En Sıcak Konular

MİLLİ EĞİTİM'DE ''TOTEM'' SKANDALI

24 Ekim 2009 10:22 tsi
 MİLLİ EĞİTİM'DE ''TOTEM'' SKANDALI Milli Eğitim Bakanlığı, haçlı, kiliseli, paskalyalı ders kitaplarının ardından bu sefer de 'Totem' skandalına imza attı

MEB’in ders kitaplarında skandalı bitmek bilmiyor…

Totem skandalı…

Milli Eğitim Bakanlığı, haçlı, kiliseli, paskalyalı ders kitaplarının ardından bu sefer de 'Totem' skandalına imza attı. İlköğretim 5. sınıfta okutulan İngilizce yardımcı ders kitabında erkek cinsel organın sergilendiği 'TOTEM' heykeline yer verilmesi öğretmenlerin ve velilerin büyük tepkisini çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı, haçlı, kiliseli, paskalyalı ders kitaplarının ardından bu sefer de 'Totem' skandalına imza attı. İlköğretim 5. sınıfta okutulan İngilizce yardımcı ders kitabında erkek cinsel organın sergilendiği 'TOTEM' heykeline yer verilmesi öğretmenlerin ve velilerin büyük tepkisini çekti. Üstelik öğrencilerden İngilizce olarak bu resimden gördüklerini anlatılması isteniyor. Bu resim karşısında ne yapacaklarını şaşıran öğretmenler, çareyi hemen bu sayfayı geçmekte bulurken, durumdan haberdar olan öğrenci velileri ise MEB'e ateş püskürüyor. "Bu resmi 10-11 yaşındaki çocuklarımızın önüne nasıl koyarlar? Birileri bunun hesabını vermesi gerekiyor"

Açılım furyasına MEB'in de ayak uydurdu
Gündemdeki açılım furyasına MEB'in de ayak uydurduğu ortaya çıktı. Eğitimde Hawaii'li TİKİ'li bir açılım yapan MEB, ders kitaplarında erkek cinsel organı net bir şekilde görülen Totem heykelinin resmine yer verdi. Öğrenci velilerinin ve öğretmenleri isyan ettiren bu resim, Hawaii'deki TİKİ Restaurant'tan alındığı anlaşılıyor. Ancak ne gariptir söz konusu restaurant, web sayfasında TOTEM heykelini bu şekilde kullanamazken MEB'in ilköğretim 5'nci sınıf ders kitabında bu resmi rahatça kullanması manidar karşılandı.

MEB, kitabın kapak kısmında da manidar bir uyarıda bulunuyor: "Her hakkı saklıdır ve Milli Eğitim Bakanlığı'na aittir. Kitabın metin, alıştırma ve resimleri kısmen de olsa hiçbir surette alınıp yayınlanamaz"

Resmin yer aldığı 'TIME FOR ENGLISH WORKBOOK GRADE 5' yardımcı ders kitabı, bu yıl üçüncü kez basılarak ücretsiz bir şekilde öğrencilere dağıtıldı. Kitabın kapak sayfasında "Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulunun 19.04.2007 gün ve 84 sayılı kararı ile ders kitabı olarak kabul edilmiş, Yayımlar Dairesi Başkanlığının 04.03.2009 gün ve 883 sayılı yazısı ile üçüncü defa 435.000 adet basılmıştır" deniliyor.

Bu ifadelerden, söz konusu kitabın, Talim ve Terbiye Kurulu ile Yayımlar Dairesi Başkanlığı'nın onayından geçerek basıldığı anlaşılıyor. Söz konusu kitapta kullanılan resmi gören öğretmenler ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Öğrencilerden İngilizce olarak bu resimlerde ne gördüklerini anlatılması istenirken, öğretmenler bu rezilliğe ortak olmamak için çaresiz bir şekilde bu sayfayı geçiyorlar.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu ilk skandalı değil
Durumu fark eden öğrenci velileri ise isyanlarını bu sayfayı yırtarak gösteriyorlar. Bir öğrenci velisi tepkisini şu şekilde dile getirdi: "Milli Eğitim Bakanlığı'nı kınıyorum. Bakanlık bu kadar duyarsız ve gaflet içinde olamaz.

Bildiğimiz kadarıyla bu kitaplar Talim ve Terbiye Kurulu'nun, belli komisyonların ve daire başkanlarının onayından geçmesi gerekiyor. Bu resmi hiç biri mi fark edemedi? 10-11 yaşlarındaki çocuklarımızın önüne koydukları ders kitabında böyle bir resmi nasıl kullanabiliyorlar? Birisinin bunun hesabını vermesi gerekiyor"

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu ilk skandalı değil. Daha öncede haçlı, kippalı, kiliseli, paskalyalı yardımcı okuma kitaplarını öğrencilere tavsiye eden MEB, büyük bir tepkiye sebep olmuştu.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/totem-skandali-141467.htm



Bu haber 822 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,428 µs