En Sıcak Konular

KIBRIS'TA AL-VER SÜRECİ

7 Ağustos 2009 16:34 tsi
KIBRIS'TA AL-VER SÜRECİ KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Rumlarla yürütülen görüşmelerde bir al - ver sürecine başlayacaklarını belirtti. Talat; neyin alınıp, neyin verileceği konusunda ayrıntı vermedi.

Kıbrıs’ta al - ver süreci 
 
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Rumlarla yürütülen görüşmelerde bir al - ver sürecine başlayacaklarını belirtti. Talat; neyin alınıp, neyin verileceği konusunda ayrıntı vermedi.
 
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasında, dünyanın ve BM’nin gözü önünde çözümü isteyen ve zorlayan taraf olarak göründüğünü belirterek, “Bu da bize önemli bir avantaj sağlıyor. Sadece bize değil, aynı zamanda Türkiye’nin de uluslararası sorunlarda rahatlamasını sağlıyor” dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Talat, önceki akşam Dikmen Belediye Parkı’nda vatandaşlarla bir araya gelerek, Kıbrıs müzakere süreci hakkında bilgi verdi.
Yapılan kamuoyu yoklamalarında Kıbrıs Türk halkının yüzde 70’inden fazlasının Kıbrıs sorunun bir an önce adil ve kalıcı çözümünü istediğini öne süren Cumhurbaşkanı Talat, “Bu önemli bir politikadır ve geçmişten farklıdır” dedi.

Sonuçlar yazılı hale getiriliyor
Talat, devam eden süreçte, Rum tarafının da katkısıyla önemli bir farklılık daha yarattıklarını belirterek, ilk defa, müzakerelerde anlaştıkları ve anlaşamadıkları konuları yazılı hale getirdiklerini, bunun geçmişte olmadığını kaydetti. Talat, şunları söyledi: “İlk defa iki taraf ve bu müzakerelerde vardıkları sonuçları yazılı hale getiriyor. Geçmişte hiç bir müzakerede bu olmadı, ama bu defa biz görüşüyoruz, bir çok konuda anlaşıyoruz, anlaştığımız konuları, anlaşmadıklarımız da dahil olmak üzere, beraber kağıtlara yazıyoruz. Böylece gelecekte, ‘burada anlaştıydık, burada anlaşmadıydık’ kavgası olmayacak, hangi konularda anlaşmışsak onlar kayıt altında olacak. Bu ilk defa oluyor.”
Geçmişte Türk ve Rum tarafının birbirine kağıtlar okuyup, karşılıklı cevaplar verdiğini ve ortak bir kağıt hazırlanmadığını dile getiren Talat, BM’nin tarafları dinleyip bundan bazı sonuçlar çıkarıp, öneri yaptığını ve Annan planın da böyle çıktığını anlattı. Talat, 2004’te dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a, Annan planındaki boşlukları doldurma ve hakemlik görevi verildiğini de anımsattı.
30 ortak metin hazırlandı
Yeni dönemde, bir anlaşmanın önemli bir kısmını iki tarafın hazırlaması iddiasında olduklarını kaydeden Talat, müzakerelerde anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları belirleyen 30 kağıt hazırladıklarını söyledi.
Talat, bunların, yeni anayasayı hazırlayacak ekibe verileceğini, uzmanların anlaşılan konulara bakarak yeni anayasayı, kuruluş anlaşmasını, bir devletin yürüyebilmesi için gerekli olan yasaları hazırlayacağını kaydetti.
Al - ver süreci başlayacak
Talat, ikinci turda görüşleri daha da yakınlaştırmaya çalışacaklarını ve en sonunda da bir al-ver sürecine başlayacaklarını belirterek, bunun başarılabilmesi için BM’nin daha aktif olarak devreye girmesi gerektiğini dile getirdi. Talat, Rum tarafının BM’nin sürece aktif katılımına, hakemlik rolünden dolayı karşı çıktığını da hatırlattı.

 Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9006081&tarih=2009-08-07


 



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    25,341 µs