En Sıcak Konular

MEHMET ALİ ŞAHİN MECLİS'İN YENİ BAŞKANI OLDU

5 Ağustos 2009 22:23 tsi
MEHMET ALİ ŞAHİN MECLİS'İN YENİ BAŞKANI OLDU Mehmet Ali Şahin, 3. turda TBMM’nin 24. Başkanı seçildi. AKP-DTP yakınlaşmasının yaşandığı gün DTP’den Şahin’e sembolik destek geldi.

Yeni başkan Şahin! 
 
TBMM’yi iki yıl Şahin yönetecek

Mehmet Ali Şahin, 3. turda TBMM’nin 24. Başkanı seçildi. AKP-DTP yakınlaşmasının yaşandığı gün DTP’den Şahin’e sembolik destek geldi. Ancak bu destek AKP’nin firelerini kapatmaya yetti. “Tam tarafsızlık” sözü veren Şahin teşekkür konuşmasında Atatürk’ü andı, Berat kandilini kutladı.

TBMM Genel Kurulu dün Meclis Başkanı’nı seçmek için saat 15.00’te MHP’li TBMM Başkanvekili Meral Akşener’in başkanlığında toplandı. TBMM'nin yeni başkanı Mehmet Ali Şahin  
 
Bir adayın başkan seçilmesi için 276 oy almasının yeterli olacağı 3. tur oyla da içtüzük gereği gizli yapıldı. DTP’li Hasip Kaplan’ın 2. tur sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylıktan çekilmesi nedeniyle, 3. turda Şahin’in yanı sıra CHP’li İlhan Kesici, MHP’li Münir Kutluata ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç olmak üzere 4 aday yarıştı.

AKP yine fire verdi

İlk iki turda olduğu gibi 3. tur oylamada da AKP’den Şahin’e “blok” destek gelmedi. Katılımın ilk iki tura göre düşük olduğu seçimlerde, 518 milletvekili oy kullandı. Şahin 338 oyla Başkan seçilirken, CHP’li Kesici 103, MHP’li Kutluata 66 oy aldı. İlk turda 11, ikinci turda 8 oy alan Kamer Genç’e bu turda kendisinden başka oy veren olmadı. Oylamada 1 oy geçersiz sayılırken, 9 da boş oy çıktı.

MYK toplantısı nedeniyle DTP’den az sayıda milletvekilinin katıldığı oylamada, CHP ve MHP’nin sandalye sayılarıyla bu partilerin adaylarının aldıkları oylar dikkate alındığında, Şahin’e 3. turda DTP’den sembolik de olsa destek geldi.

Şahin’in teşekkürü

Şahin seçim sonuçları açıklanarak Meclis Başkanlığı’nın resmen ilan edilmesinin ardından kısa bir teşekkür konuşması yaptı. Konuşmasına, “Yüce Meclise Başkan seçerek, şahsıma yüklediğimiz görev, sorumluluk ve onur nedeniyle hepinize teşekkür ediyorum” diyerek başlayan Şahin, “Böyle bir Meclisin sade bir üyesi olabilmek bile esasen şereflerin en büyüğüdür” sözleriyle milletvekillerinden alkış aldı. Omuzlarına yüklenen büyük sorumluluğun farkında olduğunu belirten Şahin, görevde kaldığı süre içinde Anayasa, İçtüzük ve hukuk kuralları içinde “hiçbir peşin hükme kapılmaksızın tam bir tarafsızlıkla” hizmet etmeye çalışacağını vurguladı.

Atatürk vurgusu

1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında demokrasiyi daha da güçlendirecek, halkın hizmet beklediği alanlarda yeni düzenlemeler yapacak adımların atılmasında Meclis’in önemli çalışmalar yapacağını ifade eden Şahin, konuşmasında geçmiş Meclis başkanlarını da şükran ve hayırla yad ettiğini söyledi. Şahin, şöyle devam etti:

“Özellikle birinden bahsetmezsem konuşmamı eksik yapmış olurum. O da TBMM’nin ilk Başkanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. O’nun ecdadımızla, milletimizle birlikte kurduğu Cumhuriyeti daha da yüceltmek, temel ilkeleriyle birlikte daha da geliştirmek, Cumhuriyet kurulurken ortaya konan hedefi, yani çağdaş uygarlığı yakalamak hepimizin, özellikle bu Meclis’in en asli görevidir. Bu zamana kadar bu Meclis ve bu Meclis’te görev yapanlar, bu uğurda elinden gelen çaba ve gayreti gösterdiler. Bundan sonra da bu hedefi yakalamak ve dolayısıyla ülkemizi çağdaş uygarlığın önüne geçirmek için elimizden gelen ne gayret varsa, onu ortaya koyacağımızı ifade etmek istiyorum.”

Konuşmasının sonunda milletvekillerinin Berat kandilini de kutlayan Şahin, sözlerini, “Bana oy veren, vermeyen tüm milletvekili arkadaşlarım bana artık eşit yakınlıkta ve uzaklıktadır. Dolayısıyla büyük bir tarafsızlıkla Yüce Meclise hizmet edeceğimi bir kez daha ifade ediyorum” diyerek bitirdi.

