En Sıcak Konular

DOMUZ GRİBİ'NİN İKİNCİ DALGASI DAHA TEHLİKELİ

12 Kasım 2009 11:20 tsi
DOMUZ GRİBİ'NİN İKİNCİ DALGASI DAHA TEHLİKELİ Yard. Doç. Dr. Aslıhan Candevir,"İkinci dalga virüs Aralık-Ocak ayında gelecek. İkinci dalga daha ölümcül,Çünkü virüs sürekli değişime uğruyor" dedi.

Prof. Dr. Hasan Aksu Midyedeki civa miktarı grip aşısındakinden 100 kat daha fazla

İkinci dalga daha ölümcül

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Aksu, Adana Diş hekimleri Odası'na, kayıtlı diş hekimlerine domuz gribi ve domuz gribinden korunma yollarını anlattı. Prof. Aksu, domuz gribi aşısındaki civa miktarının tehlike oluşturmadığını söyledi. Aksu, "Türkiye'ye getirilen domuz gribi aşısında bulunan civa miktarı soluduğumuz havadakinden bile daha az miktarda.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Aksu, midyedeki civa miktarının grip aşısındakinden yüz kat fazla olduğunu söyledi.  Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hasan Aksu ve Yard. Doç. Dr. Aslıhan Candevir, Adana Dişhekimleri Odası'na, kayıtlı dişhekimlerine domuz gribi ve domuz gribinden korunma yollarını anlattı. Prof. Dr. Hasan Aksu, domuz gribi aşısındaki civa miktarının tehlike oluşturmadığını söyledi. Prof. Dr. Aksu, "Türkiye'ye getirilen domuz gribi aşısında bulunan civa miktarı soluduğumuz havadakinden bile daha az miktarda. Sahil kentlerimizde tüketilen midyedeki civa miktarı bile grip aşısındakinden on kat, hatta yüz kat fazla diyebilirim." şeklinde  konuştu.

İkinci dalga Aralık ve Ocak'ta

Etkinlikte griple ilgili bir sunum yapan Yard. Doç. Dr. Aslıhan Candevir ise kuş ve insan virüsünün domuzun solunum sisteminde birleşerek değişik bir virüs halinde mutasyona uğradığını anlattı. Küçük yaştaki çocukların daha fazla yakalandığı gribin, 5 yaşın altındaki grupta daha ağır seyrettiğini söyleyen Dr. Candevir, "Virüsün birinci dalgasını yaşıyoruz. İkinci dalga virüs Aralık-Ocak ayında gelecek.  İkinci dalganın daha ölümcül olmasını bekliyoruz. Çünkü virüs sürekli değişime uğruyor. Kronik hastalığı olanlar, çocuklar, gebeler daha dikkatli olmalı. Bu gruptakiler mutlaka vakit geçirmeden aşılarını  yaptırmalı." dedi.

Virüsün cansız ve sert objeler üzerinde 48-72 saat süreyle canlı kalabildiğini de belirten Candevir, "Kapı kolları, elektrik düğmeleri, prizler, merdiven korkulukları gibi genel kullanım alanları sık sık deterjanla temizlenmeli. Tokalaşma, öpüşme ve sarılma gibi eylemlerden kaçınılmalı. Kalabalığın yoğun olduğu sinema, tiyatro gibi etkinliklerden uzak durulmalı." diyerek uyarılarda bulundu. Aşının yüzde 100 koruyucu özelliğinin olmadığını da kaydeden  Yrd. Doç. Dr. Candevir, "Grip aşısı bir Hepatit B gibi mükemmel değil. Yüzde 70-80 oranında  koruyucu özelliği var. Aşı olduktan 15 gün veya 3 hafta sonra etkisini gösteriyor. İkinci dalga grip virisünden etkilenmek istemeyenler mutlaka şimdiden aşı olmalı. Ama daha önemlisi ellerimizi sık sık yıkamalıyız. Virüs solunum sistemiyle bulaşıyor. Yiyeceklerle bulaşma riski yok. Panik yapmadan gerekli tedbirleri alırsak ikinci dalga virüs salgınını da en az kayıpla atlatabiliriz." dedi. Diğer taraftan Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Asım Savaş, programa katılımlarından dolayı Aksu ve Candevir'e teşekkür etti.(Milli Gazete)

Kaynak-http://www.milligazete.com.tr/haber/ikinci-dalga-daha-olumcul-143285.htm


 



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,105 µs