En Sıcak Konular

DOMUZ GRİBİ AŞISINDA TÜRKİYE KOBAY MI SEÇİLDİ?

12 Ekim 2009 23:31 tsi
DOMUZ GRİBİ AŞISINDA TÜRKİYE KOBAY MI SEÇİLDİ? Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın 25 milyon doz sipariş verdiği domuz gribi aşısı Almanya’da da tartışılıyor.

Domuz gribi aşısı zararlı  

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın 25 milyon doz sipariş verdiği domuz gribi aşısı Almanya’da da tartışılıyor. Witten-Herdecke Hastanesi Direktörü Stefan Schmidt-Troschke, aşının; gençler, hamileler ve çocukların bağışıklık sistemini zayıflatabilecek bir içerik maddesine sahip olduğunu vurguladı. 

Türkiye’nin yaklaşık 400 milyon TL harcayarak ithal edeceği ‘domuz gribi’ aşısı, Türkiye’nin yanı sıra ilaç sanayinin en ileri düzeyde olduğu ülkelerden biri olan Almanya’da da yoğun şekilde tartışılıyor.
Tıpkı Sağlık Bakanı Recep Akdağ gibi Alman görevliler de kış mevsiminin yaklaşmasıyla grip salgınlarının artacağını öne sürüyor ve domuz gribine karşı gereken önlemlerin alınmasını istiyor. Ancak başlıca önlemlerden sayılan ‘aşıya’ mesafeli yaklaşanlar da var.

Almanya’da ilk ölüm
Almanya’da şu ana kadar bir kişi domuz gribinden hayatını kaybetti. Akciğeri ve diğer organlarının yetmezliği yüzünden 25 Eylülde hayatını kaybeden bir kadının cesedi üzerinde yapılan kapsamlı incelemelerde A tipi H1N1 (domuz gribi) virüsüne rastlandı ve kadının bu virüsün yol açtığı komplikasyonlardan öldüğü belirlendi. Açıklamada, 36 yaşındaki kadına domuz gribi virüsünün nereden bulaştığının bilinmediği ve kadının hastaneye yatırıldıktan 10 gün sonra hayatını kaybettiği belirtildi.

Vakalarda belirgin artış beklentisi
Almanya’da domuz gribine karşı aşının geliştirildiği Robert Koch Enstitüsü’nün Başkanı Jörg Hinrich Hacker, kış mevsimiyle birlikte domuz gribi vakalarında belirgin bir artış olmasının beklendiğini savundu. Ancak Almanya’nın ilk özel üniversitesi olan Witten-Herdecke Üniversitesi Hastanesi Direktörü Stefan Schmidt-Troschke ise Franfurter Rudschau gazetesine verdiği demecinde, domuz gribi aşılarının yol açabileceği muhtemel yan etkiler konusunda uyarıda bulundu. Schmidt-Troschke, “Aşı nedeniyle oluşabilecek tehlikeler hafife alınıyor” diye konuştu. Almanya’da domuz gribi aşısının geliştirilmesinden sorumlu Robert Koch Enstitüsü, Ekim ayı sonunda aşının kullanılmasına başlamayı planlıyor.
Robert Koch Enstitüsü Başkanı Jörg Hinrich Hacker, kış mevsimiyle birlikte hem mevcut domuz gribi vakalarında artış olacağını hem de hastalığın seyrinin daha ağır olabileceğini söyledi.

Devlet, ilaç sanayinin reklamını yapıyor!
Aynı zamanda Alman ‘Bireysel Aşı Çözümleri Uzmanları’ adlı meslek kuruluşunun başkanı da olan Witten-Herdecke Hastanesi Direktörü Stefan Schmidt-Troschke ise hem siyasiler, hem de doktorlar tarafından domuz gribi aşısına olumlu yaklaşılıp teşvik edilmesini eleştirdi. Schmidt-Troschke, aşının; gençleri, hamileleri ve çocukların bağışıklık sistemini zayıflatabilecek bir içerik maddesine sahip olduğunu vurguladı. “Bu büyük bir sorumsuzluk” diyen Schmidt-Troschke, “aşının örneğin bağışıklık sisteminde yeni ve tehlikeli hastalıklara yol açıp yol açmayacağının henüz bilinmediğini” belirtti. Schmidt-Troschke, “Alman devleti ilaç sanayi için bedava reklam yapıyor” diyerek bu tartışmaların Almanya’da bilindik bir tablo olduğunu söyledi. (Yeni Mesaj - Özel)

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9007419&tarih=2009-10-12
 

 



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,505 µs