En Sıcak Konular

MHP'NİN ''MAVİ AKIM PROJESİ'' OTURUMUNUN AÇIKLANMASI İÇİN VERDİĞİ ÖNERİ REDDEDİLDİ

12 Kasım 2009 21:21 tsi
MHP'NİN ''MAVİ AKIM PROJESİ'' OTURUMUNUN AÇIKLANMASI İÇİN VERDİĞİ ÖNERİ REDDEDİLDİ MHP'nin, "Mavi Akım Projesi" konusunda 2000 yılında TBMM Genel Kurulunda yapılan kapalı oturum tutanaklarının açıklanmasını içeren grup önerisi reddedildi.

MHP'nin önerisi reddedildi 

MHP'nin, "Mavi Akım Projesi" konusunda 2000yılında TBMM Genel Kurulunda yapılan kapalı oturum tutanaklarının açıklanmasınıiçeren grup önerisi reddedildi.

Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanmaması üzerine, MHP grup önerisini GenelKurula taşıdı. Gündemdışı konuşmaların ardından, MHP'nin, "Mavi Akım Projesi"ili ilgili 2000 yılında yapılan kapalı oturumlarda, Rusya ile yapılan görüşmetutanaklarının açıklanması için TBMM kararının alınmasını içeren grup önerisi elealındı.Öneri lehinde konuşan eski başbakanlardan ve DP Rize Milletvekili MesutYılmaz, AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç'ın, "Demokratik Açılım"konusundaki Genel Görüşme önergesinin öngörüşmesinde talihsiz bir ifadekullandığını belirterek, "Doğalgaz alım anlaşmasıyla ilgili olarak Türkiye'ninhangi menfaatlerinin kaç paraya, kime satıldığını sorduğunu" söyledi.

"Mavi Akım" anlaşmasının, 1997 yılında Başbakanı olduğu 55. Hükümettarafından imzalandığını, projenin gerçekleşmesinin ise 57. Hükümet zamanındaolduğunu, "kurdelasını kesmenin de AKP Hükümeti'ne nasip olduğunu" anlatanYılmaz, şöyle konuştu:"AKP Hükümeti işbaşına geldikten sonra, zamanın Enerji Bakanı henüz dahakonuyu incelemeden ve dersine çalışmadan Mavi Akım Projesini çok ağır dillesuçlamış, bunun son derece pahalı bir anlaşma olduğunu, ülkenin aleyhine hükümleriçerdiğini ve ülkeyi aşırı bağımlı kıldığını söylemiştir. Bundan 4-5 ay sonra,Soçi'de, Başbakan ile Putin arasında yapılan ve zabıtları şu anda devletinarşivinde bulunmayan gizli görüşme sonucunda, Türkiye, bizim imzaladığımız MaviAkım anlaşmasındaki fiyatı Türkiye aleyhine yükseltmiştir. Bu, 20 yıl süreli biranlaşmadır. Bunu sözde dengelemek için Rusya'dan, Batı'dan alınan doğalgazınfiyatında cüzzi bir indirim yapılmıştır. Oysa o anlaşmaların süresi çok yakındadolmak üzeredir. Global olarak baktığınız zaman, değişen petrol fiyatlarına bağlıolarak belirlenen doğalgazın Türkiye'ye faturası 10 milyar dolar civarındaartmıştır, bu anlaşmayla. Ben isterdim ki AKP bu konuyu aslında Meclise, GenelGörüşme olarak getirsin. Evet, doğalgaz anlaşmalarında hüküm vardır, fiyataçıklanamaz. Ama bunun yolu da o zamanki RP'nin önerdiği şekilde aşılabilir,kapalı oturum yapılabilir ve burada fiyat dahil her şey milletin temsilcilerineaçıklanabilir. 2000 yılında yapılan budur. Görüşmelerde görülmüştür ki öylemilletin hiçbir menfaati kimseye satılmamıştır. Bugünkü Hükümet, Mavi Akım'ınmiktarını artırmak için ilave hat döşemek için şu anda Rusya ile görüşme yapıyor.Eğer Mavi Akım anlaşması imzalanmasaydı ve uygulanmasaydı, ekonomik daralmayarağmen Türkiye geçtiğimiz yıllarda enerji açığı ile karşı karşıya kalırdı."Yılmaz, "Mavi Akım"ın Türkiye'yi kurtaran bir anlaşma olduğunu, ancakbunu imzalayan ve uygulayanlara çok büyük haksızlık yapıldığını, konuyla ilgiliMeclis soruşturması açıldığını, dönemin Enerji Bakanının Yüce Divan'dayargılandığını, hem kendisinin hem de bürokratların beraat ettiğini hatırlattı."Gerçekler ortadayken konuyu böyle ağır bir suçlamayla gündeme getirmek,adalet ile bağdaşmaz. Hele bunun bir grup başkanvekili tarafından yapılması utançvericidir" diyen Yılmaz, suçlamaya muhatap biri olarak zabıtların 1 yıl erkenaçıklanmasını istediğini, Anayasa ve İçtüzüğün bu konuda Meclise bir hakverdiğini kaydetti. Yılmaz, "AKP hakikaten zerre kadar adalet duygusuna sahipse,bu önerile kabul oyu verecektir" dedi.

