En Sıcak Konular

KARDEŞLİĞİ PEKİŞTİREN ZİYARET

29 Ekim 2009 23:16 tsi
KARDEŞLİĞİ PEKİŞTİREN ZİYARET Türkiye ile Azerbaycan arasında başlayan krizin ardından Bakü’deki Türk şehitliğinden kaldırılan Türk bayrağı yeniden dalgalanmaya başladı

Bakü’de kardeşliği pekiştiren buluşma

Kardeşliğimiz pekişti

Türkiye ile Azerbaycan arasında başlayan krizin ardından Bakü’deki Türk şehitliğinden kaldırılan Türk bayrağı yeniden dalgalanmaya başladı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Azerbaycan Parlamentosu’nun hemen yanındaki Türk şehitliğindeki Türk bayrakları tekrar göndere çekildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Murat Mercan‘ın başkanlık ettiği Türk Parlamenterler Heyeti, Bakü’ye giderek Turkiye ile Azerbaycan arasındaki bayrak krizine son noktayı koydu. Heyet ilk önce Fahri Hıyaban’da Haydar Aliyev‘in mezarını ziyaret ettikden sonra Türk askerlerinin de bulunduğu Şehitler Hıyabanı‘na gitti. Türk ve Azerbaycanlı parlementerler şehitlikte dua ettikten sonra yan yana dalgalanan Azerbaycan ve Turk bayraklarının önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Bayrakların beraber dalgalanmasından memnunluk duyduğunu belirten Murat Mercan, Azerbaycan ile Turkiye’nin bir millet, iki devlet olduğunu bir kez daha gördüğünü böyledi. Mercan, kardeşliğimizi kimsenin bozamayacağını kaydetti. Mercan şunları söyledi:

Azerbaycan halkını incitmeyiz
“Ermenistan ile Türkiye arasındaki protokollerin ne zaman müzakereye açılacağını biz belirleriz. Bizim komisyonda 2000 yılından beri bekleyen anlaşmalar da var. Bu protokollerin imzalamak icin zaman sorunu yok. Türkiye Büyük Millet Meclisi hiçbir zaman Azerbaycan halkını incitecek bir karar vermeyecek.” MHP Millet Vekili Senol Bal da, partisinin Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollere karşı olduğunu belirterek, “Hiçbir güç Azerbaycan ile Türkiye arasına giremez ve buna kimsenin gücü yetmez” dedi.

Bundan sonra böyle sorun yaşanmayacak
Bal, “Bugün çok mutlu oldum. Bayrak krizini aştığımızı düşünüyorum, inşallah bundan sonra bu tür krizleri yaşamayacağız. Bir bayrak krizi yaşadık, bu birilerinin işine geliyor, bunu iyi anlamamız lazım. Biz hem Azerbaycan Türkleri olarak, hem Türkiye Türkleri olarak birbirimize kenetlenmek mecburiyetindeyiz. Bunu hepimizin iyi anlaması lazım” diye konuştu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşen heyet Azerbaycan Parlamentosu’nda da  görüşmeler yapacak. Bu arada, Azerbaycan Milli Meclisi Uluslararası ve Parlamentolar Arası İlişkiler Komitesi Başkanı Samed Seyidov da, “Türkiye ve Azerbaycan bayrakları her zaman bir yerde dalgalanmıştır” diyerek, “Belli hususlardan dolayı her iki ülke arasında bayrak problemi yaşandı. Bundan sonra iki ülke arasında bayrakla ilgili sorun yaşanmayacaktır” ifadesini kullandı.

Kanun Türkiye’yi  kapsamamalı
Azeri milletvekili Gültekin Hacıbeyli de, bayrakların tekrar dalgalanmasının, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşçe ilişkilere zarar vermek isteyen güçlere en güzel cevap olduğunu söyledi. Hacıyeva, Azerbaycan’da mevcut olan “Bayrak Kanunu”nun Türkiye’yi kapsamaması gerektiğini de kaydetti.  Öte yandan, bayrakların yeniden asılmasıyla “kriz sona erdi” yorumları yapılırken, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Azerbaycan arasında hiçbir zaman bir “kriz” görmediklerini, “küçük bir parantez” olduğunu belirterek “Bu parantez kapandı” açıklaması yaptı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Burak Özügergin,  “Türkiye ve Azerbaycan’ın, Türk milletinin iki bayrağı olan bayraklarına bundan böyle de derin bir saygıyla yaklaşacaklarından şüphe duyulmamaktadır” ifadesini kullandı.

Aliyev’in mezarına ve şehitliğe ziyaret
Murat Mercan başkanlığındaki heyet, önce Fahri Hıyaban’da Haydar Aliyev‘in mezarını ziyaret etti. Heyet daha sonra da Türk askerlerinin de bulunduğu Şehitler Hıyabanı‘na gitti. Burada, Türk ve Azerbaycanlı parlamenterler hatıra fotoğrafı çektirerek, ilişkilerin düzelmesinin kendilerini mutlu ettiğini dile getirdiler.

Krize sebep olan olay
Azerbaycan bayrakları WC yazılı kutularda
ABD’nin baskısı ve Ermenistan’ın talimatıyla, Bursa’da 14 Ekim’de oynanan Türkiye-Ermenistan milli maçında Azerbaycan bayrakları yasaklanmıştı. Üstelik bu yasağı FIFA’nın getirdiği iddia edilmişti. Bunun ardından da Bursa Vali Şahabettin Harput, maça gidenlerin ellerindeki Azerbaycan bayraklarının polis tarafından toplanmasını emretmişti. Stadın önündeki yetkililer de, vatandaşların maça götürdüğü Azerbaycan bayraklarını toplayarak, üzerinde WC yazan kutulara atmıştı. Bu onur kırıcı olayın ardından Azerbaycan ile aramıza soğukluk girmişti. Bunun nedeninin Ermenistan ile yapılan protokol olduğunu belirten Azerbaycan, bu durumu kabul edilemez olarak nitelendirmişti.  Azerbaycan, kamuoyundaki tepkilerin artması üzerine de ülkedeki bayrak kanunu gerekçe göstererek, Bakü’de Türk şehitlerinin anısına dikilen abidenin etrafındaki Türkiye ve Azerbaycan bayraklarını 15 Ekim’de kaldırmıştı.(Murat BAYDAR -Bakü)

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=25409

 



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,563 µs