En Sıcak Konular

MUSTAFA SARIGÜL''TÜRKİYE DEĞİŞİM HAREKETİ'Nİ BAŞLATTI

28 Eylül 2009 14:39 tsi
MUSTAFA SARIGÜL''TÜRKİYE DEĞİŞİM HAREKETİ'Nİ BAŞLATTI Türkiye Değişim Hareketi’nin lideri Mustafa Sarıgül. “Türkiye’de kutuplaşma olmasaydı, sen-ben kavgası olmasaydı, zaten bu harekete ihtiyaç olmazdı" dedi.

"Türkiye’de sen-ben kavgası olmasaydı bu hareket doğmazdı" 

Türkiye Değişim Hareketi’nin ilk adımını atmaya saatler kala konuştuk Mustafa Sarıgül’le... Her zamanki gibi iddialıydı. “2011’de iktidarız” derken de, “Türkiye’nin en demokratik partisi olacağız” derken de... “Başaramaz” eleştirilerine “Ben Nobel’e değil, Türkiye’yi yönetmeye adayım” diye yanıt verdi ve hemen ardından ekledi: “Türkiye’de kutuplaşma olmasaydı, sen-ben kavgası olmasaydı, zaten bu harekete ihtiyaç olmazdı. Bizim partimizde ’öteki’ olmayacak. Başı açık olan da bizim olacak, başı kapalı olan da... Doğulu da, Batılı da... Türkiye’nin yeni bir kucaklaşmaya ihtiyacı var. Bu da TDH ile olacak!”

Hiç unutmuyorum, o yaşlı amcanın sözlerini; “Kızım bu adam Şişli’yi il yaptı, Türkiye’yi ne yapmaz?” demişti onun için... Yerel seçim öncesinde Büyükçekmece Mimarsinan’da DSP adaylarına destek gezisindeydik Mustafa Sarıgül’le... Seçim izlenimleri yazıyordum. Sonra, bir gezisine daha katıldım yine seçim arifesinde, Elazığ ve Tunceli’de... DSP’nin çok zayıf olduğu bir kentti Tunceli, ona rağmen özellikle gençler meydandaydı. Sırf onu görmek için gelmişlerdi, içlerinden biri “Çözemediği iş, tanımadığı adam yok... Baksana Papa’yı bile ağırladı. O, dağdakini de indirir, bağdakiyle barıştırır” demişti, daha gündemde Kürt açılımı yokken... Konu yerel seçimlerdi, ama kim onun hakkında bir şey söylese, sanki başbakanlığa adaymış gibi konuşuyordu. Tabii ki sadece meydandaki vatandaşlar değil, siyaset çevrelerinden iş dünyasına pek çok kişi de Sarıgül’ün Şişli’den çıkıp, Türkiye üzerine siyaset üretmesini istiyordu. O bir süre beklemeyi tercih etti, düşündü, nabız yokladı. Sonunda dün Türkiye Değişim Hareketi’nin ilk adımı Abdi İpekçi’de binlerce kişinin katıldığı bir toplantıda atıldı.

Klasik siyasetin dışına çıkacağız

Bu ilk adımın atılmasından bir gün önce evinde buluştuk Sarıgül’le...Ev, Türkiye Değişim Hareketi için yola çıktığı arkadaşlarıyla doluydu. Birkaç isim sayalım içlerinden; SODEP’in kurucularından Necdet Mercan, işletmeci Tonguç Çoban, turizmci Seda Eyüboğlu, mimar Erhan İşözen, araştırmacı Bekir Ağıldır, işletmeci Faik Tunay, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Elif Ulu... Pek siyaseten tanıdık gelmedi değil mi isimler? Tam da istedikleri bu zaten, zira klasik siyasetin dışına çıkmak TDH’nın en temel kuruluş amaçlarından...Bu yüzden, Türkiye’ye hizmet etmek için heyecanla sabah akşam çalışmaya hazır taze kanlardan, yeni yüzlerden oluşuyor TDH. İlginç isimler de var oluşumda; söz gelimi ismini duyunca, şaşırıp kaldığım Sabri Erbakan, ki Sarıgül şaşkınlığımı görüp, “Kulaklarını dört açtın bakıyorum. Sabri Bey, Necmettin Erbakan’ın ağabeyinin oğlu... Mimar-mühendis... Karayolları Genel Müdürlüğü yaptı, Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yaptı... Çok modern, çok aydın bir hanımı var... Türkiye onu çok sevecek” diyor. Sonra diğer isimleri sayıyor yine soyadlarından tanıdığımız; ekonomist Hayri İnönü, mimar Hakan Dalokay...Bir de bildik devletin önemli kademelerinde görev almış isimler var; Yüksel Yalova, Tezcan Yaramancı, Affan Keçeci gibi...

