En Sıcak Konular

MANASTIRI İBADETE AÇMA GİRİŞİMİ TRABZON HALKINI KIZDIRDI

13 Ekim 2009 23:12 tsi
MANASTIRI İBADETE AÇMA GİRİŞİMİ TRABZON HALKINI KIZDIRDI AKP iktidarının, daha önce ayin tahriki ile gündeme gelen Trabzon’daki ünlü Sümela Manastırı’nı ibadete açmak için düğmeye basmasına vatandaşlar ve siyasilerden tepki yağdı

Trabzon'da Sümela öfkesi

MANASTIRI İBADETE AÇMA GİRİŞİMİ YÖRE HALKINI KIZDIRDI

AKP iktidarının, daha önce ayin tahriki ile gündeme gelen Trabzon’daki ünlü Sümela Manastırı’nı ibadete açmak için düğmeye basmasına vatandaşlar ve siyasilerden tepki yağdı

Dayatmalara ve şantajlara boyun eğen AKP hükümetinin açılım hamleleri, bu kez Trabzon’a uzandı. Karadeniz’i ayağa kaldıran Sümela atağı, şöyle gelişti: 8 Eylül tarihinde Trabzon’a giderek incelemelerde bulunan ve AB Reform İzleme Grubu’nda yer alan Devlet Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in, Avrupa Birliği müzakere sürecinde Sümela’nın ’inanç özgürlüğü’kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, manastırın ibadete açılması konusunda vurgu yaptığı öğrenildi.

AB bastırıyormuş!
15 Ağustos’ta Rum ve Rus turistlerin ayin için Sümela Manastırı’na geldiğine ve yaşanan olaylara gönderme yapan bakanların, bu durumun devam etmesinin provokasyona yol açacağını savundu. Bakanlar ayrıca, AB müzakere sürecinde Sümela Manastırı’nın önümüze bir engel olarak çıkartıldığını da kaydetti. Yapılan toplantılardan olumlu sonuç çıkınca Sümela Manastırı’nın ibadete açılması için çalışmalara başlandı. İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Sümela Manastırı’yla ilgili yönetmelik değişikliğine gideceği öğrenildi. Böylece Türkiye’de şu anda 17 müze ve ören yerine verilen ayin iznine, Sümela Manastırı da eklenecek.

Maksatlı girişimler
İktidarın, halen müze olarak kullanılan ünlü Sümela Manastırı’nı ibadete açmaya hazırlanmasına tepki yağdı, Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halil İbrahim Kalfaoğlu ise Sümela Manastırı’nın ibadete açılmasında bir maksat olduğuna işaret ederek, Trabzon insanıyla uğraşılmaması uyarısı yaptı Kalfaoğlu. şunları söyledi: “Burası nihayetinde tarihi bir yerdir. Turiste zaten açıktır. Dünyada yer mi kalmadı ibadet yapacak? Bıraksınlar bu işleri, bıraksınlar maksat aramayı. Biz herkesin dini inançlarına saygılıyız. Ancak bizim yöremizin, Trabzon insanının muhafazakar bir yapısı vardır. Sümela Manastırı restore edilmiştir. Gelsinler burayı ziyaret etsinler, onları sırtımızda taşıyalım. Ama maksatlı bir şekilde, insanları tahrik ederek ’burası ibadete açılsın’şeklinde maksatlı girişimleri kabul etmeyiz. ”

Sinirlerimizi germesinler
Gelen turistlerin, şehirde açık olan kiliselerde ibadetlerini yapabileceğini kaydeden Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halil İbrahim Kalfaoğlu, “Tüm Trabzonluları, Trabzon’un Valiliği’ni ve ilgili Bakanlıkları duyarlı olmaya davet ediyorum. Her isteyen her istediğini bu ülkede yapar diye bir şey yok. Dünyada da böyle bir uygulama yok. Avaz avaz bağırarak ben onu bunu yaparım dersen olmaz. Benim ricam, Trabzon’la uğraşmasınlar, Karadeniz bölgesi ile uğraşmasınlar. Hırant Dink’ler, Santoros’lar kimse bunlar bizi ilgilendirmez. Bunlar bizim işimiz değil. Bıraksınlar yakamızı, sinirlerimizi germesinler” şeklinde konuştu.

Halk asla izin vermez
MHP Trabzon İl Başkanı Nihat Birinci, gelinen noktada Pontusçuluğun bir alt yapısının oluşturulmaya çalışıldığını belirterek Karadeniz insanının buna asla izin vermeyeceğini kaydetti. Birinci şunları söyledi:  “Bu tür girişimleri daha önceleri de denediler ama Trabzon halkı ve Karadeniz insanı, bunlara asla müsaade etmemiştir. Bundan sonra da etmeyecektir. Buna paralel olarak yürütülen diğer çalışmalar da yabancı güçlerin bugünkü iktidar üzerindeki etkisinden kaynaklanmaktadır. AKP iktidarı Türk insanının taleplerini görmezden gelirken, yabancı güçlerin baskılarıyla oluşan talepleri yerine getirme gayreti içerisindedir. Ermenistan maçında Azerbaycan bayraklarının yasaklanması bu baskılardan bir tanesidir. Bütün bunların sorumlusu ise gayri milli iktidar olan AKP’dir.”

