En Sıcak Konular

MARMARAYI SEL VURDU

9 Eylül 2009 09:57 tsi
MARMARAYI SEL VURDU Meteoroloji'nin günler öncesinden yaptığı uyarılara rağmen dün sağanak yağış Marmara Bölgesi'nde felakete yol açtı.

Tsunami vurmuş gibi 
 
Meteoroloji'nin günler öncesinden yaptığı uyarılara rağmen dün sağanak yağış Marmara Bölgesi'nde felakete yol açtı. Tekirdağ'ın Saray ilçesinde çiftçilikle uğraşan 5 kişilik aile ve yaşlı bir çift, İstanbul Silivri'de iki, Büyükçekmecede bir, Çatalca'da da bir kişi hayatını kaybetti. Selimpaşa'da içinde bulundukları araç sele kapılan bir anne, iki kızından ancak birini kurtarabildi. 
 
Diğeri halen aranıyor. Felakette onlarca evi su bastı. İnsanlar evlerinin çatısında saatlerce yardım bekledi. Tekneler karaya vururken, araçlar denize sürüklendi.

En acı olay ise çocuklarını okutmak için Erzurum'dan Tekirdağ'ın Saray ilçesine göç eden 5 kişilik Çakar ailesinin hayatını kaybetmesi oldu. Yevmiye karşılığı hayvanlara bakmak için eşi ve çocuklarıyla Ahmet Önal'ın çiftliğindeki derme çatma eve yerleşen Fatih Çakar, gece yarısı sel olacağını anladı. Ev sahibi Önal'ı telefonla arayarak "Yetişin, sel geliyor." diye yardım istedi. Ancak bu onun son sözleri oldu. Eşi Handan, kızları Azra (6), Berna (8) ve Büşra (12) sele kapıldı. Baba Fatih Çakar hâlâ bulunamadı. Evin enkazı ise kilometrelerce sürüklendi. Ev sahibi Önal, yardıma koştu. Ancak çaresizdi. Su seviyesinin yüksekliği yüzünden enkaza yaklaşamadı.

Sel, Çakar ailesinin dışında Fatma (79) ve Mustafa Bilgin (82) çiftinin de ölümüne yol açtı. Silivri'de evini su basan yaşlı bir kadın boğulurken, bir kişi de kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Çatalca'da ise fabrikaya gitmek için evinden çıkan işadamı Faruk Donat yükselen sulardan kendini kurtaramadı. Büyükçekmece'de de selin faturası ağır oldu: 1 ölü, 6 kayıp.


Afetten en çok etkilenen beldelerden Büyükçekmece'ye bağlı Muratbey'de bir kişinin cesedi bulundu. Yetkililer beldede yaklaşık 6 kişinin de kayıp olduğuna dikkat çekti. Bu arada Marmara'yı etkisi altına alan sağanak yağış Balıkesir'in Gönen ilçesinde de hayatı olumsuz etkiledi. Yağmur sonucu dere üzerindeki köprü yıkıldı. Bu sırada köprüden karşıya geçmeye çalışan Hasan Yılmaz (63) isimli vatandaş sulara gömüldü.

Trakya'da Çatalca ve Tekirdağ'ın ilçelerinde etkili olan yağışlar, İstanbul'un Anadolu yakasında Kartal ve Pendik'te su baskınlarına yol açtı. Pendik'te çatısına yıldırım düşen bir evde yangın çıktı. 100'ün üzerinde ev ve işyerini su bastı. Vatandaşlar, önlem almadıkları gerekçesiyle belediye ekiplerine tepki gösterdi. Sel suları nedeniyle Çatalca'daki İzzettin ve Kestanelik köprülerinin de çöktüğü bildirilirken mahsur kalan 277 vatandaş kurtarıldı. Ulaşımda da aksaklıklara yol açan şiddetli yağış, TEM Otoyolu'nun Silivri mevkiinde trafiği çift yönlü olarak durma noktasına getirdi. Tekirdağ'da devam eden sağanak yağış sebebiyle son 24 saatte metrekareye 75 kilogram yağış düştü.

AĞAÇLAR KESİLDİ, SEL DURDURULAMADI

Tekirdağ'ın Saray ilçesinde sel sebebiyle 7 kişi hayatını kaybetti. Belediye Başkanı Nazmi Çoban'a göre sel, Istranca ormanlarındaki ağaçların kesilmesinden kaynaklandı. Başkan Çoban, Zaman'a yaptığı açıklamada, dere yatağındaki Istranca ormanlarının kesildiğini, burada hafriyat çalışmaları yapıldığını söyledi. Bu durumun yatağın ekolojik dengesini bozduğuna dikkat çeken Çoban, "Bu yüzden dere yatağından gelen sel suları direkt ilçe merkezini bastı." dedi. İstanbul Selimpaşa'da aşırı yağış sebebiyle E-5 Karayolu trafiğe kapandı, onlarca otomobil sular altında kaldı. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'a göre böyle bir felaket ilk kez yaşanmıyor. 200 yıllık süre içerisinde her on yılda bir böyle felaketin yaşandığını ifade eden Işıklar, suyu denize ulaştırmak için su toplama projesine başlandığını belirtti. Işıklar, "Proje bitmiş olsaydı bu felaket yaşanmayacaktı." dedi.