İsimler zaten bir fikir veriyor, bu oluşumda ’öteki’ yok... “Türkiye’de kutuplaşma olmasaydı, sen-ben kavgası olmasaydı, zaten bu harekete ihtiyaç olmazdı. TDH’da başı açık olan da bizim olacak, başı kapalı olan da... Doğulu da, Batılı da... Türkiye’nin yeni bir kucaklaşmaya, yeni bir enerjiye, yeni bir mutluluğa, yeni bir yolculuğa açılması lazım. Bu da TDH ile olacak” diyor Sarıgül... İyi güzel herkes olmasına olacak, ama bu oluşumun bir de çizgisi olması gerekmez mi? Sarıgül çok net çiziyor çizgiyi; ’Willy Brant, Olof Palme ve Erdal İnönü çizgisinde, hatta onların da ötesinde 21. yüzyılın sosyal demokrasisini savunan bir parti bizimkisi...“ Türkiye bu kadar muhafazakârlaşırken, sol cenahta bir parti millete itici gelmez mi?” diye soruyorum bu kez. Sarıgül’e göre tam tersi, hele ki böylesine yoksulluk, böylesine işsizlik, böylesine gelir uçurumu ve gelecekten bu kadar umutsuz olan bir ülkede...

Yüzde 25 kadın kotası koyacağız

Gelelim diğer partilerden iç işleyiş açısından nasıl bir farkı olacağına ki, Türkiye’de siyaseti kitleyen en önemli sorun da bu... Sayıyor, sayarken de millete söz veriyor Sarıgül: “Türkiye Cumhuriyeti’nin en demokratik partisi olacağız. Milletvekilleri ön seçimle belirlenecek. Yüzde 25 kadın kotası koyacağız. Eğer ki kadın aday seçilemezse yeri boş kalacak. Ve en önemlisi de partimi iktidara taşımayazsam, o anda koltuğu bırakacağım.”

Tırnaklarımla kazıya kazıya geldim

Sarıgül çok iddialı, “2001’de başbakanım” diyecek kadar... Peki ya ona yönelik eleştiriler? Sözgelimi “Beceremez bu işi” diyenlere cevabı ne? “Bu, 35 yıllık bir birikimin sonucu... ’CHP Gençlik Kolları Başkanı olamazsın!’ dediler, 18 yaşındaydım, oldum... ’Milletvekili olamazsın’ dediler, 30 yaşındaydım oldum. ’Şişli’ye belediye başkanı olamazsın’ dediler; 38 yaşındaydım oldum. Sonra rekor oyla tekrar seçildim. Sonra tekrar seçildim... Ben, tırnaklarımla kazıya kazıya geldim bu noktaya” diye veriyor yanıtını ve bir ekleme yapıyor; “Ben, seçkinci sosyaldemokrat değilim. Halktan biriyim. Yine de yapamaz diyenlere son bir sözüm var; ’Ben Nobel’e değil, Türkiye’yi yönetmeye adayım. Her şeyi bilmek zorunda değilim. Ama alanında en bilgili insanlarla çalışmayı bilirim.”

Kendisi Nobel’e aday değil, ama Türkiye’ye Nobel Barış Ödülü’nü getirmeye kararlı. Projesi hazır ve aslında Türkiye’deki kutuplaşmaya da ilaç gibi gelecek türden... Madımak Oteli’ni ve Diyarbakır Cezaevi gibi iki insanlık ayıbı abidesini insan hakları müzesi yapmayı planlıyor Sarıgül. Ekonomi, siyaset, kültür, dış politika konusundaki pek çok planını, hatta TDH’nın ‘gölge bakanlarını’ ise çok yakında açıklamaya başlayacak.

Kırmızı çizgilerimiz hudut ve bayrak birliği

Ne oldu da bu hareketi başlatmaya karar verdiniz?

