En Sıcak Konular

TÜRKBİRDEV'DEN TÜRK BİRLİĞİ ÇAĞRISI

2 Kasım 2009 12:27 tsi
TÜRKBİRDEV'DEN  TÜRK BİRLİĞİ ÇAĞRISI Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, KKTC, Türkmenistan ve Türkiye’nin bir araya gelerek kurduğu TürkBirDev Kurultayı’nda ’en doğru yolun Türk Birliği yolu olduğu vurgulandı.

Türk cumhuriyetlerine Türk Birliği çağrısı

Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, KKTC, Türkmenistan ve Türkiye’nin bir araya
 gelerek kurduğu TürkBirDev Kurultayı’nda ’en doğru yolun Türk Birliği yolu olduğu vurgulandı
TürkBirDev 1. Olağan Kurultayını gerçekleştirdi. 7 ülkenin bir araya gelerek oluşturduğu TürkBirDev’in ilk kurultayına ilgi büyüktü

Bağımsız yedi Türk devletinin bir araya gelerek oluşturduğu TürkBirDev 1. Olağan Kurultayı’nı gerçekleştirdi. Ankara Anadolu Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen Kurultay büyük ilgi görürken, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, KKTC, Türkmenistan ve Türkiye’nin bir araya gelerek oluşturduğu platforma Kültür Eski Bakanı Agah Oktay Güner, Namık Kemal Zeybek, Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Mambetyunus Abylov, eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Sadık Köprülü, Prof. Dr. Anıl Çeçen, Azerbaycan Kadın Hukukları Müdafa Cemiyeti Başkanı Hanım Halilova, yazarlarımız Şuayip Özcan ve Prof Dr. Özcan Yeniçeri katıldı.

Milli meseleleri çözüme kavuşturacak formül
Kültür Bakanlığı Türk Dünyası Müziği Topluluğu’nun yedi ülkenin türkülerini seslendirmesiyle başlayan kurultayın açılış konuşmasını yapan TürkBirDev Kurucu Başkanı Sefer Özdemir, TürkBirDev Topluluğu’nun Türk Birliği ve AB için en iyi ve geçerli bir seçenek olduğunu söyledi. Türk Birliği’nin Türk milletinin “milli” meselesi olan Kıbrıs, Ege adaları, Batı Trakya, sözde Ermeni soykırımı, Karabağ, Güney Azerbaycan, Doğu Türkistan, Kerkük ve Kürt sorunları gibi birçok meseleyi, Türk Ulusunun lehinde çözüme kavuşturacak bir formül olduğunun altını çizen Özdemir şöyle konuştu: “Türkiye ve diğer Türk Devletleri şu an kritik bir geçiş süreci içindedirler. Yedi bağımsız Türk devleti, dış ve iç güçler tarafından, birçok yöne çekilmeye çalışılırken, en doğru olan bir kurtuluş yolu aramaktadırlar. Bizler inanıyoruz ki, en doğru yol, Türk Birliği yoludur. Yüzyıllardır Türkler her türlü zulme uğramıştır. 1992 yılındaki Hocalı katliamında, Bosna soykırımında herkesin içi yanmış ama kimse kılını bile kıpırdatamamıştır. Eğer biz Türkiye olarak katliamlara dur deyip bunun önüne geçemiyorsak, bir yerlerde eksiklik var demektir. Bu eksiklik atalarımızın bize vasiyet ettiği birliktir. Bu birliğin adı da TürkBirDev’dir. Bundan sonra yedi devlet, bir milletiz. Azerbaycan’la aramızda bayrak kavgası yoktur. Biz kardeşimizi kalbimizden söküp atamayız:”

Kültürü olmayanın şuuru olmaz
Kültür Eski Bakanı Agah Oktay Güner de Türkiye’nin garip bir kader çizgisinde olduğuna vurgu yaptı. Türk dünyasının birbirinden habersiz olduğunu ifade eden Güner şunları söyledi: “Türk kültürü bir kalemde silinip atılamaz. Milletimiz bundan böyle millet şuuru ile ayağa kalkıp o kültürü zihinlere kazımalıdır. Destanlarımızın üzerine gaflet, hıyanet tohumları yüklenmeye çalışılmaktadır. Kültürü olmayan insanın şuuru da olmaz.”

Hesabını torunlarına veremezler
Devlet Eski Bakanı Namık Kemal Zeybek ise TürkBirDev gibi birliğin kurulması için önce Türkiye’yi yönetenlerin AB hayalinden vazgeçmeleri gerektiğini vurgulayarak yapılacak ilk işin KKTC’nin tanınmasının sağlanması olduğunu söyledi. Zeybek, “Ülkeyi yönetenler önce biz AB hayalinden vazgeçtik, AB’yi kınıyoruz diyecekler. Eğer bunu söylemezseniz, bırakın Türk Devletleri Birliğini Türkiye’nin birliğini nasıl koruyacaksınız? Önce bunu düşünmemiz lazım. Siz AB sürecinden vazgeçmezseniz KKTC’nin varlığını koruyamazsınız. KKTC’nin Türk devletleri arasında önemi çok büyük. Onun için bunun hesabını torunlarınıza veremezsiniz” diye konuştu.

Siyasiler ya kuracak ya da tarihe karışacaklar
Niğde Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özcan Yeniçeri de kongrede yaptığı konuşmada, Türk birliğinin kurulabilmesinin en önemli yolunun idealist ve davasına sahip çıkacak gençler yetiştirmek olduğunu belirterek, “Siyasiler gelir geçer. Kalıcı olan davalar, milletler, değerlerdir. Davası olan, ideali olan adam yetiştiremedik. Bu toplulukların başarısının tek yolu ne istediğini bilen gençler yetiştirmekten geçiyor. Her yerde her şart altında Türk birliği kurulacaktır. Bu birliği ya siyasiler kuracak ya da birliği kuranlar bu siyasileri tarihten silecek” şeklinde konuştu.

Türk Birliği Hayal değil
Kısa bir konuşma yapan eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu da bazı kişilerin Türk birliğinin kurulabilmesinin hayal olduğunu söylediğine dikkat çekerek, “Türk birliği hayal değildir. Ben onlara şunu soruyorum yıllarca birbiriyle savaşmış Avrupalı devletler Avrupa Birliği diye bir birlik kurdu. Dil, inanç, tarih birliği olan Türklerin bir birlik kurması neden hayal olsun?” dedi.(Haber: Önsel ÜNAL-Yeniçağ)

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=25631
 



Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,482 µs