En Sıcak Konular

ATALAY AÇILIMIN AYRINTILARINI İLK KEZ AÇIKLADI

14 Kasım 2009 16:54 tsi
ATALAY AÇILIMIN AYRINTILARINI İLK KEZ AÇIKLADI İçişleri Bakanı Beşir Atalay, muhalefetin "Açılımla ilgili birşey bilmiyoruz" eleştirilerine muhattap olan demokratik açılım sürecinde ilk kez somut açıklamalarda bulundu.

İşte açılımın ayrıntıları! 
 
Atalay ilk kez somut ifadeler kullandı..

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, muhalefetin "Açılımla ilgili birşey bilmiyoruz" eleştirilerine muhattap olan demokratik açılım sürecinde ilk kez somut açıklamalarda bulundu. Kısa ve orta vadede yapılması planlanan maddeleri sıralayan Bakan Atalay, Kürtçe mitinge olanak tanınacağını da açıkladı. Atalay, özetle şunları söyledi:


* Doğu ve Güneydoğu’da yaşayan vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını kolaylaştırmayı amaçlayan yol tedbirlerinin azaltılması ve yaylalara çıkış yasağının kaldırılması gibi idari tedbirler üzerinde çalışılmaktadır.

* Orta vadeli tedbirler genellikle yasal değişiklik gerektiren çalışmalardır. Birçok demokratik ülkede mevcut olan bağımsız bir Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu ülkemizde de kurulacaktır. Komisyon özel ve kamu sektörüne yönelik her türlü ayrımcılık şikâyetini ele alarak etkili bir denetim gerçekleştirecektir.

* Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı bağımsız ve sivil bir İnsan Hakları Kurumu’na dönüştürülecektir. Kurum, evrensel Paris Prensipleri ışığında düzenlenmektedir. Yeni kurum etkili şekilde denetleme işlevi görecektir.

* Bu halkanın dördüncü önemli unsuru, başta insan hakları ihlalleri olmak üzere kolluk hakkındaki şikâyetlerin izlenmesi, incelenmesi ve sonuçlandırılmasına yönelik bir mekanizma oluşturmasıdır. Bağımsız Kolluk Şikâyet Mekanizması, işkence ve kötü muamelenin önlenmesine, güvenlik güçlerimizin haksız yere yıpratılmasının engellenmesine hizmet edecektir.

* Yerleşim birimlerine yerel talep halinde eski isimlerinin verilebilmesine imkan sağlanacaktır. Siyasi propaganda hakkının önündeki bazı yasal engellerin kaldırılması gerek. Siyasi partilerin seçim çalışmalarında vatandaşlarımızın kullandığı farklı dil ve lehçelerde seslenebilme imkanı verecek çalışmalar bunlardandır.

Sonra Anayasa

* Türkiye’de demokrasinin standartlarını gerçek manada yükseltecek olan demokratik ve sivil bir anayasadır. Mevcut anayasa toplumumuzun gerisinde kalmıştır. Bu Anayasa’nın gelişen Türkiye’nin ve Türk milletinin 21. yüzyıldaki ihtiyaçlarını karşılayamayacağı açıktır. Mümkün olan en geniş katılım ve mutabakatla çoğulcu ve özgürlükçü bir anayasanın hazırlanması gerekmektedir.

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/Iste_acilimin_ayrintilari/270726/1/Gundem



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,062 µs