En Sıcak Konular

SEL FELAKETİ YURDU SARDI

14 Eylül 2009 11:36 tsi
SEL FELAKETİ YURDU SARDI Başta Marmara bölgesini vuran sel felaketi, etkisini azaltarak birçok ilde kayıplara yol açtı.

Afet yurdu sardı

Başta Marmara bölgesini vuran sel felaketi, birçok ilde kayıplara yol açarak etkisini kaybetti. Şimdi kayıplar aranıyor, selin izleri silinmeye çalışılıyor ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Son yağışlarda zarar gören yerlerde ise yetkililere tepki var. Yapılan hava tahminlerine göre, yağışlar bugünden itibaren azalacak.

Başta Marmara bölgesini vuran sel felaketi, etkisini azaltarak birçok ilde kayıplara yol açtı. Şimdi kayıplar aranıyor, selin izleri silinmeye çalışıyor ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Son yağışlarda zarar gören yerlerde ise yetkililere tepki var. Yapılan hava tahminlerine göre, yağışlar bugünden itibaren azalacak.

Sel, Garipçe  köyü'nü iftarda yakaladı
İstanbul'da etkili olan sağanak yağmur nedeniyle oluşan sel Kilyos'un ardından sahil şeridinde bulunan Garipçe Köyü'nü de vurdu. Köyün ortasından akan derenin sel sularıyla taşması sonucu çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Sel sularına kapılan bir kadının son anda kurtarıldığı öğrenildi.

Derenin taşması üzerine köyün ana caddesi su altında kaldı. Cadde üzerinde bulunan çok sayıda ev, işyeri ve köyün camiini sel suları bastı.  Ayrıca cadde üzerinde bulunan araçlar da sürüklendi. Olaydan hemen sonra Garipçe Köyü'ne itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ve İSKİ ekipleri evlerdeki suyu tahliye etmek için yoğun bir çalışma başlattı.

4 bin  ev sular altında
Tekirdağ'ın merkez Kumbağ Beldesi Belediye Başkanı Hüseyin Uzunlar, sel felaketinin ardından beldede temizlik çalışmalarına başlandığını belirterek, ''Beldemizde yaklaşık 4 bine yakın ev sular altında kaldı'' dedi. Uzunlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halkın perişan halde olduğunu söyledi. Beldenin her yerinin balçık içinde olduğunu ifade eden Uzunlar, ''Can kaybımız yok ama halkımızın maddi zararı çok fazla'' diye konuştu.

Beldede hasar tespit çalışmalarına halen başlanmadığını belirten Uzunlar, şunları kaydetti: ''Şu anda vatandaşlarımız evlerindeki suları boşaltarak temizlik çalışması yapmaya çalışıyorlar. Bunların çoğu yazlık ama insanlarımız bu evlerde kışın da oturuyorlar. Kızılay halen gelmedi. Sel felaketinden dolayı halkımız çok mağdur durumda. Herkesin eşyaları sularlar altında bulunuyor. Ne yol ne de altyapımız kaldı. Devletten yaralarımızın sarılması için yardım bekliyoruz..''

Arama kurtarma çalışmaları sürüyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesince, Çatalca'da etkili olan selde kaybolan vatandaşları arama çalışmalarının sürdürüldüğü bildirildi. Kurtarma birliklerinin Çatalca İtfaiyesinde durum değerlendirmesi yaptıktan sonra, arama çalışmalarına başlayacağı belirtildi.Açıklamada, Çatalca'daki çalışmalara 32 itfaiye personeli, AKOM arama kurtarma birliği, 25 personel, 1 bot, 2 iş makinesi ve aramada kullanılan köpeklerin de katılacağı kaydedildi.

8 yaşındaki Berna'yı da arıyoruz
Saray ilçesinde, sele kapılan 5 kişilik Çakar ailesinden 8 yaşındaki Berna'yı arama çalışmalarına bugün yeniden başlanacak. Erzurum'dan 4 yıl önce çalışmak için göç ettikleri Tekirdağ'ın Saray ilçesinde bir çiftlik evine yerleşen ve 6 gün önce sele kapılan Çakar ailesinin küçük üyesi Berna'yı bulmak için yapılan arama çalışmasına sağanak dolayısıyla ara verilmişti.

Arama çalışmaların yürütüldüğü kıyı hattının sağanaktan etkilenmesi nedeniyle dün de arama yapılamayacağını ifade eden yetkililer, hava şartlarının uygun olması durumunda çalışmalara bugün başlanacağını bildirdi. Tekirdağ'ın Saray ilçesinde bir çiftlik evinde çobanlık yapan Fatih Çakar (50), eşi Handan (30), kızları Büşra (12), Afra (6) ve Berna (8), 8 Eylülde meydana gelen selde boğulmuş, Çakar ailesinden anne Handan ve kızları Büşra ve Afra'nın cesetleri, sel felaketinin yaşandığı bölgenin 5-6 kilometre uzağında, baba Fatih Çakar'ın cesedi ise 10 Eylül'de dere yatağında bulunmuştu.

