En Sıcak Konular

İSTANBUL'DA DEPREMDEN SONRAKİ EN BÜYÜK FELAKET

10 Eylül 2009 13:30 tsi
İSTANBUL'DA DEPREMDEN SONRAKİ EN BÜYÜK FELAKET Depremden sonraki en büyük felaket... 23 ölü 8 kayıp. Sayının artmasından endişe ediliyor. Meteoroloji ise 15 il için sağanak yağış uyarısında bulundu.

İstanbul’da asrın felaketi

Depremden sonraki en büyük felaket... 23 ölü 8 kayıp. Sayının artmasından endişe ediliyor. Meteoroloji ise 15 il için sağanak yağış uyarısında bulundu.

Önceki gün Trakya'yı esir alan ve 10 cana mal olan felaket dün de İstanbul'u vurdu. Marmara Bölgesi, 17 Ağustos depreminden beri ilk kez bu boyutta bir felaket yaşıyor. Bir tekstil fabrikasına servisle gelen 7 kadın çalışan, bir anda sele kapıldı. İkitelli TIR parkında uyuyan 6 şoför ise uykularında can verdi. İkitelli ve Halkalı'da 7 ceset bulundu. Toplamda 23 kişinin hayatına mal olan felaket havalimanına ulaşımı da felç etti. 8 kişi ise kayıp...

Pazar günü yapılan sel alarmına rağmen Tekirdağ- Çatalce ve Silivri'yi vuran yağmur dün etkisini İstanbul'da gösterdi. Trakya'da 10 cana mal olan aşırı yağışlar ve sel, şu ana kadar İstanbul'da 23 kişinin ölümüne neden oldu. Kaybolan 8 kişinin bulunması için ise arama kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğü belirtiliyor.

Servisten çıkamadılar
İkitelli-Halkalı sapağında, tekstil atölyesi çalışanlarını taşıyan bir minibüs, sel suları arasında mahsur kaldı. Servis minibüsü yolcusu 10 kadın, araçtan inmeye çalışırken sel sularına kapıldı. Sel sularına kapılan kadınlardan 3'ü ekiplerce kurtarıldı, diğerleri sele kapılarak kayboldu. Daha sonra 7 kadının cesedine ulaşıldı.

Şoförleri uykuda yakaladı
İkitelli TIR garajında araçlarında uyuyan tır şoförlerinden 6 kişinin boğularak öldüğü 50 kişinin ise yaralı olarak kurtarıldığı belirtiliyor. Halkalı'da bir başka tekstil firmasında ise 2 kişinin cesedine ulaşılırken, İkitelli ve Halkalı'da 7 ceset sudan çıkarıldı.

Dün sabaha kadar süren yağışlar başta İkitelli Basın Express yolu olmak üzere, Arnavutköy, Sultangazi, Bağcılar, Eyüp, Esenler, Bahçelievler, Başakşehir, Büyükçekmece ilçelerinde su baskınları ve sele neden oldu. Ayamama Deresi, Tavukçu Deresi, Papaz Dereleri taştı.

Son yılların en büyük yağışını alan bölgeye saatte metrekareye 90 kilogram olarak ölçüldü. Eylül ayı ortalaması 45 kg iken, Çarşamba sabahı 15 dakika içinde İkitelli bölgesine 1 saatte 90 kg yağış düştü.

Yüzlerce işyerinin sular altında kaldığı İkitelli Güneşli bölgesinde vatandaşlar araçlarının üzerine çıkarak kurtarılmayı bekledi. Sel suları dere kenarında bulunan tüm fabrikaları su altında bıraktı. Sel suları bazı fabrikaların 3'ncü katına kadar ulaştı. Araçları içinde mahsur kalanların çoğu kendi imkanları ile kurtuldu.

Yarın tekrar yağış geliyor
Vali Güler, etkili yağışın yarın da özellikle İstanbul'da süreceğini beklediklerini belirterek, "Yağış perşembe ve cuma günü de aralıklarla devam edecek. Ancak Cuma gününden itibaren tekrar etkili bir yağış İstanbul'da beklenmekte. Bu nedenle vatandaşlarımıza gerekli uyarıyı yeniden yapmak istiyorum. Yağışın yoğun olduğu alanlarda mümkünse araçlarıyla yola çıkmasınlar" dedi.

Topbaş: Bunların nedeni insanoğlu
Öte yandan bir haber kanalına telefon bağlantısı ile konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş ise ilginç açıklamalarda bulundu. Topbaş, "Tedbirsizliğin faturası demekten kastım insanoğlunun faturasıdır. Geçmişten bugüne gezegeni kullanan insanoğlunun... Ekolojik denge bozuldu. 80 yılın yağışlarının en güçlüsü bir saatte düşüyorsa, insanoğlunun çevreyi ve doğayı hoyratça kullanmasının faturasıdır... Bir spreyi kullanıyorsanız, gazın ozon tabakasını da deldiğini bilmeniz gerekiyor" diye konuşması dikkat çekti.

Fabrikalar yağmalanıyor
İstanbul'daki yoğun yağışın ardından sel suları altında kalan iş yerlerinde, yağma olayları görülmeye başladı. Bağcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir'de yoğun yağışla birlikte su altında kalan iş yerlerinden yağma olayları başladı. Bazı kişilerin özellikle zücaciye ve beyaz eşya dükkanlarıyla, bu tür eşyaların bulunduğu depolara girerek, porselen tabak, ütü, ısıtıcı ve benzeri ürünleri çaldıkları görüldü. Bu arada, selin olduğu bölgelere, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün ilçe asayiş ekiplerinin yanı sıra, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri de sevk edildi.

Kızılay bölgeye yardım gönderdi
Türk Kızılayı, Marmara ve Trakya'da yaşanan sel nedeniyle bölgeye ekip ve insani yardım malzemesi gönderdi. Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, bölgede çalışan ekiplere destek olmak amacıyla Afet Operasyon Merkezi, Marmara Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi, Büyük Karıştıran Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi ile Tekirdağ Şubesi'nden araç ve teçhizatın bölgeye gönderildiğini kaydetti. Türk Kızılayı'nın insani yardım ekiplerinin yardım malzemelerini ihtiyaç duyan vatandaşlara dağıtmaya başladığını ifade eden Küçükali, günde 10 bin ekmek üretme kapasitesine sahip mobil ekmek fırınında da hizmete girdiğini kaydetti.

Vali'den ilginç savunma
İstanbul Valisi Muammer Güler İstanbul'daki sel felaketi ile ilgili açıklama yaptı. Son yılların en şiddetli yağışı olduğunu ifade eden Güler, 'hiçbir altyapının buna dayanması mümkün değil' dedi. Güler kısaca şunları söyledi: "Birçok kurtarma aracı ile kurtarma faaliyetlerinde bulunuldu. Havadan ve botlarla müdahale edildi. Bu kadar büyük miktardaki suyun böyle bir yağışı kaldırma imkanı yoktur. Bu büyük bir doğal felakettir. İlk planda yaptığımız can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelikti. Bundan sonraki çalışmalarda hasar tespiti olacak. Minibüste ölen kadınların maalesef arka kısmında oturanlar pencere ve kapı olmamasından dolayı maalesef içinde boğuldular... Ön tarafta oturanlar çıkmayı başardı"

Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/istanbulda-asrin-felaketi-138256.htm



Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,367 µs