En Sıcak Konular

RABİA KADİR: ''6 UYGUR'UN İDAM EDİLMESİ BÖLGEYİ KARIŞTIRIR''

19 Ekim 2009 20:22 tsi
RABİA KADİR: ''6 UYGUR'UN İDAM EDİLMESİ BÖLGEYİ KARIŞTIRIR'' Doğu Türkistan’da geçen Temmuz ayında çıkan olaylara karıştıkları gerekçesiyle 6 Uygur Türk’ü hakkında verilen idam cezası kararı, Uygurlar arasında tedirginliği ve huzursuzluğu arttırdı.

Doğu Türkistan diken üstünde 

Doğu Türkistan’da geçen Temmuz ayında çıkan olaylara karıştıkları gerekçesiyle 6 Uygur Türk’ü hakkında verilen idam cezası kararı, Uygurlar arasında tedirginliği ve huzursuzluğu arttırdı.
 
Çin’de 6 Uygur’un ölüm cezasına çarptırılması Doğu Türkistan’ı yeniden uluslararası toplumun gündemine getirdi. Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir, bölgenin karışabileceği uyarısında bulundu.
Almanya’da ziyaretlerde bulunan Rabia Kadir, ölüm cezasına çarptırılan 6 Uygurun idamlarının infaz edilmemesi için Birleşmiş Milletler ve Batılı ülkeleri Çin yönetimine baskı yapmaya çağırdı. Kadir, “İdamlar Sincan’da yeni huzursuzluklara neden olacaktır. Mahkeme idam cezasına çarptırdığı bu genç göstericiler hakkında kanıt gösteremedi, onlar suçsuz” dedi. Kadir, Uygurların idamların infazına sessiz kalmayacağı uyarısında bulundu.

Yeni huzursuzluk uyarısı
Bölgedeki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini kaydeden Rabia Kadir, Sincan’daki huzursuzluğun komşu eyaletlere de sıçrayabileceği görüşünü dile getirdi. Kadir, yabancı medya mensuplarıyla insan hakları örgütlerini Sincan’daki gelişmeleri dikkatle izlemeye devam etme çağrısı yaparak, “Dünya kamuoyu Uygur azınlığın acımasızca baskı görmesine, temel haklarının Çinli polis yığınağı tarafından elinden alınmasına göz yummamalı” diye konuştu.
Temmuz ayı başında Sincan’da meydana gelen olayların bir uluslar arası komisyon tarafından araştırılması çağrısında bulunan Rabia Kadir, “Olaylar sırasında barışçıl gösterilere katılan 400 kadar öğrencinin öldürüldüğünü” belirtti. On binlerce kişinin cezaevine konduğunu ileri süren Kadir, özellikle genç Uygurların keyfi tutuklamalarla yıldırılmaya çalışıldığını söyledi.

AB ve Çin’e çağrı
Çin yönetimine diyalog çağrısında bulunan Rabia Kadir, “Çin yasaları uyarınca hakkımız olanı istiyoruz. Özerklik yasası öz yönetim ve kültürel kimliğimizin korunmasına imkân veriyor. Bunun yerine Çin Uygurlara karşı kültürel soykırım uyguluyor” diye konuştu. Avrupa Birliği üyesi ülkeleri Guantanamo cezaevinden serbest bırakılan Uygurları kabul etme çağrısında bulunan Rabia Kadir, “AB ülkeleri böylece insan haklarını ciddiye aldıklarını ve Pekin’in baskısına boyun eğmediklerini göstereceklerdir” dedi.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9007557&tarih=2009-10-19

 



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,687 µs