En Sıcak Konular

TÜRKİYEDE ÖLÜMLÜ İLK DOMUZ GRİBİ VAKASI

25 Ekim 2009 08:20 tsi
TÜRKİYEDE ÖLÜMLÜ İLK DOMUZ GRİBİ VAKASI Türkiye’de domuz gribinden ilk ölüm Başkent'te görüldü.

Türkiye’de domuz gribinden ilk ölüm olayı yaşandı. Ankaralılar arasında Sanatoryum Hastanesi olarak bilinen Ankara Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören hastane temizlik görevlisi bir kişi dün yaşamını yitirdi. 24 Ekim itibariyle Türkiye’de pandemik A (H1N1) görülen vaka sayısının 958 olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan şu açıklama yapıldı: “Pnömoni (zatürre) teşhisiyle Ankara’daki bir hastanemizde takip ve tedavisi sürdürülen 29 yaşındaki bir vatandaşımız, gelişen ani solunum yetmezliği sebebiyle maalesef hayatını kaybetmiştir. Alınan numunelerde pandemik A (H1N1) virüsü tespit edilmiştir. Bu vaka ülkemizdeki pandemik A (H1N1) sebebiyle kaybettiğimiz ilk kişidir.”

3 gündür tedavi görüyordu

Sanatoryum Hastanesi’nde temizlik görevlisi olarak çalışan hastanın yurtdışı bağlantısı bulunmadığı öğrenildi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Himetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, dün öğleden sonra yaşamını yitiren hastanın çok ciddi bir kronik hastalığının bulunmadığını da vurguladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan uyarı

Sağlık Bakanlığı, vatandaşların korunma tedbirlerine özenle uymalarını, grip belirtileri olan çocukların okul ve dershaneye gönderilmemesini, hastalık belirtisi olanların evlerinde istiharet etmeleri gerektiğini vurguladı. Bakanlık açıklamasında, genel durumda kötüleşme, solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bunaklığı, 5 günden fazla süren ateş, ciddi ve sürekli kusması olan vakaların beklemenden doktora müracaat etmelerinin büyük önem taşıdığı belirtildi.

Ankara’da 10 okulda görüldü

Ankara’da ilk domuz gribi vakası Bilkent İlköğretim Okulu’nda görüldü. Virüsü yurt dışından aldıkları belirtilen 4 öğrencide görülen virüs kısa sürede çok sayıda öğrenci veliye de bulaştı. Okul bir hafta tatil edildi. Daha sonra Mamak’taki Ali Naili Erdem Anadolu Lisesi’nde de bazı öğrencilerde domuz gribi tespit edilmesi üzerine okul bir hafta kapatıldı. Ankara’da 10 okulda daha domuz gribi tespit edildiği ancak bu vakaların okullarda yaygın olmaması nedeniyle okullar tatil edilme yoluna gidilmedi.

Öte yandan Sakarya’nın Arifiye İlçesi’nde, oturan ve domuz gribi şüphesiyle Kocaeli Tıp Fakültesi’ne kaldırılan bir ögrencide de domuz gribi üsüne rastlandı.

Dünyada 5 bin kişi öldü

Dünya Sağlık Örgütü bu yıl başında ortaya çıkmasından bu yana domuz gribinden ölenlerin sayısının 5 bini bulduğunu açıkladı. Örgüt, çoğu Batı Yarıkürede olmak üzere 18 Ekim itibarıyla 4999 kişinin öldüğünü, hastalığın küresel salgına dönüştüğünü bildirdi.

Panik yapmadan en az hasarla atlatmaya çalışacağız

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, domuz gribinden ilk ölüm haberi sonrasında yaptığı açıklamada “Panik yapmayacağız, gerekli tedbirleri uygulamaya devam edeceğiz” dedi. Akdağ, şöyle konuştu: “Tüm dünyada ölümler yaşanıyor. ABD’-de, Meksika’da yüzlerce ölüm olayı yaşandı. Türkiye’de ise ilk ölüm vakası bu. Başka ölümler de olabilir. Risk grubundaki kişilerin bir an önce aşılanması gerektiğinin önemi ortaya çıkıyor.” Vatandaşların hijyen konusunda uyarıları dikkate alarak hareket etmesi gerektiğini belirten Akdağ, bu süreci en az hasarla atlatmaya çalışacaklarını sözlerine ekledi.

ABD’de olağanüstü hal ilan edildi

ABD Başkanı Barack Obama, ülkede giderek yayılan domuz gribi salgınına karşı olağanüstü hal ilan etti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, olağanüstü halin, ülkedeki sağlık kuruluşlarının, domuz gribi salgınıyla başa çıkma kapasitelerini artırmak için, ihtiyaç duyuldukça bazı standart federal kurallardan muaf tutulmalarına olanak sağladığı bildirildi. ABD domuz gribinden 1000’den fazla kişi öldü, 20 binden fazla kişinin de hastanelik oldu.

En çok ölüm oranı 25-64 yaş arasında

ABD Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), H1N1 virüsü nedeniyle hastaneye yatanların yüzde 53’ünün 25 yaşın altındakiler olduğunu açıkladı. 28 eyaletteki 292 ölüm vakasını inceleyen CDC, ölenlerden dörtte birine yakınının 25 yaşın altındakiler, yüzde 65’inin ise 25-64 yaş arasındakiler olduğunu belirledi. 65 yaş üzerindekiler ölüm vakalarının yüzde 12’sini oluşturuyor.

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://www9.gazetevatan.com/Domuz_gribi_Turkiyede_ilk_cani_Ankarada_aldi/266860/1/ 
 



Bu haber 871 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,698 µs