-"7,5 SAATLİK GÖRÜŞME SONUCUNDA FORMÜL DEĞİŞTİRİLDİ"-

Öneri lehinde konuşan MHP Grup Başkanvekili oktay Vural, "AKP'li SuatKılıç'ın iddiasına hodri meydan dediklerini" belirterek, "Türkiye'ninmenfaatlerine halel getirilmişse, Parlamento töhmet altında bırakılmamalı.MHP-DSP-ANAP Hükümeti ne yapmış, ülkenin hangi menfaatlerini kime, kaçasatmıştır? Bu iddiayı ortaya atan kişi demek ki biliyor; ya satan ya alantarafındadır. Gelin Türkiye'nin menfaatlerini birlikte koruyalım. Açıklanmayacakve saklanacak bir şey yok" dedi.Vural, iddiasını ispatlamayanın "müfteri" olacağını ifade ederek,sözlerini şöyle sürdürdü:"Size iddianızı ispat etme fırsatı tanıyoruz. Kapalı oturumtutanaklarının açıklanması dahil, formülün değiştirilmesine yol açan SayınBaşbakan'ın Soçi'de Putin ile yaptığı 7,5 saatlik görüşme, bu görüşmelerden sonraMavi Akım'ın formülünün değiştirilmesi, bu formülden sonra milletin ne kadarkazık yediği konusunda Meclis Soruşturması açalım. Bu konuda milletimiz yediğikazığın hesabını herkesten sorsun. Biz bunu istiyoruz. 2007 yılında fiyat farkıformülü nedeniyle 526 milyon dolar fark oluştuğunu, araştırma Komisyonu Raporundayer alan Rusya'nın 15 milyar dolar avantaj sağladığında soruşturalım. Mavi Akımyerine, Rusya'nın Güney Akım projesinin desteklenmesiyle, Samsun-Ceyhan boruhattına petrol akıtmak için Türkiye'nin menfaatlerinin kime satıldığını dasoruşturalım. Biz sadece gerçekleri istiyoruz. İtham altında kalan Hükümet değil,Parlamentodur. Türk siyaseti bu ithamın arkasında kalmasın.

"-"İSPAT EDEMİYORSANIZ SUSUN"-

Öneri aleyhinde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli iseYılmaz'ın, "AKP Hükümeti döneminde doğalgazın Türkiye'ye faturası 10 milyardolar artmıştır" iddiasını ispat etmek zorunda olduğunu belirterek, bunda birengel olmadığını savundu. Canikli, "Sayın Yılmaz bu bilgiye yeni mi sahipolmuştur? Niye ilgili makamları harekete geçirmemiştir, kamuoyuylapaylaşmamıştır" diye sordu.Canikli, Kılıç'ın ifadesinde "töhmet yada suçlama bulunmadığını" dilegetirerek, "İddianız varsa çıkın ispat edin. Kim sizi engelliyor, kim elinizitutuyor? İspat edemezseniz o sizin sorununuz. İspat edemezseniz, lütfen susun"dedi.CHP'li Canan Arıtman'ın, dün Genel Kurulda "talihsiz bir konuşmayaptığını ve 10 Kasım'da AK Parti binasında bayrak asılmadığını" iddia ettiğiniifade eden Canikli, bunun "iftira ve yalan olduğunu" söyledi. AK Partibinasının hem önünde hem de arkasında Türk Bayrağı bulunduğunu, 10 Kasım'dabayrakların yarıya indirildiğini ve gerekli törenin yapıldığını anlatan Canikli,bunun şahitlerinin de olduğunu kaydetti.Arıtman'ın, AK Parti'den özür dilemesi gerektiğini belirten Canikli,gazete haberlerine itibar edilemeyeceğini söyledi. Canikli'nin konuşmasına,Arıtman oturduğu laf atarak tepki gösterdi.Konuşmaların ardından MHP'nin grup önerisi, reddedildi. (VATAN)

Kaynak-http://haber.gazetevatan.com/MHPnin_onerisi_reddedildi/270410/9/Siyaset
 



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,155 µs