En Sıcak Konular

KARAYILAN ÇOŞTU: ''TÜRKİYE ÖZÜR DİLEMELİ''

17 Ağustos 2009 22:36 tsi
KARAYILAN ÇOŞTU: ''TÜRKİYE ÖZÜR DİLEMELİ'' Hükümetin Kürt açılımı tartışılırken Kandilli'deki baş terörist Murat Karayılan'dan şok açıklamalar geldi.

Türkiye önce özür dilemeli

Hükümetin Kürt açılımı tartışılırken Kandilli'deki baş terörist Murat Karayılan'dan şok açıklamalar geldi.

Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununun çözümüne ilişkin "yol haritası"nı önümüzde günlerce açıklanması beklenirken, Murat Karayılan, Kandil dağında Le Monde gazetesi ile yaptığı söyleşide Türkiye'yi, Öcalan'ın "yol haritası"nı kabul etmeye çağırdı. Her iki tarafın birbirini affetmesi gerektiğini de öne süren Karayılan, "Türk devleti ilk önce özür dilemeli. Güney Afrika örneği bir çözüm olabilir: Gerçek ve Barışma Komisyonu gerekebilir" iddiasında bulundu.

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde'nin Türkiye muhabiri Guillaume Perrier, Kuzey Irak'taki Kandil dağında Murat Karayılan ile bir röportaj yaptı. Söyleşi sırasında Karayılan, Türkiye'yi, Abdullah Öcalan'ın önümüzdeki günlerde açıklaması beklenen "yol haritası"nı kabul etmeye çağırdı. Murat Karayılan, Ankara tarafından hazırlanmakta olan "Kürt Açılımı"nın, Kürt sorununun çözümlenmesini sağlayıp sağlamayabileceğinin sorulması üzerine Kürt sorununun çözümü için "şimdiye kadar kullanılan ancak sonuçsuz kalan, Kürtleri ezmek ile diyalogu açmak" olmak üzere, sadece iki yöntemin bulunduğunu savunarak Türk hükümetinin artık ikinci yolu izlediğini kaydetti.

Diyaloğa ihtiyaç var

"İki taraf arasında gerçek bir diyaloğa ihtiyaç var, halbuki hükümet, sorunu tek başına çözmeyi amaçlıyor" diyen Karayılan, "Bunun da uluslararası toplumu yanıltmak için yapılan bir manevra olduğunu düşünüyoruz. Başkanımızın yol haritasının etkisini azaltmak istiyorlar. ABD ve Avrupalılardan daha güçlü baskılar gerekir" iddiasında da bulundu. Karayılan, ABD'nin Irak'tan çekilme planı ve Türkiye'nin enerji merkezi haline gelmesi faktörlerine dikkat çekerek Kürt sorununun çözümünün bir "gereklilik" olduğunu da söyledi.

Öcalan'ın yol haritası kabul edilmeli

"Murat Karayılan, "Yol Haritası"nda neler olduğu yönündeki bir soruyu yanıtlarken de şunları söyledi: "Üç yıl yürürlükte kalan 1921 Türk Anayasası'na dayanıyor. Bu metin, çözümü içeriyor. Vatandaşlığın daha açık bir tanımını öneriyor. Kürt kimliğinin, siyasi ve kültürel haklarının tanınması gerekiyor. Türkiye için bir toplum projesidir. Devlet ise, şimdilik sadece kırmızı çizgileri çiziyor ve yapmayacaklarını sayıyor: Öcalan serbest bırakılmayacak, Kürtçe eğitim olmayacak, özerklik olmayacak. Kürtler, kendi dillerinde neden eğitim göremezler?"

Bölgenin çoğrafyasının yeniden dizyan edilmesini talep etmediklerini, 10 yılı aşkın bir süreden beri ayrılıkçı olmadıklarını da söyleyen Karayılan, "Çözüm, mevcut sınırlar içerisindedir ancak sadece Türkiye'nin Avrupa demokrasi standartlarını benimsenirse" dedi. Karayılan şöyle devam etti:

İki taraf silah bırakmalı

"İki taraf silahları bırakmalı. Halbuki şimdilik Devlet hareketimize saldırmak amacıyla ABD, Irak ve İran ile gizli müzakereleri sürdürüyor. Tek istediğimiz samimiyet. Eğer Türkiye eski yöntemlerini kullanmaya kalkışırsa askeri ve sosyal olarak karşı koyacağız."

Bizden özür dilenmeli

Le Monde'nin "İsyancılar için bir af mı lazım?" sorusuna "Kimin için bir af?" karşılığını veren Karayılan, "Kim, kimi affetmeli? Esrarengiz saldırganlarca öldürülen 17 bin sivil kurbandan kim söz edecek? Kentlerin ortasında öldürülen işadamları, avukatlar, sendikacılar, doktorlar, öğretmenlerden? İki taraf biribiri affetmeli. Türk devleti ilk önce özür dilemeli. Güney Afrika örneği bir çözüm olabilir: Gerçek ve Barışma Komisyonu'na ihtiyaç var" savlarını da öne sürdü.


7-8 bin adamımız sayılarını arttırabiliriz

Murat Karayılan, röportaj sırasında ayrıca PKK'nin "askeri durumu"nun ne olduğunun sorulması üzerine Öcalan'ın tutuklanmasının ardından Batının örgütün çökeceği beklentilerinin gerçekleşmediğini, altı yıl "Büyük Batı güçlerinin kendilerini yok etmeye çalıştığı"nı, kendilerinin ise "Hiç bir devletten destek almadan" direndiğini savunarak "7-8 bin adamlarımız var, bunun yarısı Kürdistan'ın Irak'taki kısmında, geri kalanların Türk kısmında. Gerekirse bu sayıyı çok kolayca artırabiliriz" iddiasında bulundu.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/turkiye-once-ozur-dilemeli-135880.htm



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,662 µs