En Sıcak Konular

BARIŞ GRUPLARI DTP'Yİ BÖLDÜ

5 Kasım 2009 13:32 tsi
BARIŞ GRUPLARI DTP'Yİ BÖLDÜ Abdullah Öcalan´ın çağrısı doğrultusunda Türkiye´ye Kandil ve Mahmur´dan gönderilen "Barış Grupları"nın 19 Ekim´de Habur Sınır Kapısı´ndan üniformalarla giriş yapması ve PKK´lılara yönelik düzenlenen kutlamaların, DTP´de iç anlaşmazlıklara neden olduğu

Abdullah Öcalan´ın çağrısı doğrultusunda Türkiye´ye Kandil ve Mahmur´dan gönderilen "Barış Grupları"nın 19 Ekim´de Habur Sınır Kapısı´ndan üniformalarla giriş yapması ve PKK´lılara yönelik  düzenlenen kutlamaların, DTP´de iç anlaşmazlıklara neden olduğu belirtiliyor. Parti çevrelerinde özellikle Mersin ve Adana´da söz konusu anlaşmazlıkların boyutlandığı, yapılan toplantılarda yöneticiler arasında yoğun tartışmaların yaşandığı konuşuluyor.
Adana´da DTP İl Başkanı ve Seyhan İlçe Başkanı´nın girişimleriyle Barış Gruplarının geliş tarihi olan 19 Ekim´de  düzenlenen yürüyüş ve basın açıklaması eyleminin planlanandan daha kısa sürede bitirildiği, slogan atan kitleye müdahale edildiği, ellerinden megafonların alındığı, eylemlerin ses getirmesinin engellendiği vurgulanıyor. Gösterilerin ardından  gerçekleşen değerlendirme toplantısında ise sert tartışmaların ve karşılıklı suçlamaların gündeme geldiği, bazı yöneticilerin bir daha toplantılara iştirak etmeyeceklerini belirterek toplantıyı terk ettikleri, bazı PKK´lı şahısların araya girerek, bu kişileri ikna etmeye çalıştıkları kaydediliyor.
Öte yandan Mersin´de de  yurt genelinde düzenlenen kutlamaların örgüt çevresinde ve partili şahıslar arasında rahatsızlıklara sebep olduğu söyleniyor. Mersin´deki DTP´liler tarafından, PKK´lıların kahraman gibi karşılanmasının doğru bulunmadığı, kamuoyunun  görüşlerinin dikkate alınması gerektiği, gelinen süreçte bazı kazanımların elde edildiği ancak Habur´da yaşanan olayların sürecin tersine çevrilmesi gibi bir riski ortaya çıkardığı, DTP´nin süreci iyi yönetemediği, Türk Milliyetçiliği´nin körükleneceği ve önümüzdeki süreçte Kürt kimliği ve Kürtçe ile ilgili taleplerinin sekteye uğrayabileceği hususlarında  değerlendirmeler yapıldığı belirtiliyor.
Bu arada bazı DTP milletvekilleri de, ilk günden beri korudukları sert tutumlarını sürdürmekte ısrarlı görünüyor. Bunlardan birisi de Siirt milletvekili Fatma Kurtalan. Fırat Haber Ajansı´na  konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kurtalan, Avrupa´dan Türkiye´ye gelecek olan ikinci barış grubuna izin verilmemesini sert bir dille eleştirerek, bu karar ile sürecin sabote edilmek istendiğini, kendilerinden yana sürecin kesintiye uğramayacağını söylüyor. Kürt sorununun çözümünde devlet yetkililerinin yeterince samimi olmadığına da değinen Kurtalan, barış için büyük bir fırsat yakalandığını, ancak sergilenen tavırlarla bu fırsatın kaçırılmaya çalışıldığını aktarıyor. Fatma Kurtalan, konuşmasının en can alıcı yerinde DTP´nin her zamanki klasik cümlesini de söylemeden edemiyor. PKK ile aralarına asla mesafe koyamayacaklarını, bu isteğin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını, PKK´lıların da Kürtlerin evlatları olduklarını, barış gruplarının evlerine dönmediklerini, barış mücadelesini yükseltmek için canlarını feda ettiklerini ifade ediyor.
Barış Gruplarının gelişinin DTP´de ciddi olarak krize yol açtığı anlaşılıyor. DTP´nin barışı hazmedemediği, hangi yolu izleyeceğine henüz karar veremediği görülüyor. Bu aşamada DTP´nin barış mı yoksa terör mü diye düşünmesi ve bir an önce karara varması gerekiyor.

 

Helin Demir

helindem@mynet.com     



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,415 µs