Çocuklarını okutmak için göç eden aile, selde hayatını kaybetti

FSaray ilçesindeki selde hayatını kaybeden 5 kişilik Çakar ailesinden geriye hüzünlü bir göç hikâyesi kaldı. Fatih ve Handan Çakar çifti, üç çocuklarını daha iyi imkânlarda okutabilmek için Erzurum'dan Saray'a göç etmişti. İlçe sakinlerinden Ahmet Önal, iş arayan aileyi çiftliğine yerleştirdi. Aile, yevmiye karşılığında hayvanlara bakarak geçimlerini sağlıyordu. Çakar ailesi, çocuklarını da daha iyi imkânlarda okutabilme fırsatı yakalamıştı. Ta ki dün yağan aşırı yağmur sonucu Galata Deresi'nin taşmasına kadar. Sel suları, ailenin konakladığı evi gece 03.00'te vurdu. Son bir umut telefona sarılan Fatih Çakar, Ahmet Önal'ı aradı. Telefondaki son sözleri, "Sel geliyor, yetişin!" oldu. Sel suları Çakar ailesini yuttu. Önce Azra Çakar'ın cenazesi bulundu. Aradan çok geçmeden 5. sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Büşra Çakar'ın cansız bedenine Galata Köprüsü yakınında ulaşıldı. Daha sonra anne Handan Çakar'ın cenazesi ortaya çıktı. En son 7 yaşındaki Berna'nın cesedine ulaşılırken baba Fatih Çakar için aramalar devam ediyor. Ailenin baktığı 38 büyükbaş hayvan da telef oldu.

Çakar ailesinin komşusu Ayşe Uyan, ailenin yaklaşık bir yıl önce buraya hayvan bakıcılığı yapmak için yerleştiğini söyledi. Uyan, "Handan Çakar bana, 'Çocuklarımı okutmak için bu çileye katlanıyorum. Çocuklarım benim gibi el kapılarında büyümesinler diye göç ettik.' diyordu" diye konuştu. Baba Fatih Çakar'ın, arkadaşı Dağıstan Tali'ye, "Sigortam yatmıyor. Benim başıma bir iş gelse ne yaparım." dediği öğrenildi. Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban ise ailenin kaldığı çiftlik evinin imar izninin olmadığını açıkladı. İlçeyi 1991'de yine sel basmış, çok sayıda ev sular altında kalmıştı.

Üst kata çıkamayınca evini basan suda boğuldu

FMarmara Bölgesi'ni etkisi altına alan sel, dramatik olayların yaşanmasına sebep oldu. İlk olay Silivri ilçesinde yaşandı. Emekli memur Hikmet Pekgüzel adlı kadın, yüksek katlı bir apartmanda oturuyordu; ama yalnız yaşamak istemediği için alçak katlı bir binada oturan kızının evine giderek orada kalmaya başladı. Selin yaşandığı sabah kızının evinde olan Pekgüzel, aşırı kilosu yüzünden yukarı katlara çıkamayarak aniden gelen selde boğularak hayatını kaybetti. Diğer bir hikaye ise Tekirdağ'ın Saray ilçesinde yaşandı. Bahçeköy'de oturan Mustafa-Fatma Bilgin adlı yaşlı çift, sel sularına kapılarak can verdi. Yaşlı çifti sel suları evlerinin 2. katında yakaladı. Cesetler evin kilometrelerce uzağında bulundu.

Çamurlu sel Silivri'de 50 aracı sürükledi

Su baskınına uğrayan ilçelerden Silivri ve Selimpaşa'da 50'ye yakın park halindeki otomobil denize sürüklendi. Silivri'de çok yoğun sel ve taşkın meydana geldi. Birçok evin bodrum katlarını ve birinci katlarını su bastı. İstanbul Valisi Muammer Güler, Silivri'de vatandaşların kurtarılması için yapılan çalışmalara çok sayıda bot ve 6 helikopterin katıldığını bildirdi. Selimpaşa'da 8 yaralı olduğu bilgisini veren Güler, sel bölgesinde helikopterle yaptığı incelemelerin andından İstanbul Valiliği'nde basın toplantısı düzenledi. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, sele maruz kalan ilçenin ciddi şekilde desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Işıklar'ın verdiği bilgiye göre Silivri'de 900, Selimpaşa'da 800 ev ve iş yeri su baskınına uğradı. (ZAMAN)

Kaynak: Zaman Gazetesi,http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=890033&title=tsunami-vurmus-gibi
 



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,686 µs