Enkaz kaldırma ve temizlik çalışmaları devam ediyor
İstanbul'da selin etkili olduğu semtlerde enkaz kaldırma ve temizlik çalışmaları devam ediyor. Ayamama Deresi'nin taşması sonucu selin etkili olduğu İkitelli ve çevresinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bazı ilçe belediyelerin ekipleriyle özel temizlik şirketi elemanları, temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Selin geride bıraktığı çeşitli atık ve maddeler, poşetlere konularak toplanmak üzere yol kenarına bırakılıyor. Moloz yığınları da kepçelerle kamyonlara yüklenerek temizlik gerçekleştiriliyor. Su birikintilerinin bulunduğu noktalarda da, itfaiye ekiplerince su çekme çalışmaları yürütülüyor. İkitelli TIR Garajı'ndaki kepçe ve vinçlerle enkaz kaldırma çalışmaları da devam ediyor.

Konya'da depremler sürüyor
Konya'da gece 3,2 büyüklüğündeki depremle bazı vatandaşlar kendilerini sokağa attı. İlde son 2 gündür artçılarla birlikte 24 deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün verilerine göre, saat 22.56'da merkez üssü Konya olan 3,2 büyüklüğündeki deprem, yerin 5 kilometre derinliğinde meydana geldi. Orta büyüklükteki 4. deprem çok fazla hissedilmezken, bazı vatandaşlar paniğe kapıldı.  10 ve 11 Eylül tarihlerinde yaşanan 4,5, 4,7 ve 3,2 şiddetinde 3 depremin ardından artçı sarsıntılar da sürüyor.  Yaşanan sarsıntılar sebebiyle evlerine girmeye korkan çok sayıda vatandaş, parklarda sabahlıyor.

Hortum turist yaraladı
Antalya'nın Alanya ilçesinde meydana gelen şiddetli rüzgar ve hortum nedeniyle camları kırılan otelde, lobide oturan 8 turistin yaralandı. Okurcalar beldesinde şiddetli sağanak yağışın ardından, şiddetli rüzgar ve denizden yükselen hortum, kıyıdaki şezlongları uçurdu. Kıyıdaki kimi otellerin camları kırılırken, çatıların bir bölümü de hasar gördü. D-400 karayolu üzerindeki Alara Grand Pazar adlı çarşıda çok sayıda işyerinin tabelası devrildi, camları kırıldı ve çatıda hasar oluştu. Esnaf, hortumun yaklaşık 3 dakika sürdüğünü söyledi.Bu arada, hortum nedeniyle Leodikya Otel'in lobisinin bulunduğu bölümün camları kırıldı. Bu sırada lobide oturduğu bildirilen 8 turist çeşitli yerlerinden  yaralandı.[1]

Büyükşehir Belediyesi'nden Sel Raporu

"Basın Ekspres yolunda yapılan çalışmalarda dere yatağından 76 tır ve dorse, 20 konteyner, 2 minibüs, 1 kamyon, 10 otomobil ve 1 vinç çıkarıldı"

İstanbul Büyükşehir Belediyesince sel  sonrası Silivri, Çatalca ve Basın Ekspres Yolu'nun da bulunduğu bölgede temizleme  çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığı bildirildi. Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, Çatalca'da etkili olan  selde kaybolan vatandaşları arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Sel sonrası Silivri, Çatalca ve Basın Ekspres Yolu'nun da bulunduğu  bölgelerde temizleme çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığı belirtilen  açıklamada, Basın Ekspres Yolu'nda yapılan çalışmalarda 76 TIR ve dorse, 20  konteyner, 2 minibüs, 1 kamyon, 10 otomobil ve 1 vincin dere yatağından  çıkartıldığı kaydedildi. İstanbul itfaiyesinin de 479 ev ve iş yerinde su tahliyesi yaptığı,  Silivri bölgesinde 116 aracın itfaiye ekiplerince denizden çıkarıldığı, sel  sularına kapılan 30 otomobilin kurtarıldığı belirtilen açıklamada, Destek  Hizmetleri Daire Başkanlığı ekiplerinin de Silivri, Çatalca ve Selimpaşa'da  kurduğu 6 çadırda, vatandaşların ihtiyaçlarını karşıladığı belirtildi.[2]

Kaynak: Milli Gazete

[1].http://www.milligazete.com.tr/haber/afet-yurdu-sardi-138432.htm

[2].http://www.milligazete.com.tr/haber/sel-raporu-138439.htm



Bu haber 792 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,149 µs