En Sıcak Konular

SİGARA SATIŞLARI DÜŞTÜ

2 Eylül 2009 19:01 tsi
SİGARA SATIŞLARI DÜŞTÜ Kapalı alanlarda sigara yasağının restoran, kafe, bar ve kahvehaneleri de kapsamasıyla birlikte ülkemizde sigara tüketiminde ciddi bir azalma meydana geldi.

Yasak, sigara satışlarını düşürdü 

Kapalı alanlarda sigara yasağının restoran, kafe, bar ve kahvehaneleri de kapsamasıyla birlikte ülkemizde sigara tüketiminde ciddi bir azalma meydana geldi. 

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (TAPDK) edinilen bilgiye göre, 4207 sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine İlişkin Yasada yapılan değişiklikle 19 Mayıs 2008’de uygulamaya konulan kapalı alanlarda sigara içme yasağı, kapsamın genişletilmesiyle birlikte çok daha net sonuçlar vermeye başladı. İlgili Kanun ile kamu hizmet binaları ile koridorları dahil her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel ve spor amaçlı binalardaki kapalı alanlar, taksiler dahil kara, demir, deniz ve havayolu toplu taşıma araçlarında 19 Mayıs 2008’den itibaren sigara içme yasağı uygulamaya konulmuştu.

Rakamlara yansıdı
19 Temmuz’da sigara yasağının kapsamının genişlemesinin yanı sıra yasakla ilgili esnekliklerin son bulması ve denetimlerin de ülke çapında artırılması, tüketim rakamlarına hemen yansıdı. Geçtiğimiz 1 yıllık süreçte dalgalı bir seyir izleyen sigara satışları, Temmuz ayında, hem bir önceki yıla, hem de bir önceki aya göre ciddi şekilde azaldı. Resmi verilere göre, 2008 yılının Temmuz ayında Türkiye’de 10 milyar 180 milyon 251 bin 6 adet, bir başka ifadeyle 509 milyon 12 bin 550 paket sigara içildi. Sigara tüketimi, bu yılın Temmuz ayında ise 9 milyar 628 milyon 10 bin 320 adede geriledi. Buna göre de tiryakiler, Temmuz’da 481 milyon 400 bin 516 paket sigara tüketti. Böylece bu yılın Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre Türkiye genelinde 552 milyon 240 bin 686 adet daha az sigara içilmiş oldu. Sigara satışları paket bazında da 27 milyon 612 bin 34 paket azaldı. Söz konusu rakamlar, sigara tüketiminde bu yıl geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 5,42’lik bir azalmayı da ortaya koydu.
Bu arada tüketim rakamlarına göre, Temmuz ayında Haziran ayına göre de ciddi bir düşüş yaşandı.
Haziran ayında 11 milyar 417 milyon 589 bin 260 adet olan sigara tüketimi, Temmuz’da yüzde 15,7 oranında düşüş gösterdi. Bu şekilde ülkemizde Temmuz ayında, Haziran ayına göre 1 milyar 789 milyon 578 bin 940 adet, bir başka ifadeyle de 89 milyon 478 bin 947 paket daha az sigara içildi.

Kaynak:Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9006568&tarih=2009-09-02


 



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,743 µs