En Sıcak Konular

''OLAY, TSK'YA KARŞI PSİKLOJİK SAVAŞ MALZEMESİ OLARAK KULLANILIYOR''

9 Ekim 2009 18:40 tsi
''OLAY, TSK'YA KARŞI PSİKLOJİK SAVAŞ MALZEMESİ OLARAK KULLANILIYOR'' Tuğgeneral Metin Gürak,12 yaşındaki Ceylan Önkol'un vefatının TSK'ya karşı yürütülen psikolojik savaş ve asimetrik harekât çerçevesinde propaganda malzemesi olarak kullanıldığını söyledi.

Genelkurmay'dan haritalı cevap

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Şenlik köyünde meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Ceylan Önkol'un vefatının Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) karşı yürütülen psikolojik savaş ve asimetrik harekât çerçevesinde propaganda malzemesi olarak kullanıldığını söyledi.

Mayına basma olayı

Genelkurmay karargâhında dün düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında, 28 Eylül'de meydana gelen ve Önkol'un hayatını yitirdiği patlamaye ilişkin bilgi veren Gürak, adli soruşturma sürdüğü için patlamanın niteliği konusunda kesin bir nitelendirmede bulunmadı. Gürak'ın sunum yaptığı harita üzerindeki "Cemaltepe'de vatandaşın mayına basma olayı" yazısı dikkati çekti.

O çukur atıştan olmaz

Yapılan inceleme sonucu olay yeri çevresindeki Abalı Jandarma Karakolu ile Tapantepe Üs Bölgesi'nden olay günü herhangi bir havan atışı yapılmadığının tespit edildiğini ve bunu geçen hafta açıkladıklarını kaydeden Gürak, şunları söyledi: "Esasen, askeri birliklerin konuşlandıkları yerler dikkate alındığında, mevcut havanların menzillerinin yeterli olmadığı ekrandaki haritadan da anlaşılmaktadır. Ayrıca, patlamanın olduğu yerde meydana gelen mermi çukurunda yapılan teknik analiz raporuna göre, olayın herhangi bir atış sonrası meydana gelen patlamaların oluşturduğu çukurdan farklı olduğu tespit edilmiştir. Ceylan Önkol'un hayatını kaybetmesine neden olan bir patlama vardır. Ancak, bu patlamanın neyin sonucu olduğu Cumhuriyet Savcılığı'nca yaptırılan kriminal çalışmaları sonucunda belli olacaktır. Olay, 28 Eylül 2009'da, saat 10.30’da meydana gelmiş, bölgeye en yakın jandarma karakolu olan Abalı Jandarma Karakolu'na olayın vuku bulmasından 2,5 saat sonra haber verilmiştir."
Mayın riski yüksek bölge
 Daha önce çok sayıda olayın meydana geldiği bölgede geçmişte yapılan aramalarda altı ayrı noktada patlayıcı bulunduğunu belirten Gürak, "29 Nisan 2009'da, aynı bölgede Abalı Jandarma Karakolu'na 2,5 ve olay yerine 7 kilometre mesafedeki Kılınevitepe’de, bölücü terör örgütü tarafından döşenen iki adet basma düzenekli, amonyum nitratla kuvvetlendirilmiş el yapımı patlayıcının infilakı sonucunda, dokuz personelimiz şehit olmuştur. Bu bölgenin bölücü terör örgütü tarafından sıkça kullanılan ve el yapımı patlayıcı ile mayın riski yüksek olan bir bölge olduğu görülmektedir" diye konuştu.

Savcılık fotoğraf çektirdi

Gürak, terör örgütünün olay yerine giden görevlilere tuzak kurmasına yönelik taktiğine karşı önlem olarak "Lice Savcılığı'nın olay yerinin fotoğraflarını çektirdiği" ve cesedin karakola götürülürek adli işlemlerin yapıldığını anlattı.

Güvenlik kuvvetleri gitmedi

Gürak, "Olay mahalline güvenlik kuvvetlerinin gitmemiş olması, esasen delillerin karartıldığı iddialarını da geçersiz kılmaktadır" dedi. Olayın TSK'ya karşı bir propaganda malzemesi gibi kullanılmaya çalışılmasının üzücü olduğunu dile getiren Gürak, şöyle devam etti:

TSK'ya karşı savaş

"TSK, kurum olarak, tam ve doğru bilgilere ulaşmadan bir açıklama yapmamaktadır. Bu durum yanlış değerlendirilerek, 'kurumun sorumlu olduğu' şeklinde bir olgu yaratılmaya çalışılmasını da haksız bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz. Bazı durumlarda sabırlı olunması mecburiyeti vardır. TSK'nın halkımızın güven duyduğu bir kurum olmasında en önemli unsur, kurum olarak, hukuka inanması, tutarlı, ciddi ve her olaydan sonra bir öz eleştiri yapması ile gücünü milletten almasıdır. Ancak son yıllarda, TSK'nın bu özelliğinin yıpratılmasına yönelik, asimetrik, kapsamlı ve organize bir psikolojik harekât sürdürülmektedir. TSK'ya karşı yürütülmekte olan bu savaşın maksadı, kamuoyunu etki altına alarak, TSK aleyhine bir tutum ve yanlış bir algı oluşturmaktır.

Savaşın boyutları büyük

Uygulanmakta olan savaşın boyutlarının tahmin edilenden çok daha karmaşık ve büyük olduğunu düşünüyoruz. Unutmayalım ki, uygulamalı ve çok yönlü bir disiplin olan iletişimden de büyük ölçüde istifade edilerek gerçekleştirilen bu psikolojik harekâtın nihai hedefi, TSK'nın yıllardır bölücü terör örgütüne karşı sürdürdüğü bu mücadeledeki azim ve kararlılığına zarar vermektir. TSK, bu mücadelede, yurdun her köşesinden binlerce vatan evladını şehit vermiştir. Bugüne kadar da bu mücadeleyi büyük bir başarıyla ve kararlılıkla yürütmüştür. Bu şartlar altında TSK'ya karşı yürütülmekte olan asimetrik psikolojik harekâttan en fazla istifade edenlerin başında bölücü terör örgütünün geleceği unutulmamalıdır." (AYDIN HASAN-Milliyet)

Kaynak: Milliyet Gazetesi,http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&KategoriID=12&ArticleID=1148409&Date=09.10.2009&b=Genelkurmaydan haritali yanit



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,499 µs