En Sıcak Konular

İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ'NİN KARADENİZ'DE İŞİ NE?

6 Kasım 2009 16:33 tsi
İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ'NİN KARADENİZ'DE İŞİ NE? ''İsrail’in Karadeniz bölgesine karşı gösterdiği aşırı ilgi, nihayet bölge halkının sabır sınırlarını zorlamaya başladı.''

İsrail Dışişleri Trabzonlulara dil uzattı

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Gaby Levy’nin  Trabzon’da yumurtayı protestoya maruz kalmasını “Bu Trabzonvari bir saçmalık” diye değerlendirdi.

İSRAİL Dışişleri’nin bu açıklamasına Trabzonlular sert tepki gösterirken Karadeniz turunu sürdüren Büyükelçi Gaby Levy Gümüşhane’de de şiddetli protesto gösterileriyle karşılandı.

İsrail - Trabzon kapışması
İsrail Dışişleri Bakanlığı, Gaby Levy’nin  Trabzon’da yumurtayı protestoya maruz kalmasını “Bu Trabzonvari bir saçmalık” diye değerlendirdi. Bu açıklamaya Trabzonlulardan sert karşılıklar geldi

Türkiye ile İsrail arasındaki gerginlikler sürerken, İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy’ye Trabzon’da öğrenciler tarafından yumurta atılması, İsrail’de yankı buldu. Konuya ilişkin haberleri yansıtırken, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırçı’nın, Levy ile görüşmesinde yaptığı sert eleştirileri de yer veren İsrail basını, Tel Aviv’in tepkilerini aktardı. İsrail Dışişleri Genel Müdürü Yossi Gal, bir TV kanalında yayınlanan açıklamalarında Trabzon’daki “yumurtalı protesto” için “tahlisiz bir kamu düzeni olayı” nitelemesini yaparken Bakanlığın sözcüsü Yossi Levy de, “Bu Trabzon vari bir saçmalık” şeklinde konuştu.

Mesajımız engellendi
Yossi Levy, Yedioth Ahronot’a yaptığı açıklamada “Büyükelçi’nin, Karadeniz’deki yerel bir üniversiteyi ziyareti sırasında verdiği konferans, bir grup öğrenci tarafından engelleme girişimi oldu” dedi.
Ancak polisin müdahale ettiğini ve bunun ardından Büyükelçinin konferansı sürdürdüğünü ve planlanan toplantıları gerçekleştirdiğini kaydeden Levy şöyle devam etti: “Protestolar ve düşmanca tepkiler bizi korkutmuyor. Bunu yapanların amacı, heyetimizin bölgeyi gezmesini ve İsrail’in yerel halka mesajını iletmesini engellemek idi ancak bunun, bizi durdurmasına izin vermeyiz.”

Önce kendinize bakın
İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin yaptığı açıklamalara Trabzonlulardan sert tepkiler geldi. MHP Trabzon milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu, dünyanın her yerinde bu tür protestoların olduğunu belirterek, “ ABD başkanına ayakkabı fırlatıldı. İstanbul’da IMF toplantılarında benzer protesto eylemi gerçekleşti. Bu tür eylemleri saçmalık görmek yerine analiz etmek gerekir. İsrail dışişleri Bakanlığı yetkilileri Trabzon’u hedef alan saçmalık tepkisi yerine, bu protestonun neden yapıldığını değerlendirsinler. Trabzon’da çok eylem yapıldı. Kişiler hedef alınmadı. Onları yaralayan eylemler olmadı. Acaba bu eylem neden yapılıyor, diye düşünüp, kendi icraatlarını gözden geçirmeleri gerekmiyor mu? Trabzon’da daha önce de eylem yaşandı. Hiçbir zaman aşırı tepki olmadı. Bence bu tür sıfatları kullanacaklarına önce kendilerine baksınlar, sonra değerlendirme yapsınlar” şeklinde konuştu.

