En Sıcak Konular

TRT ŞEŞ KİME HİZMET EDİYOR?

9 Ekim 2009 23:44 tsi
TRT ŞEŞ KİME HİZMET EDİYOR? TRT-Şeş’in amacı ne? Kime yayın yapıyor, kime hizmet ediyor? Odatv.com'dan Sinan Sungur'un yorumu.

ABDÜLKADİR AKSU TRT ŞEŞ’İ ANLIYOR MU?

TRT Kurumu Genel Müdürü İbrahim Şahin, bazı gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ile 5 Ekim 2009 günü TRT’de kahvaltılı bir sohbet toplantısı yaptı. Toplantıda, TRT–6 (Şeş)’in Kürtçe yayınının da gündeme geldiği hususu basına yansıdı.

TRT Kurumu Genel Müdürü’nün, toplantıda sarf ettiği sözlerin, aslında TRT-Şeş’in yanlış yayın politikasının kamuoyunda yol açtığı tepkilerin giderilmesine yönelik olduğu dikkatten kaçmadı. İbrahim Şahin, TRT-Şeş’in yanlışlarını kabullenmek yerine, bunların üstünü örtmeye çalışarak “TRT-Şeş’in hedefine ulaştığını” söyledi. İbrahim Şahin, bu hedefin ne olduğunu da şöyle ifade etti: “Kuzey Iraklıların yüzde 60’ı TRT-Şeş kanalını izliyor. Kuzey Iraklı yöneticiler bile TRT-Şeş’i tercih ediyor.” (Bugün, 6.10.2009)

TRT Kurumu Genel Müdürü’nün bu sözlerinden sonra, TRT-Şeş’in Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu halkına mı, yoksa Barzani-Talabani ikilisinin Kuzey Irak’taki Kürt özerk bölgesine mi yayın yaptığı merak uyandırdı. TRT-Şeş’in amacı ne? Kime yayın yapıyor, kime hizmet ediyor? TRT-Şeş’in kullandığı, ancak Türkiye Kürtleri’nin anlamını bilmediği Erbil-Süleymaniye kaynaklı Soranice kelimeler (örnek: artéş, belavok, buyer, çalaki, dadgeh, derhéner, dimen, dirok, ewlekari, erdnigari, ériş, fermi, gerdun, komar, kovar, merc, mijar, netewe, nexşe, nuçe, parézger, perwerde, pévajo, pirtuk, pispor, pizişk, réxistin, rizgari, şaredari, tekoşin, tenduristi,wéje, zanyari vs.) bu amaçla mı tercih edilmiş yoksa?

Gerçeği bilmeyenler öyle sanabilir. Ama asıl amaç başka. TRT-Şeş’e ilişkin daha önceki yazımda buna değinmiştim. TRT-Şeş’in bazı programlarının (haber, söyleşi vb.) dili, bölge halkının konuştuğu Kürtçe değil. Halk, bu Kürtçenin ancak yarısını anlayabiliyor. Bu dil, PKK ve diğer Kürtçü örgütler/kurumlarca bir “standart dil” oluşturulması amacıyla kullanılmakta. TRT-Şeş’te Kürtçe program yapmakla görevlendirilen Kürtçü görüşlü unsurlar da hâlihazırda TRT-Şeş’i bu amaca alet ediyor. TRT Kurumu Genel Müdürü ya oyunun farkında değil ve birilerince aldatılıyor, ya da bilerek bu amaca ortak oluyor.

TRT-Şeş’in amacı, Kuzey Irak’a yönelik yayın yapmak olamaz. Olamaz, çünkü Kuzey Irak bölgesinin buna hiç ihtiyacı yok. Halen Kuzey Irak’ta uydu üzerinden yayın yapan 12 adet Kürtçe TV kanalı var. Bilmeyenler için adlarını yazıyorum: Kürdistan TV, Kurdsat TV, Zagros TV, Newroz TV, Komel TV, Yekgırtu TV, Xak TV, Geli Kurdistan TV, PUK TV, Zahmetkeşan TV, Bizutnewe TV, KNN TV. Bunların tümü oradaki Kürt siyasi partilerinin yayın kanalları. Ayrıca onlarca yerel TV’yi de bu sayıya ekleyin.

Bu tablo, TRT Kurumu Genel Müdürü’nün sözlerinin inandırıcı olmadığının göstergesi. TRT Kurumu Genel Müdürü’nün dediği gibi, eğer “Kuzey Iraklıların yüzde 60’ı TRT-Şeş kanalını izliyor” ise, acaba Güneydoğu Anadolu halkının yüzde kaçı izliyor ve yüzde kaçı TRT-Şeş’in dilini tam olarak anlayabiliyor? Bu konuda da bir araştırma yapılmış mıdır?

TRT Kurumu Genel Müdürü İbrahim Şahin’e, bu hususu test yapması için çok basit bir öneride bulunacağım. TRT-Şeş’te her akşam saat 20:00’de sunulan Kürtçe haber bülteni başlamadan önce, Kürtçe bilir bir personelini (TRT-Şeş’te görevli olmayan) veya AKP milletvekillerinden birini (Abdülkadir Aksu, Hüseyin Çelik, Mehdi Eker, Gülşen Orhan vs.) yanına oturtup haberleri birlikte izlesin ve yukarıda örnek verdiğim güya “Kürtçe” olan kelimeleri anlayıp anlamadığını sorsun. Ondan sonra, TRT-Şeş’in hedefine ulaşıp ulaşmadığına karar versin. Eğer “hedefe ulaşma”dan kastedilen şey, TRT-Şeş’in siyasi Kürtçülük propagandasının aracı haline getirilmesi ise doğrudur, hedefe ulaşılmıştır.

Türk milletinin birliğini parçalamayı, Türkiye toprakları üzerinde ayrı bir “Kürdistan” devletini kurmayı hedefleyen ve yıllardan beri bu uğurda mücadele veren siyasi Kürtçü ideologların ve liderlerin bile TRT-Şeş ekranlarına çıkartılıp, onlara kendi siyasi görüşlerinin propagandasını dahi Kürtçe olarak yapma imkânını sağlayan bir kurumun Genel Müdürü’ne ben daha ne diyeyim?

Örnek mi istiyorsunuz? İşte size bir örnek:

TRT-Şeş’te, 6 Ekim 2009 Salı günü akşam saat 22:00’de sunulan “Ewroname” programının konuğu, illegal/yasadışı olan Kürdistan Sosyalist Partisi’nin (PSK) kurucusu ve 30 yıl boyunca bu partinin liderliğini yapan Kemal Burkay idi. Özel televizyonlar bir yana, T.C. İçişleri Bakanlığı’nca yıllardır aranan ve Türk mahkemelerinde hakkında onlarca dava dosyası bulunan bir kişi ile devletin TRT-Şeş TV kanalı bir saat süreyle söyleşi yapıyor. Kemal Burkay Türk mahkemelerindeki tüm davalarından aklandı da haberimiz mi yok?

Sinan Sungur

Odatv.com

Kaynak: Odatv.com,http://www.odatv.com/Siyaset/abdulkadir_aksu_trt_sesi_anliyor_mu-17959.html


 



Bu haber 1,054 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,168 µs