En Sıcak Konular

SGK'NIN 18 YAŞ ALTI UYGULAMASI FİİLEN SONA ERDİ

22 Ekim 2009 21:42 tsi
SGK'NIN 18 YAŞ ALTI UYGULAMASI FİİLEN SONA ERDİ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sigortalı olsun olmasın 18 yaş altındaki çocukların sağlık giderlerini devlet karşılayacak." sözüyle başlayan uygulama fiilen sona erdi.

SGK’dan 18 yaş altı gençlere üzücü haber

Kemer sıkmaya başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu, her türlü giderini kısmak için harekete geçti. Tedavide katılım payları artırılırken, ilaç yazdırmak 'paralı' hale geldi. Bununla da yetinmeyen SGK'nın son adımı ise evlere şenlik türden. Yeni uygulamayla 18 yaşına kadar çocuklara sigorta şartı aranmadan bakılması son buldu.

Erdoğan'ın sözü havada kaldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sigortalı olsun olmasın 18 yaş altındaki çocukların sağlık giderlerini devlet karşılayacak." sözüyle başlayan uygulama fiilen sona erdi. Üzerinde 'bütçe açığı' baskısı hisseden SGK, birkaç aydır sürdürdüğü 'gençleri yeniden aileleriyle eşleştirme' işlemini tamamladı. 17 milyon genç, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalısı ebeveyni üzerinden tedavi hizmeti almaya başladı. Emekli Sandığı ve yeşil kartlıların masrafları da yeniden Maliye Bakanlığı karşılamaya başladı. Geriye kalan 7 milyonluk 18 yaş altı nüfusun sigortasız olmasına rağmen faydalandığı sağlık hizmetlerinin faturasını SGK karşılayacak.

Ancak Genel Sağlık Sigortası'nın yürürlüğe girmesinin ardından başlayan sağlık primi ödeme uygulaması söz konusu 7 milyon genci yakından ilgilendiriyor. 1 Ekim 2008'den sonra muayene için hastaneye başvurulduğunda sigorta tescili yapılıyor. Vatandaşlara aile gelir formu dolduruluyor. Formdaki rakamlarla gelir testi yapılarak İstatistik Kurumu verileriyle karşılaştırılıyor. Eğer tutar, asgari ücretin 3'te 1'inden az ise primini devlet yatırıyor. Fazla ise gelir durumuna göre vatandaşın sağlık primi yatırması gerekiyor. Ankara'da şu ana kadar 400 kişi hastanelerde tescil edildi ve sağlık primi ödüyor. 10 Ekim 2010 yılından itibaren sağlık primi yatırmak zorunlu hale gelecek.

SGK'dan ilginç savunma

Yetkililerden edinilen bilgiye göre değişiklik SGK'nın prim toplamadığı kişilerin sağlık giderlerinin karşılaması ve açığının artmasından kaynaklandı. Üst düzey bir yetkili, bu durumu şöyle açıkladı:

"18 yaş altı çocuklar annesi babası eşleştirilmediği için 'medula'da 18 yaş altından provizyon alıyordu. Babası sigortalıyım derse ancak o zaman devreye ebeveynin sigortası giriyordu. Aksi durumda 18 yaş altı durumundan biz karşılıyorduk. Bu düzenleme sağlık harcamalarını arttırmadı. SSK, Bağ Kur zaten bizim kapsamımızda. Onu zaten ödedik. Emekli Sandığı'nın ödemelerini de Maliye yerine yine biz ödedik. Devletin bir cebinden çıkıp öbür cebine girdi. Şimdi Emekli Sandığı yeniden Maliye'ye devredilerek, aslında SGK'nın olmayan bir gider, gerçek sahibine devrediliyor."

Bilgisayar yazılımının 1 ay önce değiştirildiğini söyleyen aynı yetkili, bu çerçevde 24 milyon çocuğun Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SSK verileri ile eşleştirildiğini söyledi. Uygulamanın yapılma sebebini ise, "Yeşil kartlılar, eski memurlar bize devredilmediği için primini toplamadığımız kişilerin tedavi, ameliyat ve ilaç paralarını biz ödüyorduk. Buna son verildi ve Maliye ödesin dedik. O yüzden eşleştirme yapıldı." sözleriyle açıkladı. 7 milyon gencin ise hastanelere gittiğinde tescillerinin yapıldığını söyledi.

 
Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/sgkdan-18-yas-alti-genclere-uzucu-haber-141365.htm



Bu haber 2,123 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,837 µs