En Sıcak Konular

BİR G-20 GEYİĞİ:''TÜRKİYE DÜNYA EKONOMİSİNE YÖN VERECEK''

27 Eylül 2009 13:22 tsi
BİR G-20 GEYİĞİ:''TÜRKİYE DÜNYA EKONOMİSİNE YÖN VERECEK'' Dün sona eren G-20 Zirvesi'nde alınan kararlara göre, G-20'nin bundan böyle dünya ekonomisine yön veren asıl topluluk olacağı belirtiliyor. Ancak...

Kendi ekonomisini yönlendiremeyen Türkiye, dünya ekonomisine yön verecek!

G–20 geyiği

Türkiye, G-20 zirvesinden yine eli boş döndü. ABD'nin Pittsburgh kentinde yapılan ve dün sona eren G-20 Zirvesi'nde alınan kararlara göre, G-20'nin bundan böyle dünya ekonomisine yön veren asıl topluluk olacağı belirtiliyor. Ancak iktisatçılar bunun sadece bir görüntüden ibaret olacağının altını çiziyor.

 Türkiye'nin de içinde bulunduğu G-20'nin yine IMF ve Dünya Bankası'nın kararları doğrultusunda hareket edeceğini dile getiren iktisatçılar, dünya ekonomisini yönlendiren ve küresel baronlar topluluğu olarak da bilinen G-8'in, aykırı sesleri kesmek için böyle bir açılıma gittiğine vurgu yapıyor.

Ekonomik büyüklüğü açısından G-20'de bulunan Türkiye'nin durumunun ise daha acı olduğu dile getiren uzmanlar, "Kendi ekonomisini yönlendiremeyen bir ülke nasıl oluyor da dünya ekonomisine yön verecek?" sorusunun cevabını arıyor.

Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak:Bir değişiklik olmayacak
İktisatçı Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak, ABD'nin Pittsburgh kentinde yapılan ve dün sona eren G-20 zirvesini ve zirvede alınan kararları gazetemize değerlendirdi. Zirvede alınan 'etkinlik' kararına rağmen dünya ekonomisine yön veren küresel güçler dengesinde bir değişikliğin olmayacağının altını çizen Çolak, bunun tabiatın doğasına da ters olacağını ifade etti.

G-20'nin ekonomik forum şekline dönüştürülerek dünya ekonomisine yön veren küresel bir örgüt haline getirilmesinin tek bir amacının bulunduğunu kaydeden Çolak, "Bazı ülkelerin seslerini kesip, olayın içine dâhil etmek istiyorlar. Dünya ekonomisinde sorunlar çıktığında 'İçinde sen de varsın' diyecekler" diye konuştu.

Türkiye, G-20 zirvesinden yine eli boş döndü. ABD'nin Pittsburgh kentinde yapılan ve dün sona eren G-20 Zirvesi'nde alınan kararlara göre, G-20'nin bundan böyle dünya ekonomisine yön veren asıl topluluk olacağı belirtiliyor. Ancak iktisatçılar bunun sadece bir görüntüden ibaret olacağının altını çiziyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu G-20'nin yine IMF ve Dünya Bankası'nın kararları doğrultusunda hareket edeceğini dile getiren iktisatçılar, dünya ekonomisini yönlendiren ve küresel baronlar topluluğu olarak da bilinen G-8'in, aykırı sesleri kesmek için böyle bir açılıma gittiğine vurgu yapıyor.

Ekonomik büyüklüğü açısından G-20'de bulunan Türkiye'nin durumunun ise daha acı olduğu dile getiren uzmanlar, "Kendi ekonomisini yönlendiremeyen bir ülke nasıl oluyor da dünya ekonomisine yön verecek?" sorusunun cevabını arıyor.

İktisatçı Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak, ABD'nin Pittsburgh kentinde yapılan ve dün sona eren G-20 zirvesini ve zirvede alınan kararları Milli Gazete'ye değerlendirdi. Zirvede alınan 'etkinlik' kararına rağmen dünya ekonomisine yön veren küresel güçler dengesinde bir değişikliğin olmayacağının altını çizen Çolak, bunun tabiatın doğasına da ters olacağını ifade etti. G-20'nin ekonomik forum şekline dönüştürülerek dünya ekonomisine yön veren küresel bir örgüt haline getirilmesinin tek bir amacının bulunduğunu kaydeden Çolak, "Bazı ülkeleri seslerini kesip, olayın içine dâhil etmek istiyorlar. Dünya ekonomisinde sorunlar çıktığında 'içinde sen de varsın' diyecekler" diye konuştu.

Türkiye'nin durumun ise daha farklı olduğunu bildiren Çolak, ekonomik büyüklük olarak Türkiye'nin fiziki olarak örgütün içinde bulunacağını ancak alınacak kararlarda etkin olmasının mümkün olmadığını söyledi. G-20'nin kararlarında yine IMF ve Dünya Bankası'nın etkin olacağını vurgulayan Çolak, "IMF'de Türkiye'nin söz hakkı var mı? Hayır. Masada Türkiye yerine oy kaldıran ülke Belçika'dır" dedi. Çolak, şöyle devam etti:

"Hadi bunu da görmezlikten gelelim. Yeni oluşan küresel dünya ekonomisinde söz sahibi olabilmek için öncelikle kendi ekonomisinin durumu iyi olması lazım. Hükümetin açıkladığı orta vadeli program ile mali programa baktığımızda, Türkiye hala ekonomik krize ve sorunlara eski reçetelerle çözüm bulmaya çalışıyor. Krizi çözmek için hükümetin bir reçetesi var mı Allah aşkına! Zam ve ücretleri düşürmenin dışında...

Dünya ekonomisine yön verebilmek için ayrıca ekonominizin de bağımsız olması gerekiyor. Bütçenin vergi gelirlerine bakalım. En hızlı düşen vergi gelirimizi, ithalattan alınan KDV oluşturuyor. Yani bu ne demektir? Sizin vergi politikanız bile dışa bağımlı. İthalat yaparsanız vergi geliriniz artıyor, yapmazsanız düşüyor. Dünyada Türkiye'den başka böyle bir ülke var mı? Vergi politikası bile dışa bağımlı bir ülke nasıl olacak ta dünya ekonomisini yönlendirmede etkin bir rol alabilecek?"

Protesto gösterilerinde 83 kişi gözaltına alındı
ABD'nin Pittsburgh kentinde yapılan G-20 zirvesi sırasında gerçekleştirilen protesto gösterileri sırasında 83 kişinin gözaltına alındığı, olaylı geçen gösteriler sırasında 50 bin doları aşan maddi zararın meydana geldiği bildirildi. Polis yetkilileri, gösteriler sırasında kentin Oakland semtinde bulunan Citizens Bank şubesinin camlarının bir kişi tarafından kırıldığını, tüm kentte meydana gelen zararın 20 bin dolarlık kısmından da sadece bu kişinin sorumlu olduğunu söyledi. Zirvenin sona ermesine paralel olarak gösterilerin de sona ermesiyle kentte durumun normale dönmeye başladığını belirten yetkililer, bazı yollarda bulunan barikatların kaldırılmasına ve daha önce trafiğe kapanan yolların açılmaya başlandığını kaydetti.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/g–20-geyigi-139264.htm



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,377 µs