En Sıcak Konular

AİLELERİN DÖRTTE ÜÇÜNÜN GELİR SEVİYESİ DÜŞTÜ

1 Ekim 2009 22:21 tsi
AİLELERİN DÖRTTE ÜÇÜNÜN  GELİR SEVİYESİ  DÜŞTÜ Türkiye Refah İzleme Anketi’ne göre, ailelerin neredeyse dörtte üçünün Ekim 2008 ile Haziran 2009 arasında gelirleri düştü.

Ailelelerin gelirleri düştü  

Türkiye Refah İzleme Anketi’ne göre, ailelerin neredeyse dörtte üçünün Ekim 2008 ile Haziran 2009 arasında gelirleri düştü. 

Ekonomik yavaşlama, daha düşük gelir ve daha yüksek işsizlik Adana, Ankara, İstanbul, İzmir ve Kocaeli merkezindeki ailelerin çoğunluğunun yaşamlarını etkiledi. TEPAV, UNICEF ve Dünya Bankası tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen ve 2 bin 100 aile üzerinde uygulanan ankete göre, ailelerin neredeyse dörtte üçü Ekim 2008 ile Haziran 2009 arasında gelirlerinin düştüğünü bildirdi.

Gıdadan bile kısıyorlar
Geliri düşen ailelerin kriz döneminde yüklü borç altına girdiği görülürken, yoksul ailelerin krizle başedebilmek için çocukların gıda tüketimlerini de kıstığı dikkat çekti. Kentlerde yaşayan aileler gelirlerindeki düşüşe uyum sağlamak için çeşitli yollara başvurduğu görüldü. Öncelikle, aileler daha ucuz gıda ve gıda dışı ürünlere yöneldiler, ancak aynı zamanda gıda tüketiminin miktarında da tasarrufa gittiler. Yaygın olarak başvurulan diğer yollar ise sosyal etkinliklere yapılan harcamaların kısılması, gıda ürünlerini kendilerinin üretmesi ve ulaşım tercihlerinin değiştirilmesi oldu. Öte yandan, ailelerin eğitim ve sağlık harcamalarını mümkün olduğunca korudukları görüldü. Anketin gerçekleştirildiği dönemde, katılımcıların üçte biri elektrik–gaz–su faturalarını ödeyemez duruma düştü ve yüzde 9’unun en azında geçici süreyle de olsa faturalarını ödeyemediklerinden dolayı bağlantıları kesildi.

Aileler borç yükü altında
Kentlerde yaşayan yoksul ailelerin çoğu gelirlerini ve giderlerini denkleştirebilmek için komşularından, dostlarından, ailelerinden, toplumlarından ve kamu programlarından destek aldıklarını bildirdi. Özellikle yoksullar ve orta sınıf olmak üzere, aileler geçinebilmek için yüklü bir borçlanma altına girdi ve yeni alınan borçlar toplam aylık gelirlerinin yarısına ulaştı. Bununla birlikte, bazı aileler ile yapılan derinlemesine görüşmeler, bu destek ağlarının daralmakta olduğunu gösterdi ve en yoksul aileler yaklaşık beşte birinin her türlü destekten yoksun kaldıklarını belirtti.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9007217&tarih=2009-10-01



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,739 µs