En Sıcak Konular

ÇİN'İN 60 YILLIK ZÜLMÜNE DÜNYA SEYİRCİ

3 Ağustos 2009 15:44 tsi
ÇİN'İN 60 YILLIK ZÜLMÜNE DÜNYA SEYİRCİ Fransa ve Avrupa'yı Uygurların yaşadığı drama sessiz kalmakla suçlayan Fransa Uygur Derneği Başkanı Yusuf Ekber, "Çin 60 yıldan beri Uygurlara baskı uyguluyor ve tüm dünya buna seyirci kalıyor" dedi.

Çin’in 60 yıldır uyguladığı zulme tüm dünya seyirci

Fransa ve Avrupa'yı Uygurların yaşadığı drama sessiz kalmakla suçlayan Fransa Uygur Derneği Başkanı Yusuf Ekber, "Çin 60 yıldan beri Uygurlara baskı uyguluyor ve tüm dünya buna seyirci kalıyor" dedi.

Çin'de bu ay başından beri yaşanan gelişmeler Fransa'da yaşayan az sayıda Uygur Türkü tarafından protesto edilmeye devam ediyor. Fransa ve Avrupa'yı Uygurların yaşadığı drama sessiz kalmakla suçlayan Fransa Uygur Derneği Başkanı Yusuf Ekber, "Çin 60 yıldan beri Uygurlara baskı uyguluyor ve tüm dünya buna seyirci kalıyor" diye konuştu.

Fransa Uygur Derneği, Rabia Kadir'in başkanlığını yaptığı Dünya Uygur Kurultayı'nın üyelerinden biri. Eylem ve söylemlerinde Kurultay ile birlikte hareket ediyorlar. Fransa'da çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan 500'e yakın Uygur yaşıyor. Şu ana kadar Paris'te iki yürüyüş düzenleyen Uygurlar'a, Fransa Türk Federasyonu, Goussainville Türk Derneği, Tiberliler Derneği, Çinli Demokratlar, Tayvanlı Demokratlar gibi çeşitli sivil toplum örgütleri destek veriyor. Cihan'a konuşan Fransa Uygur Derneği Başkanı Yusuf Ekber doğum yeri olan Urumçi'deki olayları kaygıyla takip ettiklerini belirtti. Urumçi'deki akrabalarıyla dinlenme korkusu yüzünden yalnızca birkaç saniye görüşebildiklerini ifade eden Ekber, "Doğu Türkistan'da binlerce Uygur'un kayıp olduğunu" belirtti.

"Tibet'e verilen destek bize verilmiyor"

Fransa Uygurlar Derneği Başkanı Yusuf Ekber, Çin'de asimilasyonu temel alan diktatörlük rejiminin hakim olduğunu belirtti. Uygurlulara Tibetliler kadar sahip çıkılmadığını dile getiren Ekber, "Fransa'da basın ve televizyonlar gösterilerimize yer veriyor. Ama Türkiye ve Japonya dışında ne ABD ne de Avrupa devletlerinin resmi bir tavır almaması üzüntü verici. Tibet'e verilen açık destek bize verilmiyor." ifadelerini kullandı.  2003 yılında Çin'den ayrılarak Fransa'ya siyasi sığınmacı olarak gelen Yusuf Ekber, "Doğu Türkistan'da söz hakkımız yok. Özgürlük ve bağımsızlık taleplerimizi demokratik yollarla arama imkânımız yok. Yıllardır hapishanede yatan arkadaşlarımız var. Çin yönetiminin beni de aramaya başlamasının ardından Fransa'ya gelmek zorunda kaldım. Burada Doğu Türkistan'da yaşananları Fransızlara anlatmak için elimden geleni yapıyorum." dedi.

Ekber, "5 Temmuz'da Urumçi'de polis ve asker çok sayıda Uygur'u katletti. Onlarca insanın ölümü ve yüzlercesinin hapse atılması tüm dünyaya Çin'in yaptığı zulmü gösterdi. Çin'den hiçbir ümidimiz yok. 21. yüzyılda artık demokrasi ve insan haklarını esas alan bir yaşam istiyoruz. Dünyanın farklı yerlerinde yaptığımız bildirilerle, gösterilerle davamızı anlattık. Şu an tüm dünya Uygurların neler yaşadığını biliyor. Daha fazla anlatacak bir şey yok, her şey ortada. Avrupa'nın bu konuda açık ve net bir cevap vermesini istiyoruz." derken cevap alana kadar protestolarına devam edeceklerini belirtti.

"Vatanımız Şincan değil Doğu Türkistan"

Türklerin Uygurların yaşadığı bölge için Şincan ismini kullanmasının kendilerini üzdüğünü belirten Yusuf Ekber, Uygurların vatanının gerçek adının Doğu Türkistan (Şarkî Türkistan) olduğunu vurguladı. 1949'dan sonra Çin'in kontrolü altına aldığı bölgeye "Yeni yer" manasına gelen Şincan ismini verdiğini ancak kendilerinin bu ismi kullanmak istemediklerini söyledi. Ekber, Doğu Türkistan Özerk Bölgesi Valisi Nur Bekri'yi ise "Kendisini ne Uygurların temsilcisi ne de Uygurların bir evladı olarak görüyoruz. Türklerin seçtiği bir yönetici değil Çinlilerin oyuncağıdır." sözleriyle eleştirdi.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/cinin-60-yildir-uyguladigi-zulme-tum-dunya-seyirci-134419.htm



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,834 µs