En Sıcak Konular

İSRAİL TÜRKİYE'YE ÇOK ŞEY BORÇLU

19 Ekim 2009 20:06 tsi
İSRAİL TÜRKİYE'YE ÇOK ŞEY BORÇLU TRT'de yayınlanan Ayrılık dizisi ile gerilen İsrail-Türkiye ilişkilerinden sonra İsrail Dışişleri Bakanlığı,"Siz zor durumda iken biz size yardım ettik" mahiyetinde açıklaması ne kadar doğru?

Herşeyinizi Türkiye'ye Borçlusunuz

TRT'de yayınlanan Ayrılık dizisi ile gerilen İsrail-Türkiye ilişkilerinden sonra İsrail Dışişleri Bakanlığı hiç de etik olmayan açıklaması ile "Siz zor durumda iken biz size yardım ettik" mahiyetinde bir açıklama yaptı. Siyonist Bakanlık yaptığı açıklamada 1999 yılında Gölcük'te meydana gelen tarihi depremde İsrail'in gönderdiği birkaç yardım ekibinin insanımıza yardım etmesini dile getirmesi dikkat çekti. (Bu arada, İsrail'in gönderdiği ekiplerin, Gölcük'te tatil yapan İsrailleri kurtarmak için geldiğini, İsrailli turistleri aldıktan sonra Türkiye'den ayrıldıklarını da hatırlamak gerek.)

Yapılan bu açıklama sonrası akıllara kurulduğu günden bu yana İsrail'e Türkiye'nin uluslar arası diplomaside yaptığı destekler ile ikili işbirliği anlaşmaları geliyor. Türkiye 1948 yılında kurulan Siyonist İsrail Devleti'ni tanıyan ilk Müslüman devlet olma özelliğinin yanı sıra daha pek çok konuda bu güne kadar sürdürdüğü politika ile İsrail'in Türkiye'ye ne kadar bağımlı olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

"Sizi Osmanlı kurtardı"
15'inci yüz yılda İspanya'dan kovulan Yahudilere ilk kucak açan devlet dönemin en büyük imparatorluğu olan Osmanlı İmparatorluğu idi. Bölgeye askeri gemilerini gönderen Osmanlı bir İspanya'nın soykırım yapmasını önleyerek, bölgedeki tüm Yahudilere kucak açarak kendi topraklarında yaşamalarına izin verdi.

İsrail devletini tanıyan Müslüman ülke
Bu gün Türkiye-İsrail ilişkileri aslında temelinde İsrail'i tanıyan ilk Müslüman ülke olmasından kaynaklanıyor. 28 Mart 1949 tarihinde İsrail'in bağımsızlığını tanıyan Türkiye, Müslüman ülkeler nezdinde İsrail'i tanıyarak meşruluğunu kabul etti.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Faşist Hitler'in yaptığı Yahudi soykırımına karşı da en büyük desteği yine Yahudilere Türkiye verdi. Bölgede bulunan diplomatları ile Yahudileri kurtaran Türkiye, bir çok Yahudi bilim adamına da üniversitelerinin kapılarını açarak onları kurtardı.

İsrail kurulduğu günden sonra Araplar ile giriştiği savaşlarda da Müslüman Türkiye, taraf olmayarak  İsrail'e yine uluslar arası camiada destek verdi. 1967 Altı Gün Savaşları'nda İsrail bir çok Müslüman Arap devletinin topraklarını işgal etmesine rağmen Türkiye'nin ortaya koyduğu tavır yine İsrail'e yaradı.

Türkiye askeri anlaşmalarla İsrail'i besledi
Türkiye, İsrail ile yaptığı askeri anlaşmalar ile İsrail askeri sanayisini ayakta tuttu. O dönemde zor durumda olan İsrail'li firmalar ile anlaşmalar yapan Türkiye bu şirketleri batmaktan da kurtarmış oldu. İsrail ile helikopter modernizasyonu başta olmak üzere, F-4 Fantom savaş uçakları modernizasyonu, M-60 Tank modernizasyonu gibi bir çok alanda yaptığı askeri anlaşmalar ile bir çok İsrail'li firmaya milyar dolarlarca para aktardı.

2006 yılında Lübnan Hizbullah'ı ile girdiği savaşta büyük kayıplar ile çıkan İsrail'e yine Türkiye'den pek ses çıkmadı. Türkiye o dönemde her iki kesimi mutedil olmaya çağırması ise büyük tepki çekmişti. İsrail Lübnan topraklarına yaptığı saldırıda binlerce insanı yine öldürmüş ve binlerce aileyi de evsiz barksız bırakmıştı.

Perez'i konuşturan ilk Müslüman ülke
Bir sonraki yıl olan 2007'de ise ülkemizi ziyaret eden İsrail Devlet Başkanı Şimon Perez, ilk defa Müslüman bir ülkenin parlamentosundan konuşma yaptı. Halkın tüm çağrılarına rağmen gerçekleşen bu konuşmada Perez, iki ülke arasındaki sıkı ilişkilerden söz etmişti.

Binlerce ölüye karşın aylar sonra ses
Son iki yıl içinde ise Gazze'ye gerçekleştirdiği Dökme Kurşun Harekatı ile binlerce masum insanı katleden İsrail'e tepki geldi. Ancak Batı devletlerinin cılız sesine Türkiye'de aynı karşılığı göstermesi dikkat çekmişti. İsrail devletinin giriştiği her terör operasyonları sonrası Türk halkı insanı duyarlılıkla doldurduğu meydanlara rağmen Türkiye İsrail'e sert tepki vermeyerek her iki kesimi hedef alan açıklamalarda bulunması ise her seferinde Müslüman halklar tarafından şaşkınlıkla gözlendi. Aylar sonra Başbakan Erdoğan'ın Davos'ta yaptığı açıklama büyük bir krize neden olması ise Müslüman ülkeler açısından önemli bulundu.

Tüm bunlara rağmen geçen ay BM Güvenlik Konsey'inde İsrail aleyhine alınacak tarihi bir kararda Türkiye çekimser oy kullanması ise yine destek mahiyetinde oldu.

Suyunuzu da biz veriyoruz
Türkiye'nin İsrail'le işbirliği sadece askeri alana münhasır da değil. Son olarak imzalanan Manavgat suyunun satışı projesi de İsrail açısından önemli bir kazanç sayılıyor. Çünkü önümüzdeki yıllarda ciddi su sıkıntısı çekeceği tahmin edilen İsrail işgal devleti bu anlaşmayla Türkiye'nin Manavgat ırmağının suyunu garantiye almış oldu.

Dizi yapımcısı: İsrail'in haberi vardı
Öte yandan Türkiye-İsrail arasında yaşanan dizi krizinin bir başka boyutu daha ortaya çıktı. Ayrılık dizisinin Yapımcısı olan Selçuk Çobanoğlu, önceki gün NTV'de telefon bağlantısı ile katıldığı Canlıgaste programında ilginç açıklamalarda bulundu. Çobanoğlu, bu krizi anlamakta güçlük çektiğini dile getirerek, İsrail'in bu anlamsız tepkisinin nedeninin bilinçli olduğunu söyledi. Çobanoğlu, Yahudiler için kutsal sayılan Ağlama Duvarı'ndaki çekimler ile Kudüs'te yapılan çekimlerde İsrail'li bir yapım firması ile çalıştıklarını söyleyerek senaryodan İsrail'in haberinin olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/herseyinizi-turkiye-ye-borclusunuz-141027.htm



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,841 µs