düşürdü. Bankalar kredi kullandırmak için bol bol reklam yapıyorlar. Bankalar, faiz hesaplama tekniklerini kullanarak tüketicinin daha fazla bedel ödemelerine neden olmaktadır. Tüketiciler, reklamlara aldanmayarak önce bütçelerini ve ihtiyaçlarını düşünerek kredi çekip çekmeyeceğine karar vermeli. Çünkü, kredinin bir de geri ödemesi olduğu unutulmamalı. Bankaların sunduğu seçenekleri cazip görmeyip, kendi ekonomik güçlerine bakmalılar."

Kredi kartı borcundaki artış toplumsal felaketin habercisi

Tüketici Hakları Uzmanı Bülent Deniz, kredi kart borcundaki artışa ilişkin, gerekli yapısal önlemler alınmaması ve özellikle tüketicinin kredi borçlarının oluşturduğu sarmaldan kurtarılmaması halinde, mevcut tablonun toplumsal felâketin yakın olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Deniz, "Türkiye, kredi kartlarına teslim oluyor." dedi.

Tüketici Hakları Uzmanı Bülent Deniz, yaptığı yazılı açıklamada, eylül sonu itibariyle kredi kart borcunu ödemeyenlerin sayısında rekor artış gerçekleştiğini söyledi. Deniz'in verdiği bilgiye göre, sadece Eylül ayında 103 bin 94 kişi kredi kart borcunu ödeyemedi. Bu yılın ilk dokuz ayı sonunda, kredi kart borcunu ödeyemeyenlerin sayısı ise, 722 bin 473 oldu. Bir tüketicinin ortalama olarak iki kredi kartı kullandığı düşünüldüğünde, bu yılın ilk dokuz ayında ödeme yapılmayan kart sayısı 1 milyon 450 bin'e ulaştı. Kredi kartları yanında ferdi kredi kullanan 435 bin 75 tüketici de, borcunu ödeyemedi. Ekim ayı itibariyle Türk halkının bankalara olan kredi kartı ve ferdi kredi borç stoku 120 milyar 2 milyon TL oldu. "Türkiye'nin 2010 yılı bütçesi büyüklüğünün 287 milyar TL. olduğu hatırlandığında, hane halkı 2010 yılı bütçesinin yarısı miktarında borçlu bulunmaktadır" diyen Bülent Deniz, geçtiğimiz yıl Eylül ayında başlayan küresel ekonomik krizin, hane halkını yüksek borç stoku ile yakaladığını ifade etti. Geçen bir yıllık dönemde de, hane halkının borç stokunun artmaya devam ettiğini, ödememe durumunun da rekor seviyelere ulaştığını kaydetti.  Bu süreçte kredi kart borçlarının yapılandırılarak ödenmesi ve tasfiyesi amacıyla çıkarılan 5915 sayılı yasanın da kamuoyunun beklentilerini karşılamadığını savunan Bülent Deniz, kapsamı dar tutulan yasadan yararlanarak kredi kart borcunu yapılandıran tüketici sayısının, beklenenin oldukça altında kaldığını aktardı. Gerekli yapısal önlemler alınmaması ve özellikle tüketicinin kredi borçlarının oluşturduğu sarmaldan kurtarılmaması halinde, mevcut tablonun toplumsal felâketin yakın olduğunu ortaya koyduğunu belirten Bülent Deniz, "Bu sürecin sonu, ülkenin kredi kartına teslim olması demektir" dedi.(MİLLİ GAZETE)

KAYNAK-http://www.milligazete.com.tr/haber/bankalar-aga-vatandas-kole-143694.htm



Bu haber 1,379 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,609 µs