En Sıcak Konular

HÜKÜMETİN ÖCALAN ENDİŞESİ

17 Ağustos 2009 18:47 tsi
HÜKÜMETİN ÖCALAN ENDİŞESİ Hükümet, Öcalan’ın İmralı’dan yapacağı açıklamanın infial yaratabileceği endişesi taşıyor.

Öcalan’ın ‘yol haritası’ açılımı sekteye uğratır mı 
 
Hükümet, Öcalan’ın İmralı’dan yapacağı açıklamanın infial yaratabileceği endişesi taşıyor

Abdullah Öcalan’ın, Kürt sorununun çözümü için 15 Ağustos’ta bir yol haritasını açıklayacağı, avukatları aracılığı kamuoyuna duyurulmuştu. Öcalan’ın avukatları 14 Ağustos Cuma günü İmralı’ya giderek, bir görüşme gerçekleştirdiler. Ancak avukatlar, İmralı dönüşünde basına yaptıkları açıklamada, “Abdullah Öcalan’ın yol haritasının yazımını henüz tamamlamadığı, hava muhalefeti olmaması durumunda 19 Ağustos Çarşamba ya da 21 Ağustos Cuma günü açıklayabileceğini” ifade ettiler. VATAN, 15 Ağustos Cumartesi sürmanşetten verdiği haberinde, Öcalan’ın yol haritasını önce Ankara’nın inceleyeceğini duyurdu.

Hükümet ve DTP kaynaklarından VATAN’ın edindiği bilgiye göre, Ankara, Öcalan’ın hazırladığı ve kalın bir defterden oluşan yol haritasının ana hatlarından bilgi sahibi. “Yol haritası” olarak adlandırılan Öcalan’ın çalışması, yalnızca çözüm önerilerini içinde barındırmıyor. Kürt sorununan çıkışından, çözümüne bir akademik çalışma niteliğinde.

Öcalan, çözüm önerilerini, Türk ve Kürt siyasi tarihi ile paralel götürüyor. Ortadoğu’nun şekillenmesine ve burada yaşanan sorunlara vurgu yapıyor. Kürt sorunun çıkış noktasına ilişkin tahliler de bulunuyor. Cumhuriyetin kuruluşunda Kürtlere tanınan haklardan bahsediyor ve 1923 Meclis’ine göndermelerde bulunuyor. “Kürt sorunun çözümünün, Ortadoğu’da yaşanan sorunların çözümüne kalıcı katkı yapacağı” görünüşü anlatıyor.

Bilge Köyü katliamı vurgusu

Öcalan, analizlerini, ünlü filoflardan alıntılar yaparak destekliyor. Tarihsel süreç olarak ele aldığı Kürt sorununun çıkış ve gelişme nedenlerinin analizini yaparken, ana başlıkların sonuna, çözüm önelerini ekliyor. “İmralı’daki koşullarının düzeltilmesi”, “Demokratik Anayasa”, “Demokratik Anayasa ile getirilecek Kürtlere siyasal hakların tanınması” “PKK ile siyasal müzakere”, “Koruculuk sisteminin kaldırılması”, “Genel Af”, Kürt sorunun çözüm önerileri olarak gösteriliyor.

Öcalan, Bilge Köyü katliamını, “Kürt sorunu odağında çok dikkatli incelenmesi gereken bir konu” olarak nitelendiriyor.

Toplumda infial yaratır

VATAN’a bilgi veren kaynaklar, Öcalan’ın, Kürt sorunun çözümüne yönelik önerilerinin, Hükümetin üzerinde çalıştığı çözüm önerileri ile “PKK ile siyasal müzakere” maddesi dışında benzerlik gösterdiğini belirtiyor. Ancak Ankara, Öcalan’ın avukatları ile kamuoyuna, “çözüm paketi budur” yönünde getireceği bir açıklamanın, toplumda infial yaratacağı görüşünde. Çünkü, hükümetin üzerinde çalıştığı bir çözüm paketi varken, Öcalan’dan da benzer yönde bir açıklama gelmesinin, “çözümün İmralı’nın formülleri ile yapıldığı” yönünde genel bir kanı oluşturacağı, bunun da süreci sekteye uğratacağı düşünülüyor.

