En Sıcak Konular

ABD'NİN YENİ PLANI FÜZELERİ TÜRKİYE'YE YERLEŞTİRMEK

18 Eylül 2009 15:21 tsi
ABD'NİN YENİ PLANI  FÜZELERİ TÜRKİYE'YE YERLEŞTİRMEK Polonya basını ve New York Times'in ardından Wall Street Journal da "ABD'nin Rusya sınırı yerine, füzeleri Türkiye'ye yerleştirmeyi planladığını" yazdı.

Türkiye'yi ağızlarına doladılar!

Polonya basını ve New York Times'in ardından Wall Street Journal da "ABD'nin Rusya sınırı yerine, füzeleri Türkiye'ye yerleştirmeyi planladığını" yazdı.

Rusya ile ABD arasında soğuk savaş rüzgarlarının esmesine neden olan 'füze kalkanı' ile ilgili Washington'un kararını önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor. ABD eski başkanı George W. Bush döneminde geliştirilen Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne yerleştirilecek füze ve radar sistemi ile ilgili ABD'nin programını erteleyeceği kaydediliyor. Rusya ile yeni sayfa açma çabasında olan ABD Başkanı Barack Obama yönetimi yedi aydır füze kalkanı programını gözden geçiriyordu.

Wall Street Journal ABD yönetiminden bir kaynağa dayandırarak verdiği haberinde füze kalkanı programının erteleneceğini duyurdu. İran'dan gelebilecek tehditlere karşı oluşturulması planlanan füze kalkanı ile Avrupa kıtası ve ABD'nin güvenliğinin sağlanması öngörülüyordu. Gazete, Obama yönetiminin Doğu Avrupa füze kalkanı programını rafa kaldıracağını yazdı.

ABD Başkanı Obama'nın askeri danışmanı Mike Mullen AP'ye yaptığı açıklamada yedi aylık çalışma sonunda oluşan raporun son aşamasına gelindiğini söyledi. Bush yönetiminin 2013 yılına kadar aktif hale getirmeyi planladığı füze kalkanı, Moskova'yı tedirgin ediyor.

Türkiye gündeme gelebilir
ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in üst düzey yetkililerle birlikte ortak bir basın toplantısı düzenlemesi ve füze kalkanı ile ilgili tartışmalara da açıklık getirmesi bekleniyor. Washington'un kararını Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in gelecek hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı ve G20 ekonomi zirvesine katılmak üzere bu ülkeye yapacağı ziyaretten önce açıklaması bekleniyor.  Washington'un alternatif olarak Rusya sınırı yerine, İran'a daha yakın bir lokasyona ve daha kısa menzili olan bir başka sistemin kurulması ile ilgili değerlendirmelerde bulunduğu da kaydediliyor. Washington'un yeni lokasyon arayışlarında Türkiye'nin de adı geçerken, Körfez ülkeleri de listede yer alıyor.

Rusya: Füze savunma sistemi S-500'ler 2012'ye hazır olacak
Savunma sanayinde ekonomik krize rağmen gelişim ve modernleşme çalışmalarını sürdüren Rusya'nın yeni hedefi S-500 füze savunma sistemleri. Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Aleksander Zelin, yeni füze savunma sistemleri ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü, birkaç yıl içinde çalışmaların tamamlanacağını açıkladı.

Ria Novosti haber ajansına göre, ABD'nin Patriot füzelerine denk olan Rus yapımı S-400 Triumf'ların gelişmiş modeli olacak. Aynı anda altı hedefe kilitlenebilen S-400'ler 400 kilometrede hedefleri yok etme kapasitesine sahipken, 600 kilometre menzile ulaşabilecek S-500'ler aynı anda 10 hedefe kilitlenebilecek.

Rusya askeri gücünün modernleştirilmesi çerçevesinde S-400'lerin üretimine devam edileceğini de kaydeden Zelin, başta Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri olmak üzere sistemin diğer ülkelere satışının da yapılacağını kaydetti.

Rusya'nın savunma gücünün uzay savunma kapasitesi ile eş güdümlü hale getirileceği bilgisini veren Zelin, S-400 ve S-500'lerin kapasite artırımına katkı sağlamaya devam edeceğini ifade etti. Rusya'nın Moskova ve endüstri bölgelerinin korunması için iki adet S-400 füze savunma sistemi kuran Rusya, son olarak Kuzey Kore'den yönelebilecek füzelere karşı da Uzak Doğu bölgesinde S-400 taburu oluşturdu.

Rusya'nın S-300 füze savunma sistemleri İran'a satışı nedeni ile gündeme gelirken, son olarak Türkiye'nin Rus yapımı S-400'lerle, Amerikan Patriot PAC-3 füze batarya sistemleri arasında tercih yapacağı kaydedildi. Türkiye'nin 7-8 milyar doları bulması beklenen tarihin en büyük alımlarından birini yapacak olması ABD yönetimini harekete geçirdi. ABD Savunma Bakanlığı Amerikalı şirketlerin ihaleyi kazanması durumunda bu şirketlere gerekli izinlerin vereceğini duyurdu. Ankara, Rus silah ihraç firması Rosoboronexport ve Çin CPMIEC silah ihraç firmalarından da teklif bekliyor.

Polonya: ABD, planı rafa kaldırabilir
ABD Başkanı Baracak Obama'nın, ''füze kalkanı'' planını görüşmek üzere Çek Cumhuriyeti Başbakanı Jan Fischer'i telefonla aradığı bildirildi. Çek hükümeti sözcüsü Roman Prorok, yaptığı açıklamada, Obama ve Fischer'ın dün gece telefonla görüştüğünü söyledi, ancak görüşmenin ayrıntılarını açıklamadı.

Sözcü, Fischer'ın görüşme konusunda Devlet Başkanı Vaclav Klaus'u bilgilendirdiğini belirtti. ABD'nin ''füze kalkanı'' planında Polonya'ya 10 füze avcısı ve Çek Cumhuriyeti'ne bir radar sistemi kurulması bulunuyor.

Bu arada, üst düzey bir Polonyalı yetkili, ABD'nin ''füze kalkanı'' planı uyarınca Polonya'ya füze avcı sistemleri kurmayacağına dair ciddi ihtimallerin bulunduğunu söyledi.

Bu plandan sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Andrzej Kremer, Reuters'a yaptığı açıklamada, planın gözden geçirilmesi çalışmalarının henüz tamamlanmadığını bildiklerini belirtti. Kremer, Savunma Bakanı Yardımcısı Stanislaw Komorowski ve kendisinin 10 gün içinde ''ne olduğunu öğrenmek için'' Washington'a gideceklerini kaydetti.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/turkiye-yi-agizlarina-doladilar-138725.htm



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,642 µs