İsrailvari küstahlık
Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı Ömer Topaloğlu da, açıklamayı “İsrailvari küstahlık” olarak nitelendirdi. Topaloğlu, “Bu açıklamayı İsrail vâri bir küstahlık olarak kendilerine iade ediyorum. Trabzon insanı haklı bir protesto gösterisi yapmıştır. İsrail öncelikli olarak bu protestonun, bu eylemin neden olduğunu düşünsün. Neden başka ülkelere bu yapılmıyor? Sonuçta demokratik bir hak kullanılmıştır. Trabzon insanını adeta karalamaya yönelik bu açıklamayı kendilerine iade etmekten başka bir şey söylemek istemiyorum.”

Pişkinler!...
İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın saçmalık açıklamasına MHP Trabzon İl Başkanı Nihat Birinci’den de sert tepki geldi. Trabzon’da ortaya konan demokratik tepkiyi, saçmalık olarak niteleyen İsrail yönetiminin ne kadar pişkin ve insani duygulardan uzak olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Birinci, “ Trabzon’daki tepki İsrail’in 1960 yılından beri İslam alemine yaşattığı kan ve göz yaşının bir tepkisidir. Umarım İsrail devleti’ni yönetenler bu tepkilerden olumlu sonuç alırlar. İsrail Devleti’nin demokratik ve insan haklarına saygılı bir devlet haline getirirler. Bunun sonucunda hem İslam alemi rahatlar, hem de İsrail demokratik bir devlet haline gelir.”

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Levy Karadeniz’de uğradığı her yerde protestolarla karşılaştı. Trabzon’dan sonra gittiği Gümüşhane’de de vatandaşların tepkisiyle neye uğradığını şaşıran Levy için güvenlik önlemleri arttırıldı.

Gümüşhane’de de protesto edildi
Trabzon’da yumurtalı protestoya maruz kalan İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy Gümüşhane’de de protesto edildi. Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu’nu makamında ziyaret eden Levy, basına kapalı görüşmenin ardından Valilik şeref defterini imzaladı. Daha sonra açıklamalarda bulunan ziyarette hazır bulunan Belediye Meclis üyesi Ömer Nasuhi Akıncı’nın, “Yakın zamanda Gazze’de bir soykırım yapıldı. Birleşmiş Milletler raportörü olan Musevi asıllı Goldstone, soykırım olduğunu belgelemiştir. Bu konuda acaba İsrail özür dileyecek midir” şeklindeki sorusunu ise cevaplamadı. Ziyaretin ardından basın toplantısı için bir otele giden Levy’e, Kamu-Sen’e bağlı Türk-Eğitim Sen 1. Nolu Şube Başkanı Şevki Aşkın tepki gösterdi. Levy’ye, “Gümüşhane’ye ziyaretinizin amacı ne” diye bağıran Aşkın, güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle salondan çıkarılmak istendi. Buna direnen Aşkın, güvenlik güçlerine tepki göstererek, “Elçiyi değil, beni korumalısınız. Ben vatan haini miyim ki beni bu şekilde dışarı çıkartıyorsunuz? Benim amacım sadece büyükelçinin Gümüşhane’ye ziyaretinin nedenini öğrenmekti” dedi. Toplantı salonuna girmek isteyen Şevki Aşkın, güvenlik güçlerince otelden çıkartıldı. Bu arada Büyükelçi Levy’nin basın toplantısı yapacağı otelin çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığı gözlendi. (Haber: Fatih Erboz- Yeniçağ) [1]

İsrail Büyükelçisi'nin Karadeniz'de işi ne?
 
İsrail’in Karadeniz bölgesine karşı gösterdiği aşırı ilgi, nihayet bölge halkının sabır sınırlarını zorlamaya başladı.
Göğsüne ‘ay-yıldızlı’ bir kravat iğnesi iliştirerek bölgeye ani bir çıkarma yapan İsrail Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, konferans vermek üzere gittiği Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde, “Katil İsrail”  sloganları atan vatansever öğrencilerin ‘yumurtalı’ saldırısına uğradı.
Neye uğradığını şaşıran Levy, ziyaretini kısa keserek apar topar Trabzon’dan ayrılmak zorunda kaldı.
Olayın ardından Yedioth Ahronot gazetesine bir açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yossi Levy, aynen şu ifadeleri kullandı:
- “Bu Trabzonvari bir saçmalıktır. Protestolar ve düşmanca tepkiler bizi korkutmuyor. Bunu yapanların amacı, İsrail’in yerel halka mesajını iletmesini engellemekti. Ancak bizi durdurmalarına izin vermeyiz.”
Peki İsrail’in bölgenin yerel halkına iletmek istediği ‘mesaj’ nedir?
Yoksa, ‘vadedilen topraklar’ arasına Karadeniz bölgesini de dahil ettiler de, bizim haberimiz mi yok?

