En Sıcak Konular

AB ÜYESİ BULGARİSTAN ''TÜRKÇE'' HABERE YASAK GETİRİYOR

19 Ağustos 2009 10:12 tsi
AB ÜYESİ BULGARİSTAN ''TÜRKÇE'' HABERE YASAK GETİRİYOR Türkiye, ABD ve AB’nin dayatmalarıyla ‘Kürt açılımını’ tartışırken, 2 milyon Türk’ün yaşadığı AB üyesi Bulgaristan’da Türkçe haber bültenlerine yasak geliyor!..

Komşuda Türkçe habere yasak 
 
Türkiye, ABD ve AB’nin dayatmalarıyla ‘Kürt açılımını’ tartışırken, 2 milyon Türk’ün yaşadığı AB üyesi Bulgaristan’da Türkçe haber bültenlerine yasak geliyor!..
 
Bulgaristan kısa bir süre öncesine kadar daha çok, yolsuzluk olaylarıyla gazete manşetlerine taşınıyordu. Geçtiğimiz ay yapılan seçimlerden zaferle çıkan Türkiye ve Türk karşıtı merkez sağ hükümet de geniş kapsamlı bir temizlik operasyonu vaadiyle iş başına gelmişti. Bu yüzden Sofya’daki yeni hükümetin enerjisini, başka bir konuya yönlendirmesi şaşırtıcı. Bu konu, ülkede yaşayan yaklaşık 2 milyon Türk kökenli için ulusal televizyonda Türkçe haber okunmasına devam edilip edilmemesi.

Bültenin kaldırılmaması halinde abluka tehdidi
Bulgaristan’da ülkenin üçüncü büyük kenti olan Karadeniz kıyısındaki Varna’da Bulgar Erkekleri Partisi tarafından organize edilen bir kampanyada Türkçe haber bültenlerinin yayın akışından kaldırılması için  3 gün içinde 12 binden fazla imza toplandı. İmza kampanyasına katılanlar, kamu televizyonunda Türkçe haberlerin yayınlanmasına karşı olduklarını belirttiler. Parti lideri Rosen Markov, toplanan imzaları, devlet televizyonunun genel müdürüne göndermeyi planlıyor. Markov, Türkçe haber bülteni 10 Kasım tarihine kadar yayından kaldırılmadığı takdirde, Sofya’daki televizyon binasını abluka altına alma tehdidinde bulunuyor.
Markov’un gündeme getirdiği konu, yüzlerce internet forumunda ve sayısız blogda tartışılmaya devam ediliyor. Türkçe haber bültenine karşı çıkanlar, gerekçe olarak tüm radyo ve televizyon kanallarının, ülkenin resmi dilinde, yani Bulgarca yayın yapmak zorunda olduğunu belirleyen Basın Yasası’nı öne sürüyor. Ancak devlet televizyonundaki Türkçe haber bülteni, 2000 yılından beri yayınlanıyor. Pekala, bu konuda neden şimdi bir tartışma patlak verdi?

Tartışmanın siyasi perde arkası
Temmuz ayındaki parlamento seçimleri ile siyasi tablo epey değişti. Bulgaristan’daki Türkleri temsil eden Hak ve Özgürlükler Hareketi, sekiz yıl aradan sonra, ilk kez koalisyon hükümetinin dışında kaldı. Birçok Bulgar, partinin azınlığın entegrasyonu konusunda yeterli çaba göstermediği, aksine adları yolsuzluk vakalarına karışmış parti yöneticilerinin çıkarına çalıştığı görüşünde.

Son kararı Başbakan verecek
Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Ahmet Doğan, seçimlerden hemen önce, ülkede para ve iktidar dağılımından sorumlu kişi olduğu yönündeki açıklamasıyla büyük tepki çekmiş ve oyların şimdi iktidarda olan Boyko Borisov’un partisine yönelmesine neden olmuştu. Borisov da şimdi Türkçe haber bültenlerine devam edilip edilmeyeceğine karar verecek. Başbakan, seçimlerden önce Türk nüfusa ayrımcılık uygulanmasına izin vermeyeceğini, sadece Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden yolsuzluk yapan politikacılar ile mücadele edeceğini söylemişti.

Seçilen zaman dikkat çekiyor
Bulgaristan’ın tanınmış sosyolog ve antropologlarından Profesör İvaylo Diçev, söz konusu tartışma için seçilen zamanın önemli bir sorun teşkil ettiği görüşünde. Diçev, şunları söyledi: “İki konu arasında tehlikeli bir bağlantı yapılması riski var. Şu anda Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin önde gelenleri ile ilgili yolsuzluk suçlamaları inceleniyor. Eğer bu konudaki iddialar, mahkeme karşısında doğrulanırsa, ülkedeki Türk nüfus ile suç eğilimi arasında doğrudan bir bağlantı olduğu izlenimi doğacak. O yüzden hükümet yetkililerine, Türkçe televizyon haberlerine devam edilip edilmeyeceği yönündeki kararı ileri bir tarihte vermeleri çağrısında bulunuyorum.”
Türkçe haber bülteninin, yeni seçilen parlamentonun gündeminde en ön sıralara çekilmesi, ülkede çözüm bekleyen sorunlar listesine ters düşüyor. Bulgar devlet televizyonunda Türkçe haberleri hazırlayan ekip ise yayına son verileceğine inanmıyor. Yayını hazırlayanlardan İzzet İsmailov, “Böyle bir karar, kurumumuzun genel müdürlüğü veya Basın Konseyi tarafından alınmayacak. Kararı hükümetin vermesi gerek. Yani bu sonuçta siyasi bir karar olacak” şeklinde konuştu.

Kaynak: Yeni Mesaj,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=9006292&tarih=2009-08-19


 



Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,721 µs