En Sıcak Konular

ŞEMŞİ BAYRAKTAR: ''TZOB OLARAK GDO ÜRÜNLERE RAZI DEĞİLİZ''

7 Kasım 2009 11:46 tsi
ŞEMŞİ BAYRAKTAR: ''TZOB OLARAK GDO ÜRÜNLERE RAZI DEĞİLİZ'' Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Bir defa GDO ürünlere biz Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak razı değiliz. Bunu açıkça ifade ediyorum" dedi.

Bu topraklar bize Allah’ın lütfu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Bir defa GDO ürünlere biz Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak razı değiliz. Bunu açıkça ifade ediyorum. Gerçekten Anadolu toprakları Allah'ın bahşettiği bir lütuftur. Bu topraklarda her türlü ürünü yetiştirme şansımız vardır. Bu toprakları GDO ile bozmak istemiyoruz. Ve GDO'nun da henüz insan sağlığına zarar vermediği noktasında araştırma bulguları yoktur. Bu konuda endişelerimiz de var" dedi.

Bitlis'in Ahlat ilçesinde düzenlenen 'Ahlat 2. Patates Festivali'ne katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sadece genetik modifiye ürünlerin değil, ham ve işlenmiş ürünlerin de Türkiye'ye sokulmasına Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak razı olmadıklarını söyledi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ahlat Ziraat Odası'nda basın mensuplarına genetik modifiye ürünler ile alakalı açıklamalarda bulundu. Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nde geniş kapsamlı bir çalışma yaptıklarını, bu çalışmada tarafları, meslek guruplarını, üniversiteleri, bilim adamlarını ve farklı düşünen kesimleri bir araya getirerek görüşlerini aldıklarını, TZOB olarak o dönemde GDO'lu ürün hakkında görüşlerini beyan ettiklerini anlattı. Bayraktar "Biz TZOB olarak,  bu son yönetmelikten sonra bir çalışmamız var. Bu çalışma neticesinde zaten açıklamamız olacak. Sizlere GDO' lu ürünler hakkında kısaca şunları söyleye bilirim. Bir defa GDO ürünlere biz Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak razı değiliz. Bunu açıkça ifade ediyorum. Gerçekten Anadolu toprakları Allah'ın bahşettiği bir lütuftur. Bu topraklarda her türlü ürünü yetiştirme şansımız vardır. Bu toprakları GDO ile bozmak istemiyoruz. Ve GDO' nun da henüz insan sağlığına zarar vermediği noktasında araştırma bulguları yoktur. Bu konuda endişelerimizde var. Yani bugün bebeklere bir şey yediremiyorsak, bebeklere zararlı olduğu endişesini taşıyorsak, bunun büyüklere de zarar vereceğini gösterir. Bu onunda aynı zamanda bir göstergesidir" dedi.

GDO'nun bir yönetmelik değil, bir kanun olarak çıkartılması daha uygun olacağını belirten Şemsi Bayraktar, genetik modifiye ürünlerin bir kanun olarak hazırlanması, komisyonlardan geçtikten sonra meclisten geçmesi daha doğru olacağını ifade ederek şöyle konuştu:

"Bunu Bakanlık yönetmelik olarak çıkarttı.  Ama bu yönetmeliği de her zaman değiştirebilir. Kanun tasarısını meclise de getirebilir. Biz görüşlerimizi orda da beyan ederiz. Ama şunu söyleyebilirim oranı ne olursa olsun, sadece genetik modifiye ürünlerin değil ham ve işlenmiş ürünlerinde Türkiye'ye sokulmasına, bu topraklara sokulmasına Ziraat Odaları Birliği olarak razı değiliz."

GDO'lu ürünlerle ilgili yönetmelik tartışmaları
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ferdan Çiftçi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan ve yürürlüğe giren ''Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik''in, bakanlığın savunduğu gibi GDO'nun ticaretini yasaklayan bir düzenleme olmadığını ileri sürerek, ''Sadece GDO'lu ürünlerin ticareti düzenlenmiştir. Yani var olan şey, yasal hale getirilmiş, şekli şemali, nasıl olacağı şarta bağlanmıştır'' dedi. Çiftçi, yaptığı açıklamada, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürünlerle ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmeliğin, GDO'lu ürünlerin ticaretinin serbest bırakması nedeniyle gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından önemli sakıncalar taşıdığını iddia etti.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/bu-topraklar-bize-allahin-lutfu-142860.htm



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,170 µs