En Sıcak Konular

KARZAİ'NİN YENİDEN CUMHURBAŞKANI OLMASINA İNGİLİZ BASINI'NDAN İLGİNÇ YORUM

4 Kasım 2009 19:08 tsi
KARZAİ'NİN  YENİDEN  CUMHURBAŞKANI OLMASINA İNGİLİZ BASINI'NDAN İLGİNÇ YORUM Afganistan'da Abdullah Abdullah'ın çekilme kararı sonrası Karzai'nin ikinci tura gerek kalmadan yeniden cumhurbaşkanı ilan edilmesini yorumlayan İngiliz basını, birçok ülkenin Karzai'yi sahtekar olarak gördüğünü yazdı.

Bir sahtekarın zaferi

Karzai'nin yeniden cumhurbaşkanı ilan edilmesini yorumlayan İngiliz basını:Bir sahtekarın zaferi

Afganistan'da Abdullah Abdullah'ın çekilme kararı sonrası Karzai'nin ikinci tura gerek kalmadan yeniden cumhurbaşkanı ilan edilmesini yorumlayan İngiliz basını, birçok ülkenin Karzai'yi sahtekar olarak gördüğünü yazdı.

Independent, manşetinde bu karar için "Sahtekar, yozlaşmış ve saygınlığını yitirmiş bir yönetimin zaferi" diyor.

Patrick Cockburn imzasını taşıyan haberde, "Afganistan seçimleri, bu seçimler uğruna çaba harcayan herkes için bir felakate dönüştü. İçerideki ve dışarıdaki müttefikleri, ilk turdaki başarısını açık hilelere borçlu olduğunu bilmelerine rağmen, Hamid Karzai, beş yıllığına daha Afganistan'ın seçilmiş lideri ilan edildi. Seçim, Karzai hükümetinin meşruiyetini artıracağına daha da azalttı" diyor.

"Afganistan'a asker göndermek boşuna olacak"

Yazıda, bu kararın Amerikan yönetimi için de iyi sonuçlar doğurmayacağı savunularak, Başkan Obama'nın dünyanın en yozlaşmış yönetimlerinden birini desteklemek için Afganistan'a takviye asker göndermek zorunda kalacağı belirtiliyor.

Patrick Cockburn yazısına şöyle devam ediyor: "ABD ve müttefikleri, Karzai ve rakibi Abdullah'ı ulusal birlik hükümetine zorlayabilir. Bu, kağıt üzerinde iyi görünebilir ya da en azından Karzai'nin ülkeyi tek başına yönetmesinden iyidir. Fakat zoraki birlik, birbirlerini sevmeyen iki liderin arasındaki ayrışmayı kurumsallaştıracak. Bu birlikteliğin daha çok, dışarıya karşı propaganda açısından bir önemi olacak."

'Bedeli Afganistan ödeyecek'

Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Afganistan Özel Temsilci Yardımcısı Peter Galbraith de, Guardian'daki yazısında Karzai'yi birçok Afgan'ın gayri-meşru, Afganistan'a asker gönderen birçok ülkenin de sahtekar bir lider olarak gördüğünü belirterek, Afgan halkının ağır bir bedel ödeyeceğini savunuyor:

"Karzai, halihazırda Batı için meşru bir ortak değil. Bunun yakın bir zamanda değişme olasılığı da yok. Bu koşullarda Afganistan'a daha fazla asker göndermek çok değerli askeri kaynakların heba edilmesi anlamına gelecek. Karzai, ülkesine ve uluslararası askeri operasyonlara vereceği zararı düşünmeden, ne pahasına olursa olsun bu seçimi kazanmaya kararlıydı. Amacına ulaştı da. Şimdi bunun ağır bedelini, Afganistan ve yabancı dostları ödeyecek."

Beyaz Saray'dan Karzai'ye tam destek

Beyaz Saray, Hamid Karzai'nin, Afganistan'ın meşru devlet başkanı olduğunu ve Başkan Barack Obama'nın, Afganistan'daki asker sayısıyla ilgili kararı almasına haftalarca süre bulunduğunu açıkladı. Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, düzenlediği basın toplantısında, Obama'nın kısa bir süre içinde Karzai'yi aramayı planladığını söyledi.

Basın toplantısında, Afganistan'daki asker sayısına dair alınacak karara değinen Gibbs, Obama'nın bu kararı almak için Afganistan'daki devlet başkanlığı seçiminin sonucunu beklediğine dair iddiaları yalanladı. "Beyaz Saray hiçbir zaman, Obama'nın karar almak için seçim sonucunu beklemek istediğini açıklamadı. Kararın alınmasına hala haftalar var" diye konuşan Gibbs, alınacak kararla Afganistan'daki devlet başkanlığı seçimi arasında bir bağlantı olmadığına dikkati çekti.

Karzai'nin, muhalif aday Abdullah Abdullah'ın yarıştan çekildiğini açıklamasının ardından devlet başkanlığı kesinleşmişti.

Bazı Amerikalı yetkililer, ABD'nin gelecekte işbirliği yapacağı Kabil yönetiminin güvenilirliğinin, asker sayısıyla ilgili alınacak kararda en büyük etkenlerden biri olduğunu savunmuşlardı.

Kaynak: Milli Gazet,http://www.milligazete.com.tr/haber/bir-sahtekarin-zaferi-142537.htm



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,764 µs