En Sıcak Konular

İKTİDAR YANLISI SİVİL TOPLUM KURULUŞU OLUR MU?

30 Eylül 2009 09:34 tsi
İKTİDAR YANLISI SİVİL TOPLUM KURULUŞU OLUR MU? "Türkiye'deki STK'ların özellikle son dönemdeki eylemlerine baktığımızda bazılarının iktidarı etkilemek bir yana, iktidarı paylaşmaya çalıştıklarını hatta iktidar nimetlerinden faydalanmaya çalıştıklarını görüyoruz."

İktidar yanlısı STK olur mu?

Uzun zamandır, sivil toplum kuruluşlarının işlevleri ve Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının amaçları konusu ilgimi çekiyor ve bu konuda bir yazı yazmak istiyorum. Toplum adına kurulmuş olan STK'ların büyük bölümünün iktidar yanlısı bir tavır sergilemesi bu konunun ilgi alanıma girmesinde büyük rol oynadı aslında. Zaten STK alanında ne kadar geliştiğimiz malum. Ama olanların da maalesef STK'ların kuruluş felsefesine aykırı davrandığını görüyoruz. Çünkü, STK denilince akla halk gelir, halk adına mücadele gelir, siyasal kararlara etki ederek kararların halk adına alınmasını sağlamak gelir.

STK'ların asıl görevi temsil ettikleri toplumun, haklarını gerek devlet düzeyinde, gerekse kamuoyunda korumak ve kollamak, sosyal yaşama etkinlikleri ile katkı sağlamak olarak tanımlanır. STK'ların etkinliğinin fazla olduğu ülkeler aynı zamanda gelişmiş ülkeler olarak da algılanmaktadır. STK'ların gelişmesi günümüz dünyasında yükselen bir değerdir ve bu değeri Türkiye ıskalıyor. Sivil toplum "siyasal süreci" etkilemesini sağlayacak mekanizmalar üzerinde tartışırlar ve bu konuda nasıl sonuç alacaklarını konuşurlar. Bu yönleriyle de, halka danışmanlık yaparlar. Bu kurumlar halkı bilgilendirmekle görevli oldukları kadar, kararlara da etki ederler.

Türkiye'deki STK'ların özellikle son dönemdeki eylemlerine baktığımızda bazılarının iktidarı etkilemek bir yana, iktidarı paylaşmaya çalıştıklarını hatta iktidar nimetlerinden faydalanmaya çalıştıklarını görüyoruz. Bu STK'lar iktidar nimetlerinden faydalanırken, halk adına ne kadar iktidara karşı bir duruş sergileyebilirler? Ya da halk adına çıkacak kararlarda, iktidar, iktidardan beslenen bu sivil toplum kuruluşlarına ne kadar itibar eder? İktidar ile bu şekilde, el ele kol kola bir ilişki içinde olan bir STK siyasal sürece, ne katılabilir? İktidara bağımlı olan onun yaptıklarını ne kadar sorgulayabilir? Bağımlı STK iktidara "hesap ver" diyebilir mi? Bu anlamda Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının bu konuyu çok iyi düşünmeleri gerekiyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye'de STK'ların daha etkin olacağını ve ülkenin geleceğinde daha önemli rol oynayacağı ortadadır. Ama bu etkiyi yapacak olan STK'ların iktidar bağımlısı olmayan ve iktidardan beslenen STK'lar olmayacağı da açıktır. Bu anlamda bütün STK'ların kendilerine çeki düzen vermeleri ve önümüzdeki döneme hazırlanmaları önemlidir.

Halkın kendilerinden büyük beklentisi olan STK'ların iktidarla kol kola görüntü vermesi doğru değildir. İktidarla temasta olan iktidara etki eden ama iktidarın dışında kalan STK'lar, gerçek sivil toplum kuruluşları olabilirler. Bilgiye ulaşan ve bu bilgiyi halkla paylaşan, iktidara hesap soran ve halk adına alınacak kararlarda siyasal iktidara etki ederek, gerçek bir STK olabilen sivil toplum kuruluşları Türkiye'nin özlediği kuruluşlardır. Bu kuruluşlara acilen ihtiyaç vardır.

Mustafa Canbey- Milli Gazete

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/makale/iktidar-yanlisi-stk-olur-mu-139544.htm



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,412 µs