* * *

Yeşilin bir ‘dantel’gibi işlendiği, ‘el değmemiş’ doğal güzellikleri ile bilinen Karadeniz bölgesine yabancıların ilgisi her gün biraz daha artıyor.
Son yıllarda bölgeye gelen yabancı turistlerin çok önemli bir bölümünü, dikkat çekici bir biçimde ‘İsrail vatandaşları’ oluşturuyor.
Bu kişiler, ‘yerleşim merkezlerine’ uğramadan, sürekli olarak ‘dağlarda’, ‘yaylalarda’, ‘vadilerde’ geziniyorlar.
Peki, İsrail vatandaşlarının ilgisini bölgeye yönelten asli sebep ne ola ki?
Bölgenin kendine has olan ‘doğal’ güzellikleri midir?
Yoksa işin arkasında başka bir iş mi var?
‘Turist’ kimliği altında bölgeyi mekan tutan İsraillilerin büyük bir bölümünün, ‘biyolojik’ araştırma laboratuvarlarında çalışan kişilerden oluştuğu iddia ediliyor.
Bu kişiler, bölgenin ‘doğal güzelliklerinden’ daha çok ‘flora’ (bitkiler) ve ‘fauna’ (hayvanlar) yapısı ile ilgileniyorlar.
‘Toprak’, ‘su’, hatta ‘taş’ yapısı üzerinde aylarca süren inceleme yapıyorlar.
Dünyanın başka bölgelerinde yetişmeyen bazı bitkileri köklerinden söküp götürüyorlar, bazı bitkilerin ‘tohumlarını’ topluyorlar.
Bazı İsraillerin ise ‘insanlar’ üzerinde yoğunlaşmaları dikkat çekiyor.
Zeka seviyesi yüksek olan işsiz gençleri tespit ederek, ‘iş bulma’ vaadi ile İsrail’e götürüp ‘beyin yıkama’ eğitimine tabi tutuyorlar.

* * *

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, korumaları ile birlikte paldır küldür makam odasına dalan İsrail Büyükelçisi Gaby Levy’i aynen şöyle uyarıyordu:
- “Bölgeye gelen İsraillilerin sayısında büyük artış var. Ancak bu kişiler, her nedense kent merkezlerine pek fazla uğramıyorlar. Doğaya zarar verdiklerine dair sık sık şikayetler alıyoruz. Başlarına herhangi bir hadise gelsin istemeyiz.”
Sohbet sırasında gelişen bu sözler, Türkiye’deki ‘İsrail lobisini’ çılgına çevirirken, ‘Davos Fatihi’ namı ile bilinen Tayyip Erdoğan’ı da bir hayli rahatsız etti.
Olup bitenlerden haberdar olur olmaz, telaşla hemen telefona sarılan Erdoğan, ne yapmıştır dersiniz?
- “Aferin canım kardeşim, bir yerel yönetici olarak, bölgenin flora ve fauna yapısını bozmaya çalışan bu adamlara haddini iyi bildirdin” mi demiştir?
Yoksa, “Benim siyaset icabı göstermelik çıkışlarımı ciddiye alıp da neden böyle bir densizlik yapmaya kalkışıyorsun?” diye fırçayı mı basmıştır?
Sizce hangisi?

İsrafil K. Kumbasar-Yeniçağ [2]

İsrail devleti, Trabzonlulara neden kin duyuyor?
 
Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler gergin. Gerçi biz  “one minute”  gösterisini bir tiyatro eserinin sahneye konulması gibi yorumlamıştık ve bu konuda hâlâ ısrarlıyız, takat tatbikat krizi ciddi bir olaydır. Türkiye öteden beri Konya’da tatbikat yapan İsrail savaş uçaklarını bu sene istemedi. Zaten İsrailli pilotların omuzlarındaki brövede bir hilâli parçalayan kartal motifi vardır.
İlişkiler bu kadar gergin iken İsrail Büyükelçisi Gaby Levy’nin Doğu Karadeniz gezisi yapması manidardır. Levy, Rize Belediye Başkanı AKP’li Halil Bakırcı’yı ziyaret ediyor. Kapıda Türk polisi olduğu halde, başkanın odasına kendi koruması ile giriyor. Koruma kısa süren görüşme sırasında ayakta bekliyor!  Bakırcı, bu çirkin davranışın cevabını veriyor.
Levy, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde de konferans veriyor! Kabahat onda değil aslında, onu üniversiteye davet edende! Üniversite gençliği dünyanın her yerinde, net tavır koyar. Nitekim Levy’ye de yumurta attılar.

* * *

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yossi Levy, olayla ilgili açıklama yaparken  “Bu, Trabzonvari bir saçmalık” şeklinde konuştu.
Demek ki Trabzon hakkında olumsuz bir kanaate sahipler. Neden acaba? Trabzonlular İsrail’e ne yaptı? Bunun tarihi sebepleri olabilir mi acaba? Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde anlattığı bir olay vardır. Trabzon’da Yahudi bir demirci, iki işçiyi mağara gibi olan iş yerinin derinliklerinde zincire vurur ve aylarca köle gibi çalıştırır. İşçilerin çalışmaktan derileri soyulmuştur. Olay tesadüfen ortaya çıktığında şehir halkı işyerini basar ve sahibini linç eder. Ondan sonra Trabzon’da hiçbir Yahudi barınamaz. Evliya Çelebi’nin eserini her halde İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yossi Levy de okumuş olmalı! Yoksa ne diye Trabzonlulara bu kadar kin duysun!

* * *

Büyükelçi Levy ise  “Protestolar ve düşmanca tepkiler bizi korkutmuyor. Bunu yapanların amacı, heyetimizin bölgeyi gezmesini ve İsrail’in yerel halka mesajını iletmesini engellemek idi ancak bunun, bizi durdurmasına izin vermeyiz”  dedi.
İsrail’in yerel halka mesajı ne demek?
Bir büyükelçinin, yerel halka mesaj vermesi, diplomatik kurallara uygun mudur? Türkiye Dışişleri Bakanı’nı ve Türkiye Başbakanı’nı Filistin halkı ile görüştürmeyen bir devletin büyükelçisi, Rizelilere, Trabzonlulara, Gümüşhanelilere ne mesajı verecekmiş?
Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı Ömer Topaloğlu, İsrail’in açıklamasına,  “İsrailvari küstahlık”  olarak cevap verdi. MHP Trabzon İl Başkanı Nihat Birinci de  “Trabzon’daki tepki İsrail’in 1960 yılından beri İslam alemine yaşattığı kan ve göz yaşının bir tepkisidir”  dedi.

* * *

Gaby Levy, bu kadar tatsızlığa sebep olmasına rağmen gezisine devam etti ve Gümüşhane’ye gitti. Valilik ve Belediye ziyaretlerinin ardından basın toplantısı için bir otele giden Levy’ye, Türk-Eğitim Sen Başkanı Şevki Aşkın  “Gümüşhane’ye ziyaretinizin amacı ne”  diye bağırdı. Şevki Aşkın, güvenlik güçlerince otelden çıkarıldı.
İsrail’in Doğu Karadeniz’e özel bir ilgisi var. Hem insanları ile ilgileniyorlar, hem de bitki örtüsü ile. İsrailli turistler, arazi araçları kiralıyor ve yaylalara çıkıyor. Van’a geçenler de var. İsrailli turistlerin yüksek orman köylerinde ve yaylalarda bitki ve taş örnekleri topladığı bildiriliyor. Kaldıkları otellerde her akşam, bir durum değerlendirmesi toplantısı yapıyorlar ve bu toplantılara garsonları dahi sokmuyorlar!

Arslan Bulut-Yeniçağ [3]


 Kaynak: Yeniçağ Gazetesi

[1].http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=25874

[2].http://www.yenicaggazetesi.com.tr/a_haberdetay.php?hityaz=10743 

[3].http://www.yenicaggazetesi.com.tr/a_haberdetay.php?hityaz=10744



Bu haber 835 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,788 µs