Yunusoğlu: Masumane istekler değil
 MHP Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu, Sümela Manastırı atağına sert tepki gösterdi. Mevcut yasalara göre müzelerin ibadete açılmasının mümkün olmadığını belirten Yunusoğlu, “İbadethaneler, o bölgede o dinin mensuplarının ibadet ihtiyaçlarını karşılamak için açılabilir. Trabzon’da yaşayan ve orada ibadet etmek isteyen Hıristiyan gruplar yoktur. Oranın ibadete açılması çok masumane istekler değildir. İşin arkasında AB ülkeleri ve batılı ülkeler var. Özellikle Trabzon kullanılarak; Hristiyan ayinler yapmak suretiyle insanları etkilemek, ’burası bir Hıristiyan şehridir’ havası ve imajını hem Trabzon’da hem de dünyada yaymak için istiyorlar” diye konuştu.

Çöllü:Tek taraflı taviz veriyoruz
Daha önce müzelerin ibadethaneye açılması çalışmalarını meclis gündemine getirerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü de bu girişimin sonuçlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Önergesine hala cevap verilmediğini hatırlatan Çöllü, şunları kaydetti: “Bu ve benzeri uygulamaların sonucunda yaşanacak ve karşılanacak olayların tedirginliği var. Ayasofya için aynı talep gelirse ne olacak? Yunanistan Batı Trakya’daki ibadethanelerin açılmasına izin veriyor mu? Müslümanların da oralarda tarihi ibadethaneleri var ama onlar kullanılmıyor. O zaman Yunanistan bunlara izin verecek mi? Vermeyecekse biz neden hep tek taraflı taviz veriyoruz. Tek taraflı boyun eğiyoruz. Bu soruların yanıtının verilmesi gerekiyor. Karşılıklı olduğu sürece hoşgörü çerçevesinde, suiistimal etmeden olabilir ibadet. İlla şova yönelik olmamalıdır” şeklinde konuştu.

Ciddi infial yaşanır
Türkiye Kamu-Sen Trabzon İl Temsilcisi Coşkun Dilber, bu sorunun aşılmasını temenni ederek, aksi halde ciddi olayların yaşanabileceği uyarısında bulundu
Türkiye Kamu-Sen Trabzon İl Temsilcisi Coşkun Dilber de Sümela’nın ibadete açılmasına yönelik çalışmaların art niyetli yaklaşımlar olduğunu kaydetti. Dilber, manastırı özel bir statüye kavuşturacak yapılanmayı asla kabul etmeyeceklerini ifade etti. Trabzon insanının geçmişte bu tür yaklaşımlara tavrını net bir şekilde ortaya koyduğunu hatırlatan Dilber, aksi halde çok ciddi infial yaşanacağı uyarısında bulundu. Coşkun Dilber şunları kaydetti:

Art niyetli yaklaşım
 “Trabzon’da halkı bu konuda kararlıdır. Bu yaklaşımlar art niyetlidir. Durumdan vazife çıkarılacaksa Trabzon insanı geçmişte bunun örneklerini vermiştir ve vermeye devam edecektir. Yoksa çok ciddi bir infial yaşanır. Umarım resmi yollarla bu sorun aşılır. Limana her yanaşan geminin hangi profilde turist getirdiği artık kentte sorgulanır oldu. Papazlar mı yoksa gerçek turistler mi geldi diye insanlar endişeliler. Siyasi iradenin basamak basamak kararlılığı ve Trabzon Valisi Recep Kızılcık’ın bu işi üstlenir pozisyona girmesi de organizasyonun iktidar tarafından değil, başkalarını da ikna eden geniş bir yelpazede olduğunu gösteriyor.”

Ülkemizin aleyhine olur
Trabzon kentinin böyle bir şeye ihtiyacı olmadığını ifade eden Türkiye Kamu-Sen Trabzon İl Temsilcisi Coşkun Dilber, “Trabzon sanki onbinlerce Hıristiyan’ın yaşadığı bir şehir olarak anlatılmaya çalışılıyor. Bütün bu girişimleri iktidarın AB uyum sürecinde Lozan Anlaşması’nın temel maddelerini de hiçe sayacak geri dönülmesi mümkün olmayan adımlar atma teşebbüsü olarak görüyoruz. Uzun vadede bu açılımlar Türkiye Cumhuriyeti’nin aleyhine olacaktır” diye konuştu.

Sümela Manastırı’nda ayin düzenlemeye kalkışmışlardı
Sümela Manastırı’nda son olarak 15 Ağustos 2009’da yine ayin gerginliği yaşanmıştı. Trabzon’a 3 özel uçakla gelen  Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ve Rus Milletvekili İvan Savidis’in de aralarında bulunduğu Rus, Gürcü ve Yunan Ortodoks Kilisesi mensupları, Sümela Manastırı’nda ayin düzenlemeye kalkışmış ve mum yakmıştı. Olaya Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer müdahale etmiş kafileyi kızdırmıştı. Ayine izin vermeyen Yılmazer’in yakılan mumları söndürtmesi üzerine tartışma çıkmıştı. Kısa süreli arbede yaşanırken, turistler ilahi ve dua söylemeyi sonlandırmıştı. Hatırlanacağı gibi Trabzon Valisi Recep Kızılcık da,  “daha çok turist çekeriz“ gerekçesiyle Sümela Manastırı’nın ibadete açılması için girişimde bulunacağını açıklamıştı. Valinin bu şok açıklaması Trabzon’u kartıştırmıştı. (Haber: Sümeyra YILMAZ-YENİÇAĞ)

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=24562

 



Bu haber 2,353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,959 µs