Çarşamba görüşme günü

Öcalan, avukatları ile hava muhalefeti olmaması durumunda 19 Ağustos Çarşamba günü görüşecek. Öcalan’ın, görüşmede ‘yol haritası’nı avukatlarına direkt veremeyecek ve yine görüşme sırasında odada bulunan cezaevi görevlisine teslim edecek. Cezaevi görevlisinin bu dosyayı Öcalan’ın avukatlarına AİHM savunması olmaması nedeniyle teslim etmeme hakkı bulunuyor. Ankara’da oluşan eğilimin, “Öcalan tarafından hazırlanan ve cezaevi görevlisine vereceği yol haritasının, Öcalan’ın avukatlarına teslim edilmemesi yönünde” olduğu belirtiliyor. Yol haritasının, avukatlara teslim edilmesinin, ancak devletin ilgili birimlerinin onayı ile mümkün olabileceği ifade ediliyor.

Ankara’nın kaygıları

Öcalan’ın avukatlarının açıklamasının, “süreci sekteye uğratacak”, “toplumda infial yaratacak” bir durum yaratması endişesi yaşayan Ankara’da diğer taraftan, Öcalan’ın “yol haritasının avukatlara verilmemesi durumunda, avukatların yapacağı açıklamanın içeriğinin, Kürtler üzerinde tepki doğurması kaygısı da ele alınıyor. Bu nokta, süreci kesintiye uğratacak bir durumun yaşanmaması için, Ankara ile İmralı arasında bir temas trafiği yaşandığı iddia ediliyor.

Sorumluluğu sadece benden beklemeyin

Abdullah Öcalan’ın avukatları ile gerçekleştirdiği son görüşmenin notları PKK’ya yakınlığı ile bilinen Fırat Haber Ajansı’nda yayımlandı. Buna göre Öcalan avukatlarına, “Sorumluluğu sadece benim üzerime atarak bu işler yürümez” dedi. Öcalan, şunları söyledi: “Bir şeyler gelişiyorsa sürece onlar (Kürtler) da dahil olacaklar. ’Bir yerlerde hazırlansın, ben de emre uyayım’demekle olmaz. Genci, kadını, herkes kendini kararlaştıracak, herkes kendisi kararlaşacak. Bir yerden ısmarlama çözümler beklemek başarıya, çözüme götürmez. Bu tip çözüm mantığı eskiden teokratik düzenlerde hakimdi.

DTP de süreci derinlemesine anlamalı

Yeni bir süreç başladı. Bu yeni, farklı bir dönemdir. Mustafa Kemal’in Cumhuriyeti kurması kadar önemlidir bu süreç. Demokratik bir toplum inşa edilecek bu dönemde. Türkiye toplumu demokrasiyi, demokrasi kültürünü öğrenecek. Bunun Cumhuriyetin kurulması kadar derin sonuçları olacaktır. Ben Cumhuriyetin kazanımlarını göz ardı etmiyorum ama Cumhuriyet şimdi demokratikleşecek, Cumhuriyetin tüm olumlu yanları, kazanımları yeni döneme taşırılacak. Geç oldu, ama iyi olacak. 1920’lerde yapılması gereken şimdi yapılacak. 1920’lerde başlanan işi şimdi tamamlayacağız. O zaman Cumhuriyet kuruldu şimdi demokratikleştirilecek. Herkes bu yeni süreci, dönemi iyi anlamalıdır. DTP de derinlemesine anlamalıdır. DTP bu yeni dönemi anlamazsa, derinlemesine anlamazsa aşılır. MHP ve CHP böyle devam ederse biter.”

“MHP ve CHP bu sürecin önünde engel olmamalıdır” diyen Öcalan, “Engel olmaya devam ederlerse, 6 aya kalmaz biterler. Yeni dönemin ruhu onları bitirir. AKP de fazla bekleyemez. Yeni yılı bile bekleyemezler” dedi. Öcalan şöyle devam etti: “Eylül’den sonra belli olur, birkaç aya kadar, hatta bir iki ay sonra AKP’nin gerçek niyeti, gidebileceği yer belli olur. Samimi olup olmadıkları netleşir.”

FETHULLAH HOCA’YI TAKİP EDİYORUM

Olumsuz değerlendirmiyorum. Kürdistan’da okulları, cemaatleri var, örgütlüler. Demokratik temelde, karşılıklı yaklaşımlar olabilir. Eski tarz iktidar olmaz, öyleyse eski tarz muhalafet de olmaz. Büyük provokasyonların olmaması halinde sorun çözüm yoluna girer.

Hale GÖNÜLTAŞ - VATAN

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://w9.gazetevatan.com/Ocalanin_yol_haritasi_acilimi_sekteye_ugratir_mi/254293/1/
 



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,258 µs