En Sıcak Konular

YENİ YILDA ''ZAM SAĞANAĞI'' GELİYOR

27 Ekim 2009 11:00 tsi
YENİ YILDA ''ZAM SAĞANAĞI'' GELİYOR Tütün, motorlu taşıt, dayanıklı tüketim malları, petrol ve doğalgaza 2010 ile birlikte zam gelecek.

2010’da zam yağmuru sağanağa dönüşecek

Tütün, motorlu taşıt, dayanıklı tüketim malları, petrol ve doğalgaza 2010 ile birlikte zam gelecek. Bu sayede vergi gelirlerinde de yüzde 18’lere varan artış yaşanacak

MALİYE Bakanlığı, 2010 yılında vergi gelirini artıracak, vatandaş da zam yağmuruna tutulacak. Önümüzdeki yıl Türkiye ekonomisi yüzde 3.5 oranında büyüyecek ancak enflasyon da aynı doğrultuda artacak. Tütün, motorlu taşıt, dayanıklı tüketim malları, petrol ve doğalgaza 2010 ile birlikte zam gelecek. Bu sayede vergi gelirlerinde de yüzde 18’lere varan artış yaşanacak. Tüketici dernekleri ise bu artışın, yoksulluk sınırı altında yaşayan insan sayısını daha da artıracağı görüşünde. Bütçe açığını kapama yolunun vatandaşı sıkıntıya sokmaktan geçtiğini öne süren Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Ali Er ise, bütün iktidarların bütçeyi kapamak için aynı yolu denediğini ve vatandaşa hayatın daha da çekilmez hale getirildiğini söyledi. Hükümetin bütçeyi kapamak için yeni bir yol bulması gerektiğini de söyleyen Er şöyle konuştu:

Bu vergiler ‘ahlaksız vergi’

“Bütçe açığımız belli. Türkiye tarihinde en fazla açık veren bütçeyle yönetiliyoruz şu dönem. Sadece bu iktidar değil, gelmiş geçmiş bütün iktidarlar bütçe açığını kapamanın yolunu vatandaşın sırtına binmekte buldu. Vergiler artırılarak yine vatandaş zora sokulacak. Yeni bir çözüm üretemediklerini gördük. Tüketim vergileri bütçe gelirleri içinde yüzde 75’lere dayandı. Bu vergilerin literatürdeki diğer adı ‘ahlaksız vergi’. Hükümetin her sıkıntıya düşüşünde vergiye yönelmesi tüketiciler için işi, iyice içinden çıkılmaz hale getirdi. Akaryakıt fiyatlarında dünya şampiyonuyuz. Bu ürünlere yapılacak zamlarla vatandaş ne hale düşecek, tahmin etmemek mümkün değil. Zorunlu bazı ihtiyaçlar var. Petrol ve doğalgaz bunların başında geliyor. Vatandaşa bunları kullanmayın diyebilmek mümkün mü? Bu artışa muhakkak ihtiyaç varsa tütüne, içkiye belli oranlarda yapılabilir. Ama zorunlu olan tüketim maddelerinde bu kadar pahalı fiyatlar zaten yoksul olan halkı daha da yoksullaştırmaktan başka işe yaramaz. Asgari ücret ve emeklinin aldığı maaş belli. Bu insanlar için hayat daha da çekilmez hale getirildi.”

ÖTV geliri % 60 artacak

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Engin Başaran ise, alınan vergilerin “ahlaksız vergiler” olduğunu söyleyerek tüketicinin yaşam kalitesinin her geçen gün düşürüldüğünü söyledi. Vatandaşın her geçen gün biraz daha sindirildiğini söyleyen Başaran, “Artık kimse bu olanlara ses çıkarmaya cesaret edemiyor” dedi. Halkın, elini piyasadan tamamen çekme noktasına geldiğini de belirten Başaran, “Hükümet amacına ulaşamayacak, bu vergilerden istediği düzeyde gelir elde edemeyecek” şeklinde konuştu.

Maliye, önümüzdeki yıl motorlu taşıt araçlarından elde ettiği ÖTV gelirinde yüzde 60.8 oranında artış bekliyor. Maliye’nin ayrıca sigaradan yüzde 41.5 dayanıklı tüketim mallarından yüzde 33 ve petrol ile doğalgazdan yüzde 24.3 oranlarda ÖTV gelir artışı tahmininde bulunduğu ortaya çıktı. Bu veriler sigaraya yeni vergi zammı, dayanıklı tüketime de ek vergi gelebileceğini işaret ediyor. Petrol ve doğalgazdaki vergi artışı ise uluslararası fiyatların yükselmesi ile ekonomideki büyümeyle açıklanıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2010 bütçesini sunuşunda vergi artışı ve ilave yeni vergi olmayacağını belirtirken, “Ancak, bu hiçbir zaman olmayacağı anlamına gelmez” ifadesini kullanmıştı. Bütçenin ayrıntılı vergi tabloları “ancak” ifadesindeki gizemi de ortadan kaldırmış oldu.

Yoksulluk sınırı 2 bin 500 TL’ye dayandı

TÜRK-İŞ dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 757 TL, yoksulluk sınırını ise 2 bin 465 TL olarak hesapladı. Türk-İş’in yaptığı hesaplamalara göre Ekim ayında mutfak harcaması geçen aya göre yüzde 0.92 artarken, yıllık bazda artış yüzde 4.02 oranında gerçekleşti. Türk-İş’in yaptığı araştırmaya göre, Ekim 2009 sonu itibariyle dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması zorunlu gıda harcaması tutarı 756.68 TL. Gıda ile birlikte yapılması zorunlu olan kira, yakacak, elektrik, su gibi konut, ulaşım, giyim, sağlık, eğitim vb harcamalar da dikkate alındığında, insan onuruna yaraşır bir yaşama düzeyi sağlamak için yapılması gereken harcama tutarı (yoksulluk sınırı) ise 2 bin 464.75 TL olarak hesaplandı. Milyonlarca ailenin çok düşük bir gelirle geçimini sürdürmeye ve yoksullukla mücadele etmeye çalıştığına dikkat çeken Türk-İş, dört kişilik ailenin insan onuruna yaraşır bir geçim düzeyi sağlayabilmek için yapması gereken günlük harcamanın yaklaşık 82 TL olduğunu vurguladı.

Günde 18 lirayla geçim savaşı

Açıklamasında milyonlarca kişinin günlük 18 lira asgari ücretle geçinmeye çalıştığına dikkat çeken Türk-İş, yine milyonlarca kişinin bu geliri bile elde edemediğinin altını çizdi. Türk-İş’in verileri temel alındığında Ekim 2009 itibariyle “mutfak enflasyonundaki” değişim şöyle oldu:

“Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.92 oranında artış gösterdi. Gıda enflasyonunda yılın ilk on ayı itibariyle artış oranı yüzde 2.30 oranında gerçekleşti. Dar ve sabit gelirli kesimlerin harcamalarını kısmaları nedeniyle gıda harcaması tutarındaki artış son oniki ay itibariyle sadece yüzde 1.99 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise gerilemesini sürdürerek yüzde 4.02 oranında gerçekleşti.” (Yelda GÖKDAĞ-Tercüman)

Kaynak: Tercüman Gazetesi,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=95921&baslik=2010’da%20zam%20yağmuru%20sağanağa%20dönüşecek&katid=4



Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,176 µs