En Sıcak Konular

BAĞIŞ: ''AB'YE TAM ÜYELİK 20-30 YIL SÜRMEZ''

18 Ekim 2009 09:55 tsi
BAĞIŞ: ''AB'YE TAM ÜYELİK 20-30 YIL SÜRMEZ'' Başmüzakereci Bağış, “Türkiye eğer büyük randevuya hazırlığını tamamlarsa siyasi konjonktür Türkiye’nin üyeliğini zaten şart koyacaktır. Çünkü bugün AB’nin karşı karşıya kaldığı sorunlar Türkiye’nin üyeliği olmadan çözülemez”

Bağış'ın AB süreci yorumu! 
 
'AB’ye tam üyelik süreci 20-30 yıl sürmez'

Başmüzakereci Bağış, “Türkiye eğer büyük randevuya hazırlığını tamamlarsa siyasi konjonktür Türkiye’nin üyeliğini zaten şart koyacaktır. Çünkü bugün AB’nin karşı karşıya kaldığı sorunlar Türkiye’nin üyeliği olmadan çözülemez” dedi

Başmüzakereci Egemen Bağış, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen “6. Boğaziçi Konferansı”nda yaptığı konuşmanın ardından Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Pierre Lellouche ile birlikte gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

“Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci ne zaman tamamlanır?” diye sorulan Lellouche, bu sürenin yasal açıdan uzun bir süreç olduğunu belirtti. Sürecin ne zaman tamamlanacağını kimsenin söyleyemeyeceğini aktaran Lellouche, AB’nin kendi içindeki standartları yenilemek için yaptığı müzakerelerin bile çok uzun sürdüğünü anlattı.

Lellouche’nin bu sözleri üzerine Egemen Bağış da şunları söyledi: “Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci 20-30 yıl sürmez. Bundan kimsenin endişesi olmasın. 18 milyon Doğu Almanya hiçbir müzakere süreci yaşamadan bir gecede eşit vatandaşları olabildi. Çünkü siyasi konjonktür onu gerektirdi. Türkiye eğer bu büyük randevuya hazırlığını tamamlarsa siyasi konjonktür Türkiye’nin üyeliğini zaten şart koyacaktır. Çünkü bugün AB’nin karşı karşıya kaldığı sorunlar Türkiye’nin üyeliği olmadan çözülemez. Biz kendimize güvenelim, yapmamız gerekeni yapalım, ileri de bizi Avrupa Birliği’nin ikna etmek için uğraşacağına inanıyorum. Çünkü Türkiye’nin potansiyeli çok büyüktür, çok yüksektir.” Bunun üzerine Lellouche de Doğu Almanya’nın AB’ye katılmasıyla Türkiye’nin katılmasının çok farklı olduğunu söyledi.

‘Egemen çok zeki’

Doğu Almanya’nın katılımının maliyetinin ne kadar yüksek olduğunu bütün Avrupalıların hâlâ hatırladığını ifade eden Lellouche, “20 yıl sonra doğu ve batıdaki işsizlik oranlarını bir karşılaştırın. Yani sanıldığı gibi o kadar kolay değil. Egemen de çok zeki olduğu için bunu çok iyi biliyor” diye konuştu.

Bağış, bu sözlere cevaben Lellouche ile dostluğunun çok eskilere dayandığını, NATO Parlamenterler Asamblesinde Lellouche ile dünya barışı için birlikte kafa yorduklarını ifade etti.

20 yıl sonrasının hesabını, güvenlik boyutunu da düşünerek yapmayı beraber öğrendiklerini anlatan Bağış, “20 yıl sonrasının işsizlik oranlarını hesaplarken enerji ihtiyacını, güvenlik ihtiyaçlarını, yasa dışı göçler ve uyuşturucu ile mücadele ihtiyaçlarını, yeni iş gücüne olan ihtiyaçları da hesaplamak gerekir. Pierre, pazarlık buraya çok yakın. Kapalıçarşı icat edilmiş bir kavramdır” dedi.

‘Katılmadığımız noktalar da var’

Lellouche de bunun üzerine gülümseyerek Bağış’ın elini tuttu ve “Ben Kapalıçarşı’ya bayılırım” dedi. Bir gazetecinin “Türkiye niye aynı tarihte AB’ye üyelik müzakerelerine başladığı Hırvatistan’ın gerisinde kaldı ve ilerleme raporu hakkındaki görüşünüz nelerdir?” sorusu üzerinde Egemen Bağış ilerleme raporunda katıldıkları kadar, katılmadıkları konuların da olabileceğini söyledi.

Pierre Kapalıçarşı buraya yakın

Fransa’nın AB’den sorumlu Bakanı Pierre Lellouche ile Başmüzakereci Bağış’ın dostluğu NATO Parlamenterler Asamblesi’ne dayanıyor. İki bakanın basın toplantısı neşeli bir havada geçti. Bağış, “Pierre pazarlık buraya çok yakın, Kapalı çarşı icat edilmiş bir kavramdır” dedi. Bağış’ın elini tutan Lellouche ise “Kapalıçarşı’yı çok severim dedi.

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Bagisin_AB_sureci_yorumu&tarih=18.10.2009&Newsid=265407&Categoryid=9
 



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,460 µs