Bu hareket bir ihtiyaçtan doğdu. Eğer bugün Türkiye’de herkes mutlu olsaydı, gençlerimiz iş sahibi olsaydı, üretim artmış olsaydı, milli gelirimiz 25 bin doların üzerine çıkmış olsaydı, Türkiye AB’ye girseydi, fındığımız, tütünümüz, incirimiz, ayçiçeğimiz, pamuğumuz dünya pazarlarında yeteri kadar yer bulmuş olsaydı böyle bir harekete ihtiyaç yoktu. Ama Türkiye mutsuz, Türkiye sen-ben kavgası ile karşı karşıya, Türkiye’de iktidar herkesle kavgalı; yargıyla kavgalı, iş dünyasıyla kavgalı, emekçiyle kavgalı, medyayla kavgalı, sivil toplum kuruluşlarıyla kavgalı... Muhalefet ise yıllardan beri yerinde oturuyor. İktidardan anahtarı alacak enerjisi, heyecanı, gücü yok. Türkiye’nin yeni bir enerjiye ihtiyacı var. İşte bu yeni enerji bizde var. Türkiye’de herkes mutlu olsun, biz bu hareketi kurmayalım, Ankara’ya gitmeyelim. Ama biz Ankara’ya bir ihtiyaçtan dolayı gidiyoruz. Türkiye mutsuz olduğu için, Türkiye gülsün diye gidiyoruz.

Bir de ben partiler demokratik olmadığı için haksızlığa, sisteme başkaldırdım. Çünkü bu sistem yanlış, bu sistemin değişmesi lazım. Eğer ben sistemin adamı olsaydım belediye başkanlığına devam ederdim, bu kadar mücadeleye girmezdim. Ama sistemin adamı değilim. Ben sistemin aksayan yönlerine baş kaldıracağım. Partileri demokratik hale getireceğim. Türkiye’nin demokratik olabilmesi için önce partilerin demokratik olması lazım... Bir parti kendi içinde demokratik değilse, ülkede nasıl demokrasiden bahsedilsin?

AKP ve CHP’den, farkınız ne olacak?

Bir kere Türkiye’nin en demokratik partisi biz olacağız. Öncelikle parti içinde demokrasiyi sağlayacağız. Lidere bağlı bir demokrasi değil, halka bağlı bir demokrasi olacak. Sonra biz Türkiye’nin en huzurlu partisini kuruyoruz. Dün hangi partide görev yapmış olursa yapsın, bizim düşüncelerimizin, bizim tüzüğümüzün, bizim programımızın altına imza atan herkese kapımız açık. Kırmızı çizgilerimiz; hudut birliği ve bayrak birliği. Bu konularda mutabıksak, bütün kardeşlerimize hiçbir din, dil, kültür farklılığı gözetmeden kapılarımız sonuna kadar açık.

İnönü ve Özal’ı örnek alıyoruz!

Bu hareketin siyasi çizgisi ne?

Bir kere bizim hareketimiz emekten, barıştan, özgürlüklerden, insan haklarından, hukuktan yana. Varlığı ve bereketi savunan bir siyasi hareket. Sevgiyi ve bilgiyi savunan bir hareket. 21. yüzyılın sosyal demokrasisini savunan, dünyaya da sosyal demokraside Willy Brandt’tan sonra, Olof Palme’den sonra, Prof. Erdal İnönü’den sonra örnek olacak bir program hazırlıyoruz.

* Türkiye bu kadar muhafazakârlaşırken ’sosyal demokrat bir partiyiz’ demek korkutmuyor mu sizi?

Biz burada iki lideri örnek alıyoruz; birincisi Prof. Erdal İnönü’nün “bilim adamı, devlet adamı” anlayışını, “ulusal birlik” anlayışını, “toprak ve hudut birliği” anlayışını; Rahmetli Özal’ın da pratik çözümlerini, “varlık ve bereket” anlayışını. Yani biz Özal ile İnönü mantığını bu harekette birleştiriyoruz. Bu yüzden halk bizi sevecek.

Röportaj: Mine ŞENOCAKLI / VATAN

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/Turkiyede_senben_kavgasi_olmasaydi_bu_hareket_dogmazdi/261462/1/


 



Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,660 µs