En Sıcak Konular

ABD AÇILIMI TAMALAYAMADI GALİBA

15 Eylül 2009 17:19 tsi
ABD AÇILIMI TAMALAYAMADI GALİBA Büyük tantanalarla başlatılan 'açılım' bir türü açılamadı. Zaten AKP hükümetinin belirlediği kırmızı çizgiler dikkate alındığında bu açılım açılmaz oldu.

ABD açılımı tamalayamadı galiba

Evet, tam da başlıktaki gibi... Büyük tantanalarla başlatılan 'açılım' bir türü açılamadı. Zaten AKP hükümetinin belirlediği kırmızı çizgiler dikkate alındığında bu açılım açılmaz oldu.

Nedeni belli. Eğer ulus devlet tartışma konusu değilse - ki, olmamalıdır - geriye fazla bir şey kalmaz. Daha doğrusu mevcut mevzuatın ve mevcut yapının ötesine gidecek bir şey kalmaz. O zaman açılımdan neyin kasdedildiğini ve neden bu kadar büyük laflarla işe başlandığını anlamak zorlaşır. Nitekim şu anda durum aynen öyledir.

Tek millet esasına dayanan bir anayasal yapıyı tartışmak, bırakın Türkiye gibi kaynaşmış ancak bölgesinde çok ciddi güvenlik sorunları yaşanan bir ülkeyi, İspanya örneğinden sonra AB içerisinde de pek mümkün görünmüyor. Çünkü gerek Belçika gerekse İspanya örnekleri göstermiştir ki, bir ülkede milli kimlik oluşturmak için yapılan mevzuat düzenlemeleri demokrasiyi güçlendirmiyor ve ülkenin bölünmeye doğru gidişatını engellemiyor.

Türkiye gibi bir ülkede buna kalkışmak bir parti açısından siyasi intihar olur. Açılım laflarının ortaya atıldığı günden beri halktan gelmiş olması muhtemel tepkiler de AKP'ye bunu göstermiş olmalıdır. Kaldı ki, başlangıçta halkın yeterince anlamasına izin verilmeden yapılacak bir takım düzenlemelerin kısa bir sürede ortaya koyacağı sonuçların çok tehlikeli olacağı açık. Bunun bütün faturası da yapanlara çıkacağı için bu işe kalkışacakların bir değil defalarca düşünmesi şarttır.

Milli devlet tartışma dışına çıkınca geriye yapılacak pek bir şey kalmayacağını söylemeye bile gerek yoktu zaten. Örneğin üniter yapı üzerine yürütülecek bir tartışma Türkiye gibi bir ülkede abes olur. Çünkü tek millet esasına göre kurulu olan neredeyse bütün devletler üniter niteliklidir. Yani tek merkezden yönetilirler. Daha doğrusu meşruiyetin kaynağı tek merkezdir.

Türkiye'de TBMM meşruiyetin tek kaynağıdır. Ama bu demek değildir ki, Türkiye'nin her bölgesinde ve her idari biriminde yapılacak her şey doğrudan doğruya TBMM ve onun atadığı hükümet vasıtasıyla yapılır. Valilikler, belediyeler, özel idareler, kaymakamlıklar ve pek çok başka yönetim birimi bu işin içindedir. Ancak o birimlerin ne kadar yetki kullanacağına da, yetkilerinin azaltılıp çoğaltılacağına da hep TBMM karar verir. Yani yönetimin meşruiyet kaynağı tek merkezde toplanmıştır.

Dolayısıyla üniter devlet de tartışmaya açık olamaz. Çünkü dünyadaki esas devlet yapısı olan milli devletlerin birkaç istisna hariç neredeyse tamamının yönetim biçimi üniterdir. Almanya milli devlet olmasına rağmen üniter değildir; zira Almanya topraklarında bundan iki yüz sene öncesine kadar üç yüzden fazla devlet vardı. Bu sayı azalarak bugünkü federal yapıyı oluşturan federe ünitelere dönüştü. Yani Almanya tek millet esasına dayalı bir milli devlet olmasına rağmen üniter değildir.

Amerika ve İsviçre örnekleri de yanıltıcıdır. İsviçre konfederasyon olarak kurulmuş, zamanla federasyona dönüşmüş ve bugün itibariyle milli devlet gibi fonksiyon icra eden bir yapıdır. Resmi adı hala İsviçre Konfederasyonu'dur. Amerika oluşturucu elli federe devletin hepsindeki yapı itibariyle milli devlet niteliğindedir. Çünkü bizim 'Eyalet' dediğimiz o devletlerin her birisi milli devlet esaslıdır. Bir başka deyişle tek millet üzerine kuruludur.

Türkiye gibi tipik bir milli devlet olarak kurulan bir yapının federal olması düşünülemez. O halde geriye ne kaldı. 'Kürtçe' diye bir dil veya diller varsa, bunların eğitim dili olması söz konusu olamaz. Ana dil olarak bunların öğrenilmesine mani bir durum yok. Geriye kala kala Barzani devletinin nasıl korunacağı sorusu kalıyor. Zaten bu açılamayan açılım da o kukla yapının nasıl ayakta tutulacağından başlamıştı galiba... Haa bir de unutmadan, muhtevaya Amerika da karar veremedi herhalde ki, bizimkiler de açamıyorlar. Metinlerin hazırlanması ve tercümesi zaman alıyor olsa gerek...

HASAN ÜNAL -Milli Gazete

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/makale/abd-acilimi-tamalayamadi-galiba-138534.htm



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,674 µs