En Sıcak Konular

İLKÖĞRETİMDE ''MASKELİ EĞİTİM'' DÖNEMİ

16 Kasım 2009 09:57 tsi
İLKÖĞRETİMDE ''MASKELİ EĞİTİM'' DÖNEMİ Domuz gribinin giderek yayılması nedeniyle bazı ilköğretim okullarında öğrenciler, derslerde tedbir amaçlı maske kullanmaya başladı.

Egitimde maskeli dönem

Domuz gribinin giderek yayılması nedeniyle bazı ilköğretim okullarında öğrenciler, derslerde tedbir amaçlı maske kullanmaya başladı.

Domuz gribi endişesi nedeniyle bazı ilköğretim okullarında öğrenciler, derslerde tedbir amaçlı maske kullanmaya başlarken sıraların üzerinde bulunan el temizleme jelleri de dikkati çekiyor. Domuz gribi hastalığının en fazla görüldüğü 6 ilden birisi olan Bursa'da risk grubunda yer alan ilköğretim çocuklarının sağlıklarının korunması için büyük çaba gösteriliyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okullarda temizlik çalışmalarını büyük bir titizlikle yürütürken, bazı okullarda öğrenciler, tedbir amaçlı maske kullanıyor.  Ailelerinin ve öğretmenlerinin tavsiyesi üzerine öğrenciler, ağızlarında maskeyle ders dinliyor. Öğrencilerin önündeki sıralarda bulunan el temizleme jelleri de dikkati çekiyor.

600 bin öğrenci

İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, Bursa'da 450 binden fazla öğrencinin eğitim gördüğünü, halk eğitim kursiyerleri ile çıraklık eğitimlerinin de katıldığında rakamın 600 bine yaklaştığını söyledi. Yetkililer, tuvaletlere el temizliği konusunda afişler ve yazılar astıklarını belirterek, ''Bir şube müdürü, bütün işleri bırakıp sadece bu konulara yöneldi. Bütün öğrencileri kontrol altında tutmaya çalışıyor. Şu ana kadar ciddi bir sıkıntı yaşanmadı. Birçok okulda tedbir amaçlı maske kullanımı arttı. Korunmak için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

Aşı uygulaması başlıyor

Kronik organ yetmezliği, bağışıklık sistemi ve  kan hastalığı bulunanlarla 6 ay ile 5 yaş arası çocukların ''domuz gribi''ne  karşı aşı uygulaması bugün başlıyor.

Kronik organ yetmezliği, bağışıklık sistemi ve kan hastalığı bulunanlarla 6 ay ile 5 yaş arası çocukların ''domuz gribi''ne karşı aşı uygulaması bugün başlıyor. Bu kapsama giren, aşı yaptırmak isteyenlerin sağlık ocakları veya aile sağlığı merkezlerine başvuruların kendi beyanları yeterli olacak, herhangi bir belge istenmeyecek.

Sağlık ocakları veya aile sağlığı merkezlerine başvurup durumlarını beyan ederek aşı yaptırabilecek olanlar şunlar:

''-Kronik bronşit, KOAH ya da astım gibi kronik akciğer hastaları, Kronik kalp-damar hastaları, kalbinde doğumsal delik, damar ve kapak darlığı, kalbin bölümleri arasındaki bağlantı bozukluğu gibi rahatsızlığı olanlar, Özellikle diyalize giren kronik böbrek hastaları, Şeker başta olmak üzere metabolik hastalığı bulunanlar, Siroz başta olmak üzere kronik karaciğer hastaları, Anemi ve lösemi gibi kan hastalığı bulunanlar,Kanser hastaları, Bağışıklık sistemini baskılayan diğer rahatsızlıkları olanlar.''6 ay ile 5 yaş altındaki çocuklara da aile onayı alındıktan sonra aşı yapılacak.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, domuz gribi aşılarının gönüllülük esasına göre yapıldığını, bu konuda herhangi bir zorlama olmadığını vurguladı.

Risk gruplarına aşı uyarısı

Ankara  Üniversitesi Tıp  Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Alpay Azap, ''domuz gribi''nin diğer gruplara göre daha ağır seyrettiği kronik hastalığı bulunanlarla 5 yaş altındaki çocukların mutlaka aşı yapılması gerektiğini bildirdi.

''Hastalığın, altta yatan kronik hastalığı olanlarla 5 yaş altındakilerde diğer yaş gruplarına göre daha ağır seyrettiğini'' belirten Azap, hayatını kaybedenlerin büyük bölümünün bu gruba girdiğine işaret etti.

''Sağlık Bakanlığının domuz gribine karşı aşı uygulamasının başladığını hatırlatan ve bu gruptakilerin mutlaka aşı yaptırmaları gerektiğini'' ifade eden Azap, şöyle konuştu: ''Hastalık mevsimsel gripten farklı olarak 5 yaş altında daha ağır seyrediyor. Ama asıl 24 yaş altı risk içeriyor. 5 yaş altı aşılandıktan sonra 24 yaş altındakilerde aşılamaya devam edilecek. Yaş düştükçe hastalığın ağır seyretme riski artıyor. Burada hastalığa yakalanma riskinden bahsetmiyoruz. Bizim için önemli olan yakalandıktan sonra hastalığın ağır seyretme riskidir.

Hastalığa yakalandıklarında ağır seyretme riski olanların mutlaka aşıyla korunmaları gerekiyor. Çünkü aşıdan daha etkili bir koruyucu önlemimiz yok.''Aşı olmamanın alternatifinin hastalığı geçirmek olduğunu vurgulayan Azap, dışarıya çıkmamak, maske takmak, kendine çok dikkat etmek, bir takım bitkiler kullanmak ya da elleri yıkamak gibi önlemlerin bir miktar hastalanma riskini azaltabileceğini, ama engelleyemeyeceğini söyledi.(Milli Gazete)

 

Kaynak-http://www.milligazete.com.tr/haber/egitimde-maskeli-donem-143693.htm



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,215 µs