En Sıcak Konular

ENVER PAŞA'YI ÜZECEK ANLAŞMA

24 Ekim 2009 10:28 tsi
ENVER PAŞA'YI ÜZECEK ANLAŞMA Türkiye'nin Ermenistan'la arz-ı endam etmesi tarihi gerçekleri bilmemekle ya da hafife almakla açıklanabilir. Tarihi düşmanlıkları dostluğa çevirme gayreti, sadece dünyaya karşı bir şirinlik gösterisi olabilir.

Enver Paşa’yı üzecek olan anlaşma…

Türkiye'nin Ermenistan'la arz-ı endam etmesi tarihi gerçekleri bilmemekle ya da hafife almakla açıklanabilir. Tarihi düşmanlıkları dostluğa çevirme gayreti, sadece dünyaya karşı bir şirinlik gösterisi olabilir. Enver Paşa'nın Orta Asya'daki Müslüman Türkleri aynı bayrak altında birleştirme gayreti ve bunu gerçekleştirmek için o coğrafyada şehit düşmesi karşısında ülkeyi yönetenlerin Ermenistan'la bir ''açılım '' saçmalığına başvurması anlaşılır gibi değil. Hâlbuki yapılması gereken Azerbaycan'la kardeşlik bağlarını güçlendirecek çalışmalara imza atmaktır. Ermenistan'la imzalanan anlaşma bize bir fayda sağlamadığı gibi, Azeri kardeşlerimizle aramızı açacak, diğer Türk unsurlara karşı Türkiye'nin ağabeylik rolünü zayıflatacak ve itibarını zedeleyecek gelişmelere yol açacaktır. Bunun ilk emareleri de görülmeye başlandı. Azerbaycan yöneticilerinin Türkiye'nin Ermenistan'la yakınlaşmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirmeleri bunun açık göstergesidir. Türkiye'nin Ermenistan'a tanıdığı imkânlar başta Azerbaycan olmak üzere diğer Türk Cumhuriyet'lerini Rusya'nın yanına itecektir. Hesapsız, düşünülmeden atılan yanlış adımlar neticesinde önümüze telafisi zor bir durumu çıkaracaktır. Yetkililer her ne kadar Ermenistan'la yapılan anlaşmanın Azerbaycan'ın çıkarlarına halel getirmeyeceğini söyleseler de, bunun iyi niyetli bir açıklamadan öteye geçmeyeceği açıktır. Çünkü protokolde Azerbaycan'ın lehine olan somut bir ifade yer almamaktadır.

Sınır kapıları da dâhil birçok imtiyazın Ermenistan'a verilmesi karşılığında sözde, Ermeniler ''Büyük Ermenistan'' hayalinden vazgeçecekmiş. Buna kargalar bile güler. Milletlerin belleğine kazınmış olan edebi düşmanlıkları Kâğıt üzerinde kaldırmak demek, suya imza atmak gibi bir şey. Hele söz konusu olan ülkeler Ermenistan ve İsrail ise bu hiç mümkün değil. Dağlık ve zor bir coğrafyada sıkışıp kalmış olan Ermeniler, Türkiye'nin açacağı pencere sayesinde rahat bir nefes alacaklar, dünyaya açılacaklar. Peki, bizim bu işten ne kazancımız olacak? Belli değil. Bilakis bu işten zararlı çıkacağımız kesin. Koca Türk dünyasını karşımıza alarak hem ekonomik, hem de siyasi olarak zarara uğramamız muhakkak. Bir vilayetimiz mesabesinde olan Ermenistan'ın, Türkiye'nin öne süreceği koşulları kabul etmeye eli mahkûm olduğu bir zamanda, bu anlaşmayı Türkiye yapmak zorundaymış gibi bir hava estirilmesi, ardından önümüze konulan ya da ABD tarafından bize dayatılan belgenin altına imza atmak, doğrusu bu coğrafyada büyük devlet olma vasfımızı zedelemiştir. Olması gereken, Ermenistan'ın Yukarı Karabağ'ı Azerbaycan'a koşulsuz olarak teslim ederek Türkiye'nin kapısını çalması ve Türkiye'nin de büyük devlet olarak Ermenileri rahatlatacak bazı insani adımları atmasını beklemek olmalıydı. Bunların hiçbiri olmadı. Bir oldubittiye getirilerek, Ermenilerin hayal bile edemeyeceği imtiyazlar kendilerine verildi. Bunu, Bursa'daki milli maçı izlemeye gelen Ermenistan Cumhurbaşkanı'nın yüz ifadesinden görmek mümkündü. Bu arada bazı ''Ermeni dostları'' yapılan anlaşmayı bir zafer havasına sokarak, yıllardır içlerinde gizledikleri duyguyu da açığa çıkarmış oldular. Doğrusu, Ermenistan yanı başımızda duran işgalci bir devlet konumundadır. Yukarı Karabağ'ı işgal eden Ermeniler, bu işgalden vazgeçmek için kılını bile kıpırdatmıyor. Hocalı katliamının acıları hala taze dururken Türkiye, bu işgalci devletle masaya oturuyor. Bunu anlamak mümkün değil.

Türkiye'nin Ermenistan'la yakınlaşma çabaları Enver Paşa'nın uğruna şehit düştüğü davaya ters düşmektedir. Ülkemizde Abdülhamit'le birlikte Enver Paşa'yı ''hain'' sınıfına sokanları nasıl bir amaç güttüklerini biliyoruz da, bugünkü idarecilerin Azerbaycan'ı üzen, Ermenileri sevindiren işlere imza atmalarını bir türlü anlayamadık.

Müslim Coşkun - Milli Gazete

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/makale/enver-pasayi-uzecek-olan-anlasma-141507.htm 



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,906 µs