En Sıcak Konular

İSRAİL'DEN TÜRKİYE'YE TEHDİT

12 Ekim 2009 13:45 tsi
İSRAİL'DEN TÜRKİYE'YE TEHDİT 'Silah sistemlerine ilişkin satışlar iptal edilmeli. Ermeni soykırım tasarısı ile ilgili lobi faaliyetlerine son verilmeli.'

Şahin İsraillilerden Türkiye'ye tehdit 
 
'Silah sistemlerine ilişkin satışlar iptal edilmeli. Ermeni soykırım tasarısı ile ilgili lobi faaliyetlerine son verilmeli.'

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda dün Türkiye'nin Anadolu Kartalı tatbikatına ilişkin kararının yarattığı kriz nedeniyle bir olağanüstü toplantı yapıldı. Toplantının konusu, "türkiye hala stratejik ortağımız mı?" sorusuydu.

İsrail Dışişlerindeki tüm uzmanlar krizin Gazze operasyonundan kaynaklandığı konusunda hemfikirdi. Bir kesim, "Artık stratejik ilişki tabiri kullanılamaz. Erdoğan'ın bizimle böyle bir ilişki istemediği açık. Gerekli yanıtlar verilmeli" derken bir grup ise, "Hala durumu kurtarabiliriz. Türkiye'yi kaybedersek Ortadoğu'da yapayalnız kalırız. Türkiye ile İran'ın yakınlaşması bize büyük zarar verir" tezini savundu. Sonunda ikinci grup galip geldi.

İsrailli yetkililerin üzerinde durduğu bir diğer konu ise ordunun tavır değişikliği oldu. Haaretz'e konuşan bir diplomat ve bir analist, "Bu tatbikat kararının Erdoğan'ın direkt emriyle orduya iletildiğini biliyoruz. Artık savunma stratejisi konusunda ordunun hükümete boyun eğdiğini düşünüyoruz" dedi.

Haaretz: Türk siyasetçileri ne derse desin Türk ordusu ile ilişkilerimiz her zaman sağlamdı. Şimdi ordu ile hükümet arasındaki rol paylaşımının sona erdiğini görüyoruz. Türkiye'deki siviller ve ordu mensupları bundan böyle tek bir ses kullanacakları mesajını veriyor.

İSRAİL’DEN İKİ KOZU VAR

Jerusalem Post'a göre ise İsrail içinde bir şahin grup Türkiye'nin İsrail'den talep ettiği silah sistemlerine ilişkin satışların hemen iptal edilmesi gerektiğini belirtiyor. Aynı zamanda Nisan ayında Ermeni soykırım tasarısı ABD Meclisi’ne geldiğinde de bunun geçmemesi için yapılan lobi faaliyetlerine son verilmesini istiyor.

Dışişlerindeki toplantı sonrasında açıklama yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Ayalon, "Bizim çıkarlarımız Türkiye ile gerilim ve kriz çıkmamasını sağlamayı gerektiriyor. Türkiye'yi önemli bir stratejik partner olarak görüyoruz" dedi.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danil Ayalon, Türkiye'nin İsrail Hava Kuvvetleri’nin de katılacağı uluslararası hava tatbikatını ertelemesiyle ilgili olarak, "Ankara'nın bu adımının NATO, Avrupa ve Amerika'nın çıkarlarını da etkileyeceğini" söyledi. Ayalon, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, İsrail için en iyi yolun, bu konuda Türk tarafı ile görüşecek olan Amerika'nın başını çekeceği bir NATO koalisyonu içinde hareket etmek olacağını ifade etti. "Olaya başımızı eğmeden, dikkatli bir biçimde bakmamız gerekir" diyen Ayalon, Türkiye'nin geçmişte olduğu gibi bugün de Ortadoğu'da önemli bir stratejik ülke olduğunu belirtti. Ayalon Jerusalem Post'a yaptığı açıklamada ise, "Türkiye İran'ın antitezi. Demokrasi ve hoşgörünün egemen olduğu bir Müslüman ülke... İsrail ile iyi ilişkilere sahip olması her iki ülkenin de yararına" dedi. (VATAN DIŞ HABERLER)

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://www9.gazetevatan.com/Sahin_Israillilerden_Turkiyeye_tehdit/264262/30/Dunya

 



Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,631 µs