En Sıcak Konular

GÜLÜZADE: ''TÜRKİYE BİZE İHANET EDİYOR''

3 Eylül 2009 14:56 tsi
GÜLÜZADE: ''TÜRKİYE BİZE İHANET EDİYOR'' AKP’nin Ermenistan ile yaptığı protokole önce inanamayan Azerbaycan’da şokun yerini öfke aldı.

TÜRKİYE BİZE İHANET EDİYOR

AKP’nin Ermenistan ile yaptığı protokole önce inanamayan Azerbaycan’da şokun yerini öfke aldı. Protokole tepkiler çığ gibi büyürken en sert çıkış ünlü siyaset bilimci Vefa Gülüzade’den geldi: Azerbaycan’a ihanet ediliyor!

“Bağlarımız kopabilir”

GÜLÜZADE, “2 ülkenin vardığı uzlaşma, bana Sovyetler Birliği ile Nazi Almanyası arasındaki Molotov-Ribbentrop Paktı’nı hatırlattı. Bu tür hatalı eylemler, Azeri-Türk bağlarını yok edebilir” dedi.

Erdoğan’a zarif hatırlatma
HALKIN tepkisi sonrası Azerbaycan Dışişleri de açıklama yap-tı: Karabağ’da işgal bitmeden sınırın açılması milli çıkarlarımıza aykırıdır. Erdoğan, “İşgal biterse sınır açılabilir” demişti.

Azerbaycan’a ihanet
AKP hükümetinin Ermenistan ile yaptığı mutabakatı sert dille eleştiren Azerbaycanlı ünlü
siyaset bilimcisi Vefa Gülüzade, “Bu hatalı eylemler, Azeri-Türk bağlarını yok edebilir” dedi

AKP hükümeti ile Ermenistan arasında varılan mutabakata yönelik tepkiler çığ gibi. Bakü’den AKP’ye şimdiye kadar en sert tepki ünlü siyaset bilimcisi Vefa Gülüzade’den geldi. Aysor.am sitesine göre, yapılan mutabakatı değerlendiren Gülüzade, “Azerbaycan’a ihanet ediliyor” dedi. Türkiye ile Ermenistan arasındaki uzlaşıyı kendisine Sovyetler Birliği ile Nazi Almanya arasındaki Molotov-Ribbentrop Paktı’nı hatırlattığını ifade eden Gülüzade, “AKP hükümetinin bu hatalı eylemleri, Azeri-Türk bağlarını yok edebilir” ifadesini kulandı. “Bu Azerbaycan’ın seçtiği yol değil. Türkiye, bizi bunu yaptırıyor. Bir seçeneğimiz yok” diyen Gülüzade, Ankara yönetiminin Azerbaycan’ın çıkarlarına aykırı adımlar attığına vurgu yaptı. Azerbaycan Dışişleri’nden yapılan açıklamada da, “Karabağ’da işgal sona ermeden sınırların açılması milli çıkarlarımıza aykırıdır” denildi.

Erdoğan’a sözü hatırlatıldı
Açıklamada, şunlara yer verildi: “Bu meselede Azerbaycan tarafı Türkiye’nin üst düzey yöneticilerinin seslendirdiği çok sayıdaki açıklamalara esaslanıyor. Şöyle ki; Türkiye Başbakanı Erdoğan bu yılın 14 Mayıs’ında Azerbaycan Milli Meclisi’ndeki şöyle demişti: ’Türkiye-Ermenistan sınırları Azerbaycan toprakları Ermenistan tarafından işgal edildikten sonra kapatıldı. Bu işgal kalktıktan sonra sınırlar açılabilir. Biz Azerbaycanlı kardeşlerimiz razı olmadığı sürece bu noktadan ileri bir adım atmıyoruz. Bunlar birbirleri ile bağlıdır ve ayrı sayılamaz.’ Her ülkenin bir başka ülke ile ilişkilerini belirlemesi onun bağımsızlık hakkıdır. Ancak bu durumda meselenin doğrudan Azerbaycan’ın milli çıkarları ile ilgili olduğunu dikkate alarak beyan ediyoruz ki Dağlık Karabağ sorunu çözülmeden Türkiye-Ermenistan sınırlarının açılması Azerbaycan’ın milli çıkarlarına aykırıdır.”

Milli Meclis’te konuşmuştu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs’ta Azerbaycan Milli Meclisi’nde konuşma yapmıştı. Azerbaycan ile Türkiye’nin yakınlığını, iki ülkenin kader birliğini kimsenin tartışma konusu yapmasına izin vermeyeceklerini dile getiren Erdoğan, “Uluslararası camiada birbirinin hukukunu korumak ülkelerimizin en büyük hedefidir” demişti. Erdoğan, Azerbaycan Milli Meclisi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye ve Azerbaycan halklarının birlikte sevindiğini, birlikte üzüldüğünü ve gerektiğinde birlikte savaştığını söylemişti. Başbakan Erdoğan, iki ülkenin siyasi ilişkilerinin menşeinin ortak hissiyat olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan ilk devlet olduğunu ifade etmişti.

Davutoğlu telefonla aradı
Ermenistan ile varılan anlaşmanın ardından Türkiye, Azerbaycan’daki hassasiyeti gidermeye çalışıyor. Daha önce ‘Azerbaycan’ın zararına olacak hiçbir adım atmayacağız’ şeklinde bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ziyaret için gittiği Mısır’ın Başkenti Kahire’den, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’u telefonla aradı. Davutoğlu’nun Azeri Bakan’a Ermenistan ile varılan mutabakat konusunda bilgi verdiği belirtildi. Memmedyarov’un ise bu konuda Davutoğlu’na bir tepki vermediği kaydedildi. (Haber: Sümeyra YILMAZ)

Kaynak: Yeniçağ gazetesi,http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=22484

 



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,519 µs