En Sıcak Konular

GRİB HER YIL YÜZBİNLECE CAN ALIYOR

1 Ekim 2009 21:37 tsi
GRİB HER YIL YÜZBİNLECE CAN ALIYOR Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal, dünya genelinde mevsimlik gribin her yıl yaklaşık 20 – 40 milyon kişiyi etkilediğini, 250 – 300 bin kişinin yaşamını yitirmesine yol açtığını belirtti.

Grip yılda 300 bin kurban alıyor 

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal, dünya genelinde mevsimsel gribin her yıl yaklaşık 20 – 40 milyon kişiyi etkilediğini, 250 – 300 bin kişinin yaşamını yitirmesine yol açtığını belirtti.
 
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal, özellikle mevsim geçişlerinde grip, nezle, sinüzit, zatürre, orta kulak, bademcik ve ses teli iltihabı gibi çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğüne işaret etti. Benzer belirtilerle kendini gösteren nezle ile gribin birbirinden farklı olduğunu vurgulayan Ünal, ‘rhino’ virüsünün burun mukozasında çoğalarak nezleye yol açtığı ve hapşırık, burun akıntısı, ateş, halsizlik ile bitkinlikle kendini gösterdiğini, nezle olunduğunda ateşin fazla yükselmediğini ve kas ağrısının olmadığını bildirdi.
Ünal, gribe yol açan ‘influenza’ virüsünün ise hem boğaz ve burun mukozasında hem de akciğerde çoğaldığını ifade ederek, gripte hapşırık, öksürük, 40 dereceyi bulan ateş, halsizlik, bitkinlik ve çok şiddetli kas ağrısı görüldüğünü belirtti.

Yüksek ateş grip belirtisi
Ünal, nezle ile gribin klinik olarak ayırt edilmesinin zor olduğunu, ancak influenza virüsünü gösteren özel testlerle ayrım yapılabildiğini söyledi. Nezlenin, kendiliğinden 2–3 gün içinde iyileşebildiğini belirten Ünal, istirahat, bol sıvı, dengeli beslenme ve ateş düşürücü ilaç kullanılmasının iyileşme sürecini hızlandırdığını söyledi. “Grip, mutlaka ciddiye alınmalı ve tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediğinde, ölümcül sonuçlar doğurabilir” uyarısında bulunan Ünal, gribin özellikle yaşlılar ve çocuklar için tehlikeli olduğunu vurguladı. Ünal, “Akciğerde çoğalıp zatürreye yol açması ve başka mikroplara zemin hazırlaması nedeniyle grip, özellikle 65 yaş üstündekilerle, akciğer, kalp, böbrek, karaciğer ve şeker hastalığı olanlarda ve kanser tedavisi görenlerde ve bağışıklık sistemi tam gelişmediği için çocuklarda ölümcül seyredebilir” diye konuştu. Ünal, mevsimsel gribin dünya genelinde her yıl 20–40 milyon kişinin hastalanmasına 250–300 bin kişinin yaşamını yitirmesine yol açtığınına dikkati çekti. Gripte yatak istirahati, ateş düşürücü ilaç, bol sıvı, doğru beslenme ve virüsün çoğalmasını önleyen ilaçların alınmasının faydalı olduğunu belirten Ünal, mevsim geçişlerinde toplu yerlerde az vakit geçirilmesi, el temizliğine dikkat edilmesi, aksıran ve hapşıranlarla öpüşülmemesi, iyi beslenilmesi ve hapşırmaya başlanıldığında maske takılmasını önerdi.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9007212&tarih=2009-10-01


 



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,219 µs