Devir teslim pazar günü

Halef selef Meclis başkanları sonuçları beklerken koyu bir sohbete daldı. Ve Şahin’i ilk olarak selefi Köksal Toptan tebrik etti. Şahin, görevi resmen 9 Ağustos’ta devralacak.

Hemşehrileri Meclis’e akın etti, annesi yalnız izledi

Şahin’i Karabük’ten gelen babası Abdullah Şahin ve kardeşi İbrahim Şahin ile hemşehrileri yalnız bırakmadı. Şahin, Genel Kurul Salonu’ndan çıktıktan sonra, iktidar kulisinde bekleyen babasının elini öptü, kardeşi ile kucaklaştı. Annesi Ünzile Şahin ise oylamayı Ovacık İlçesi’ne bağlı Ekincik köyünde tek başına izledi.

Genç, son turda sadece kendinden oy alabildi

Meclis’in renkli isimlerinden

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, ilk turda 11, ikinci turda 8 oy almıştı. Kamer Genç’e 3. turda ise kendisinden başka oy veren olmadı.

GENEL KURUL RENKLENDİ

CHP’li kadın milletvekillerinin Meclis’e renkli kıyafetler giyerek gelmeleri dikkat çekti. Gaye Erbatur sarı, Bihlun Tamaylıgil pempe, Canan Arıtman yeşil, Nesrin Baytok beyaz ve Nur Serter sütlü kahve kıyafetleriyle gazetecilerin de ilgi odağı oldular. CHP lideri Baykal da daha sonra milletvekillerinin yanına gelerek, gazetecilere poz verdi.

Erdoğan: Beklediğimiz bir sonuçtu

Oylamayı başından sonuna kadar Genel Kurul salonunda takip eden Başbakan Erdoğan, gazetecilere “Beklediğimiz şekilde sonuçlandı. Hayırlı olsun” dedi. Erdoğan, oylama sırasında kabinenin kadın bakanları Çubukçu ve Kavaf’la neşeli bir sohbete girdi.

MECLİS’TEN NOTLAR

Karabük lokumu, Safranbolu gazozu ile kutlama

- Mehmet Ali Şahin’i Meclis Başkanı seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından ilk kutlayan, oylama sürerken Genel Kurul salonuna gelerek yanına oturan selefi Köksal Toptan oldu. Toptan ve Şahin, sonuçların açıklanmasını beklerken koyu bir sohbete daldılar. Halef selef başkanları yan yana görüntülemek isteyen gazeteciler milletvekili aracılığıyla Toptan ve Şahin’den, basın locasına dönerek poz vermelerini rica ettiler. Ancak Toptan bu teklife olumsuz yanıt verdi. AKP’li Ayşenur Bahçekapılı ise, bir ara iki başkanın arasına gelerek, TBMM fotoğrafçısına poz verip, hatıra fotoğrafı çektirdi.

KARDEŞİ DE İZLEDİ

- TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamayı Şahin’in kardeşi İbrahim Şahin’de basın locasının hemen arkasında bulunan özel dinleyici bölümünden başından sonuna takip etti. Babası ise Şahin’i kuliste kutladı.

- Şahin’i kutlayan ikinci isim ise, Şahin’in önceki günkü randevu talebini yanıtsız bırakan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli, grup başkanvekilleri ve milletvekilleriyle birlikte Şahin’in yanına giderek, yeni Başkanı’ı tebrik etti.

- Şahin’in, randevu talebini “programının yoğunluğu” nedeniyle reddeden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, sonuçların açıklanmasının ardından Şahin’i yanına giderek kutladı. DTP’li Hasip Kaplan, Sırrı Sakık da Şahin’i ilk kutlayanlar arasında yer aldılar.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sonuçların açıklanmasının ardından salonu terk etmeyerek uzun süre Şahin’in etrafındaki kutlama kuyruğunun azalmasını bekledi.

- Muhalefet kulisinde Şahin’in Meclis Başkanlığı, AKP Karabük Milletvekillerinin ikram ettiği Karabük lokumları ve Safranbolu Gazozları ile kutlandı.

KULİSTE SEÇİM HEYECANI

- Genel Kurul’da Başkanlık seçimi heyecanı yaşanırken, iktidar kulusinde ise akşam yapılacak grup toplantısında gerçekleştirilecek Grup Başkanvekilliği ve TBMM Başkanlık Divanı üyelikleri seçimlerinin heyecanı vardı. İdare Amirliği ve katip üyelik seçimleri için Erdoğan’ın grubu serbest bırakması nedeniyle, “kırmızı plakalı makam otosu”, “şoför”, “makam odası ve sekreter” anlamına gelen bu görevler için aday enflasyonu yaşandı. TBMM İdare amirliğine aday olan Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu’nun da aralarında bulunduğu bazı adaylar, seçimler öncesi kuliste milletvekillerine özel olarak bastırdıkları propaganda broşürlerini ve kartvizitlerini dağıtarak destek aradılar. Katip üyelik adaylarından Fatoş Gürkan da kuliste milletvekillerine yaptırdığı minik beyaz güllerden dağıtarak oy istedi.(Şebnem HOŞGÖR / VATAN)

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/Yeni_baskan_Sahin/252520/9/Siyaset 



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,513 µs