En Sıcak Konular

İDEOLOJİK VE IRKÇI ''MAHYA'' HABERLERİNE DİYANET'TEN AÇIKLAMA GELDİ

7 Ekim 2009 23:36 tsi
İDEOLOJİK VE IRKÇI ''MAHYA'' HABERLERİNE DİYANET'TEN  AÇIKLAMA GELDİ 07 Ekim 2009 Çarşamba günü bazı basın-yayın organlarında yayınlanan Mahyalar hakkındaki haberler üzerine,Diyanet İşleri Başkanlığı yazılı açıklama yaptı.

07 Ekim 2009 Çarşamba günü bazı basın-yayın organlarında yayınlanan Mahyalar hakkındaki haberler üzerine,Diyanet İşleri Başkanlığı,resmi internet sitesinden yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi:   

    "07 Ekim 2009 Çarşamba günü bazı basın-yayın organlarında yayınlanan Mahyalar hakkındaki haberler üzerine, Başkanlığımızca aşağıdaki açıklamanın yapılmasına lüzum görülmüştür.

     Söz konusu haberlerde; İstanbul’un Kurtuluş Günü Etkinlikleri çerçevesinde bazı tarihi camilerin minarelerine asılan mahyaların içeriği, genellikle eleştirel bir üslupla verilmekte ve Diyanet İşleri Başkanlığı sorumlu gösterilmektedir.

     Bilindiği üzere, 24/05/1985 tarih ve 18763 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Camilerin Bakım, Onarım, Temizlik ve Çevre Tanzimi Yönetmeliği’nin 6. Maddesinin d bendi gereğince, tarihi camilere mahya kurdurmak görevi Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir.

    İstanbul’un Kurtuluşu’nun 85. Yıldönümü Kutlamaları kapsamında, İl Kutlama Komitesi toplantısında alınan kararla, Vakıflar Bölge Müdürlüğüne “İstanbul’un belli başlı camilerine 6 Ekim gününe mahsus olmak üzere günün anlam ve önemini belirtir şekilde mahyalar asılması”  görevi verilmiştir.

     Mahyaların içeriği, İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından İstanbul Müftülüğümüzle görüşülmeden belirlenmiş ve bilgi verilmeden Sultan Ahmet, Süleymaniye, Eminönü Yeni, Eyüp Sultan ve Üsküdar Cedid Valide Camii minarelerine asılmıştır.

      Kamuoyuna saygıyla duyurulur. "

Açıklamaya konu olan Mahyalar bazı basın organlarına şöyle yansıdı:

Zaman ideolojjik buldu:

Tarihî camilere ideolojik mahyalar  

İstanbul'un kurtuluşunun yıldönümü kutlamaları çerçevesinde tarihi camilere asılan alışılmamış mahyalar dikkatleri çekti. 

Demokratik açılım çalışmalarının aralıksız sürdüğü dönemde asılan mahyalarda, ideolojik kavramların kullanılması 'garip' karşılandı. İstanbul Vakıflar Müdürlüğü'nün bilgisi dahilinde hazırlandığı öğrenilen mahyalar, önceki gün Sultanahmet, Eyüp ve Süleymaniye gibi selatin camilere asıldı. Süleymaniye'deki mahyada 'Ne Mutlu Türküm Diyene' ifadesi yer alıyor. Sultanahmet Camii'nde ise 'Ordumuza Şükran Borçluyuz' cümlesi kullanılmış. Eyüp'e asılan mahyada 'Önce Vatan' ibaresi dikkat çekiyor. Mahyalar, tek parti döneminde de (1923-1946) 'ideolojik' mesajlar vermek için kullanılmıştı. İşte tek parti döneminden bazı mahyalar: 'Müslümanlar Cumhuriyetperverdir', 'Var ol İnönü.' (Zaman)

Yeni Şafak yumuşak geçti:

.Camilerde 'mahya' krizi

İstanbul'un kurtuluşunun 86. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde tarihi camilere asılan ve bugüne kadar pek görülmeyen mahyalar dikkat çekti.

.....

Süleymaniye Camii çevresindeki esnaflar, ilk defa Ramazan ve kutsal geceler dışında ışıklandırılmış mahya gördüklerini ve bugüne kadar da "Ne Mutlu Türküm Diyene" ifadesinin yer aldığı bir mahyaya rastlamadıklarını belirtti. Bazı vatandaşlar mahyalarda yer alan ifadelerin sakıncalı olmadığını, bazıları ise demokratik açılım tartışmalarını yaşandığı bir zamanda buna benzer eylemlerin ayrımcılığı körükleyeceğini ifade etti.(Yeni Şafak)

Taraf tarafını belli etti:

Diyanet açılıma kapalı

İstanbul’un kurtuluşu törenleri nedeniyle aralarında Eyüp Sultan ve Süleymaniye’nin de bulunduğu çok sayıda camiye “Ne Mutlu Türküm Diyene,” “Önce Vatan” ve “Milli Birlik Esastır” yazılı mahyalar asıldı

Irkçılık camilere taşındı
Türkiye’de ‘demokratik açılım’ tartışmaları sürerken, İstanbul’da bazı camilere ırkçı yazılar asıldı. İstanbul’un kurtuluş yıldönümü nedeniyle dün Eminönü’ndeki Süleymaniye Camii’ne asılan mahya üzerinde “Ne Mutlu Türk’üm Diyene”, “Milli Birlik Esastır” yazısı yer alırken, Eyüp Camii’ne asılan mahyada ise “Önce Vatan” ifadesi kullanıldı. (Taraf)

Kaynak:

[3]..http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=900265&title=tarihî-camilere-ideolojik-mahyalar

[2]..http://yenisafak.com.tr/Gundem/Default.aspx?t=07.10.2009&c=1&i=215340

[3].http://www.taraf.com.tr/haber/41868.htm

 



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,321 µs