En Sıcak Konular

TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ ÇATIRDIYOR

12 Ekim 2009 13:00 tsi
TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ ÇATIRDIYOR Gazze saldırılarında bozulan Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan yeni sorun,gerginliğin ilk kez sözlerden eyleme geçtiği yorumlarına sebep oluyor.

Karşılıklı açıklamalar devam ediyor

Gazze operasyonu nedeniyle bozulan Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yaşanan yeni sorun gerginliğin ilk kez sözlerden eyleme geçtiği yorumlarına neden oluyor. Türkiye’nin, bu hafta için planlanan “Anadolu Kartalı” tatbikatını iptal etmesinin ardından İsrail Dışişleri Bakanlığından uyarı geldi: “Ankara’nın bu adımı NATO, Avrupa ve Amerika’nın çıkarlarını da etkileyecek"

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Türkiye’nin İsrail hava kuvvetlerinin de katılacağı uluslararası hava tatbikatını ertelemesiyle ilgili olarak, “Ankara’nın bu adımının NATO, Avrupa ve Amerika’nın çıkarlarını da etkileyeceğini” söyledi.

Ayalon, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, İsrail için en iyi yolun, bu konuda Türk tarafı ile görüşecek olan Amerika’nın başını çekeceği bir NATO koalisyonu içinde hareket etmek olacağını ifade etti.  “Olaya başımızı eğmeden, dikkatli bir biçimde bakmamız gerekir” diyen Ayalon, Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi bugün de Ortadoğu’da önemli bir stratejik ülke olduğunu belirtti.

ERTELEME GEREKÇESİ

Öte yandan Yediot gazetesince yayımlanan habere göre,  İsrail’in Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Amit Zarouk tatbikatın iptal edildiğini doğrularken kararın, sadece bu defa için mi, yada sonraki yıllar için de geçerli olup olmadığının bilinmediğini söyledi.
Habere göre, İsrailli askeri yetkililer de, “Türkiye’nin, tatbikatı, ABD’nin İsrail’in dışlanması halinde katılmayacağını söylemesi üzerine iptal ettiği”ni öne sürdüler.
Bu arada, Jerusalem Post’a konuşan  İsrailli askeri yetkililer ise, Türkiye’nin “Anadolu Kartalı”nın iptal edildiğini, İsrail’e geçen hafta bildirdiğini belirttiler. Aynı yetkililer, Türkiye’nin, gerekçe olarak da İsrail’in, tatbikata göndereceği uçakların, “Gazze Operasyonu sırasında Hamas hedeflerini bombalamış olması olasılığını” gösterdiğini de kaydettiler.
Gazede, “Anadolu Kartalı” ilk olarak Türkiye, İsrail ve ABD’nin katılımıyla 2001 yılında icra edildiğini, İsrail’in tatbikatta son olarak Eylül 2008’de yer aldığı ancak İsrailli uçakların, iki ülke arasında yükselen gerginlikler nedeniyle Gazze operasyonundan bu yana Türkiye’de uçmadığını kaydetti.
Öte yandan, Jerusalem Post, geçen Haziran ayında gerçekleştirilen “Anadolu Kartalı” tatbikatında İsrail’in bulunmamasının Türkiye’de yankı yarattığını, bunun üzerine İsrail silahlı kuvvetlerinin, Ekim’deki tatbikata katılacaklarını söylediklerini anımsattı.[1]

The Times: İsrailliler çok öfkeli

İngiltere'de yayınlanan The Times gazetesi, İsrailli üst düzey güvenlik yetkililerinin Türkiye'nin Anadolu Kartalı tatbikatından İsrail'i çıkarmasına çok öfkeli olduğunu öne sürerek, bir askeri yetkilinin Türkiye'nin bizi aşağılamalarına boyun eğmeye artık bir son vermeliyiz" dediğini iddia etti.

The Times'a göre, İsrail hükümeti, İran?ın İsrail'i doğrudan vurabilecek füze denemeleri yaptığı askeri tatbikattan sadece iki hafta sonra Türkiye'nin Anadolu Kartalı tatbikatından İsrail'i dışlamasına oldukça öfkelendi, ancak bu konuya fazla önem vermiyormuş gibi davranmaya çalıştı.

Ancak gazete, İsrailli üst düzey güvenlik yetkililerinin son derece öfkeli olduğuna dair haberler geldiğini belirterek, bir yetkilinin "Türkiye'nin şartlar dayatmasına ve bizi aşağılamalarına boyun eğmeye artık bir son vermeliyiz. Onların her fırsatta bize hakaret etmesi ve bizim de dilimizi tutmaya devam etmemiz kabul edilemez" dediğini iddia etti.

Anadolu Kartalı tatbikatına ve "Kartal Kondu" isimli ünlü romana atfen "Kartal Türkiye'nin Gazze öfkesinin üzerine kondu" başlığıyla yayınlanan habere göre, Türkiye'nin İsrail'i çıkarması üzerine ABD'nin de katılmayı reddettiği tatbikat, Türk hava sahası içinde, Suriye, Irak ve İran sınırlarına yakın bölgelerde gerçekleştirilecekti.

Türkiye'nin uzun zamandır İsrail'in Müslüman dünya içindeki başlıca müttefiki olduğunu hatırlatan The Times, İsrail uçaklarının 2007 yılında Suriye'de nükleer tesis olduğundan kuşkulanılan bir yeri bombalarken Türk hava sahasını kullandığına inanıldığını yazdı.[2]

Kaynak:Milliyet Gazetesi

[1].http://www.milliyet.com.tr/Dunya/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1149230&Date=12.10.2009&b=Israilden%20ilk%20aciklama&KategoriID=19

[2].http://www.milliyet.com.tr/Dunya/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1149273&Date=12.10.2009&Kategori=dunya&b=The%20Times:%20Israilliler%20cok%20ofkeli



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,009 µs