En Sıcak Konular

TÜRKÇE YETİM KALDI: İLHAN AYVERDİ HAKK'A YÜRÜDÜ

6 Kasım 2009 16:56 tsi
TÜRKÇE YETİM KALDI: İLHAN AYVERDİ HAKK'A YÜRÜDÜ Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı ve Misalli Büyük Türkçe Sözlük’ün müellifi İlhan Ayverdi Hanımefendi vefat etti.

İlhan Ayverdi vefat etti 
 
     Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı ve Misalli Büyük Türkçe Sözlük’ün müellifi İlhan Ayverdi vefat etti.  

     Kubbealtı  Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı ve Misalli Büyük Türkçe Sözlük’ün müellifi İlhan Ayverdi vefat etti. İlhan Ayverdi’nin cenazesi,  7 Kasım Cumartesi günü Merkezefendi Camii’nde kılınacak öğle namazını müteakip Merkezefendi Mezarlığı’nda toprağa verilecektir.

     İlhan Ayverdi, ilk ve orta tahsilini Akhisar'da tamamladı. O devirde Akhisar'da lise olmadığı için İzmir'deki Karataş Lisesi'ne kaydoldu ve 1943 yazında lise diplomasını aldı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Fakültede çok değerli hocaların elinde yetişti, aynı zamanda ileride en kıymetli fıkra yazarlarından biri olacak Ahmet Kabaklı ile aynı sınıfı paylaştı ve bu güzel dostluk Kabaklı’nın vefâtına kadar kesintisiz sürdü. Tarık Buğra'nın ilk eşi Jale Baysal da yakın sınıf arkadaşlarından biriydi.

     1949 senesinde üniversiteden mezun olduktan sonra edebiyat öğretmenliğine başladı. Sırası ile Anarat Hiğutyun Ermeni Ortaokulu, Galatasaray Lisesi, Zoğrafyon Rum Lisesi (1951-55), Saint ]oseph ve Saint Michel Fransız Liseleri ve Çapa Eğitim Enstitüsü'nde edebiyat öğretmenliği yaptı. Ruslara karşı kahramanca savaşan Dağıstanlı halk kahramanı ve lideri Şeyh Şamil’in hanımı, İlhan Ayverdi’nin babaannesinin halası olur. Köklü bir aileye mensup olan İlhan Ayverdi, Türk  mimarisine büyük hizmetler eden Ekrem Hakkı Ayverdi ile 8 Ekim 1959 tarihinde evlenmiştir. İstanbul Maârif Müdürlüğü'nde çalıştığı dâirede, müstesna insan Mehmet Örtenoğlu ile tanışması onun hayâtının dönüm noktalarından biri oldu. İlhan Ayverdi'nin hayâtındaki ikinci dönüm noktası ise Sâmiha Ayverdi ile tanışmasıdır. Ekrem Hakkı Bey ile evlenmesiyle Ayverdi ailesinin dünyasına ve zengin kültür muhitine girer. Bundan sonra başta Kubbealtı Cemiyeti çalışmaları olmak üzere bütün faaliyetleri müşterek olarak yürütmeye başlarlar.

      Son derece sevecen, kibar ve gayretli bir insan olan İlhan Ayverdi, evini bir kültür merkezi, ilim ve irfan ocağı haline getirir ve herkese yardımcı olur. 1970 yılında kurulan ve aynı zamanda isim annesi olduğu Kubbealtı Vakfı'nın da başkanlığını yürüten İlhan Ayverdi, ömrünün sonuna kadar bu hizmeti büyük bir gayretle sürdürmüştür. Onun en mühim eseri ise yayınlanmasıyla edebiyat, sanat ve dil çevrelerini heyecanlandıran, 34 sene emek verdiği, âdeta ömrünü vakfettiği Misalli Büyük Türkçe Sözlük’tür. 2005’te neşredilen bu devâsâ sözlük, Türkçenin bütün zenginliğini gözler önüne seren muhteşem bir eser olarak dikkat çekmiş ve herkes tarafından takdir edilmiştir. Bu eserden sonra tek ciltlik Türkçe Sözlük de yine onun nezâretinde neşredilmiştir.

     Çok sevdiği eşi Ekrem Hakkı Ayverdi’yi 24 Nisan 1984 tarihinde kaybeden İlhan Ayverdi, 22 Mart 1993 günü de en büyük dayanağı ve hocası Sâmiha Ayverdi'nin vefatıyla büyük bir acı daha yaşar. Artık bütün sorumluluk omuzlarındadır ve hayâtının sonuna kadar toplantılara katılarak Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı’nın çalışmalarına nezâret eder. Ciddi sağlık problemleri yaşamasına rağmen hizmetleri üstlenen İlhan Ayverdi, çevresine yardımcı olmasıyla ve meselelerine çözüm yolu bulmasıyla tanınan bir gönül insanıydı. Onun hakkında iki eser neşredilmiştir. Biri Aysel Yüksel ile Zeynep Uluant’ın birlikte hazırladıkları Bir Hayat Bir Lugat kitabı (Kubbealtı, İstanbul 2006) ikincisi ise İsmet Binark’ın Bir İhlâs Âbidesi İlhan Ayverdi (Altay Kültür sanat ve Eğitim Vakfı Yayını, Ankara 2006)

Kaynak: Sanatalemi.net,http://www.sanatalemi.net/default.aspx?durum=haber_oku&id=2864
 



Bu haber 999 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,261 µs