En Sıcak Konular

AZERBAYCAN'DA PRESSPOST GAZETESİ

16 Ekim 2009 10:46 tsi
AZERBAYCAN'DA  PRESSPOST GAZETESİ Azerbaycan bizden küçük diyerek ağabeylik kompleksine kapılmayalım. O küçük ülkenin güçlü bir kültürü, sanatı, edebiyatı, mimarîsi vardır. Tedkik edelim, ibret, ders ve örnek alalım.

AZERBAYCAN'DA  PRESSPOST GAZETESİ

İSTANBUL iki büyük cihan devletine başşehirlik yapmış bir merkez. Doğu Roma ve Osmanlı İmparatorluklarına... Bu şehrin nice ismi var. Onlardan biri Darü'-Hilafeti'l-Aliyye'dir, yani Yüce Hilafet Yurdu...

Yakın tarihte yaşadığımız ârızalar ve kazalar dolayısıyla, şu yirmi milyonluk İstanbul bir şehir olmaktan çıktı, dünyanın en büyük köyü haline geldi. Hattâ, dilim varmıyor ama yine de söyleyeyim, köylükten de çıktı, azim bir mezraa oldu.

1929'da İstanbul'un nüfusu ancak bir milyon civarındaymış ama o tarihte bu şehirde tam beş adet günlük Fransızca gazete neşr ediliyormuş...

Şu 2009 yılında İstanbul'un kültür seviyesi içler acısıdır.

Sovyetler Birliği dağıldı, Marksist ideoloji mahkumu ülkeler ve halklar hür oldu. Oralara gidip gelmek kolaylaştı ama kültür, sanat, basın alakalarımız istenildiği, olması gerektiği gibi kuvvetlenmedi.

Soruyorum: İstanbul'da Ortaasya ve Kafkasya ülkelerinde yayınlanan gazetelerin, dergilerin, kitapların satıldığı bir yer var mıdır?

İran'da VARLIQ adında İslâm harfleriyle Türkçe (Azerî lehçesi) kıymetli bir dergi yayınlanıyor. Bu dergi İstanbul'da niçin satılmıyor? (Satılsa bile kaç kişi okuyabilecek?)

Sizlere Azerbaycan'da yayınlanan Presspost gazetesini internetten okumanızı tavsiye ediyorum. /Presspost.az/ diye yazar, internetten çıkartır, bilgisayarınızın sık arananlar bölümüne kayd eder, zaman zaman okursunuz.

Kardeş Azerbaycan'da çok güzel, çok şirin (tatlı), çok ahenkli bir Türkçe konuşulmaktadır. Sovyet rejimi orada millî lisanı ve edebiyatı bozmaya çalıştı ve hayli tahribat yaptı ama bizde Selaniklilerin yaptığı kadar yapamadı.

Azerbaycan'da lisan, edebiyat, sanat, musiki, mimarî bizden ileridir.

Dünyanın birçok ülkesinde Fransız lisanı konuşulup yazılıyor. Fransa'da, Belçika'nın Vallon bölgesinde, İsviçre'nin bazı kantonlarında, Kanada'nın Quebec eyaletinde... Tunus'ta, Cezayir'de, Fas'ta, Lübnan'da, Senegal'de ve daha nice ülkede... Buralarda, edebî kültür Fransızcası ile yazılmış bir gazeteyi, dergiyi, kitabı okuyup anlayabilirsiniz. Maalesef Türkçenin çeşitli lehçelerini anlamak mümkün değildir. Meselâ bendeniz Doğu Türkistan'da yayınlanan bir gazeteyi veya kitabı okuyup anlayamam. Özbekistan Türkçesi için de durum aynıdır.

Biz Türkiyeliler Azerî lehçesini kolaylıkla anlarız, o lehçe ile konuşan bir kardeşimizle konuşup yazışabiliriz.

Lütfen ihmal etmeyelim ve Presspost gazetesini ve diğer Azerî dergi ve gazeteleri okuyalım. Ufkumuz genişlesin. Sovyetler Birliği zamanında hürriyet ve imkân yok diyorduk. Şimdi hürriyet de var, imkân da var. Üstelik bilgisayar var, internet var ve bizler maalesef yan gelip yatıyoruz.

Azerbaycan bizden küçük diyerek ağabeylik kompleksine kapılmayalım. O küçük ülkenin güçlü bir kültürü, sanatı, edebiyatı, mimarîsi vardır. Tedkik edelim, ibret, ders ve örnek alalım.

Azerî kardeşlerimizin hepsine selâm ve hürmet ederim.

Mehmet şevket Eygi-Milli gazete

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/makale/bediuzzaman-a-selâm-140820.htm



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,294 µs