En Sıcak Konular

HEM ONAYLADI HEM DE ACİL DÜZENLEME İSTEDİ

9 Temmuz 2009 09:56 tsi
HEM ONAYLADI HEM DE ACİL DÜZENLEME İSTEDİ TBMM’den gece yarısı geçen ve günlerdir Türkiye’nin gündemini oluşturan yasayla darbe iddialarıyla ilgili sivil savcılıklar harekete geçebilecek. Gül, yasayı onaylarken hükümetten askerlerin bazı tereddütlerinin giderilmesi için düzenleme yapı

Geceyarısı yasasını onayladı acil yasal düzenleme istedi 
 
Cumhurbaşkanı Gül, daha önce türbana yönelik Anayasa değişikliğinde yaptığı gibi, “tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasını” istedi

TBMM’den gece yarısı geçen ve günlerdir Türkiye’nin gündemini oluşturan yasayla darbe iddialarıyla ilgili sivil savcılıklar harekete geçebilecek. Gül, yasayı onaylarken hükümetten askerlerin bazı tereddütlerinin giderilmesi için düzenleme yapılmasını da istedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, askerlerin “devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, millî savunmaya ve devlet sırlarına” karşı suçlarda askeri yargı yerine sivil yargıya tabi olmalarını düzenleyen gece yarısı yasasını onayladı. Gül, daha önce türbana yönelik Anayasa değişikliğinde yaptığı gibi, Başbakanlığa bir yazı göndererek “düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukukî güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasını” istedi.

 ‘Gerekli düzenleme ivedilikle yapılsın’ Çankaya Köşk’ünden dün yapılan açıklamada askerlerin sivil yargıya tabi olmasını düzenleyen “Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiği belirtildi. Açıklamada, onayla birlikte Başbakanlığa gönderilen yazıya da yer verildi. Köşk’ten Başbakanlığa gönderilen yazıda, Köşk’ün onay gerekçelerinin yanı sıra yeni düzenlemeler ivedilikle yapılması da istendi. Yazıda şöyle denildi: “2008 yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayımlanan Katılım Ortaklığı Belgesinde yer verilen ve kısa vadeli öncelikler arasında bulunması sebebiyle 2009 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmesinde yarar görülen ’Askerî mahkemelerin yetkisinin askerî personelin askerlikle ilgili görevlerine hasredilmesi’ maddesi gereğince bu düzenlemenin yapıldığı anlaşılmaktadır.

 ’Kanuna uygun’

Yapılan düzenlemenin, Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu’nun ’Genel görev’ başlıklı 9. maddesindeki, askerî mahkemelerin ’kanunlarda aksi yazılı olmadıkça’maddede belirtilen suçlara ait davalara bakmakla görevli olduklarına ilişkin hükümle de uyumlu olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, bu düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukukî güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasında fayda görülmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, belirtilen hususlarda gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasının uygun olacağını belirtmişlerdir.”

Gül’ün ivedilikle yapılmasını istediği değişikliklerden önce Anayasa Mahkemesi’nin bu konudaki kararı beklenecek. Daha önce düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini açıklayan CHP, onaydan sonra da bu kararının değişmediğini açıkladı.

 Türbanda da uyarmıştı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gece yarısı yasasını onaylarken daha önce üniversitelerde türban yasağını kaldırmaya yönelik olarak çıkarılan Anayasa değişikliğini onaylarken yaptığı gibi yeni düzenlemeler yapılması için hükümeti uyardı. Ancak Gül, türban yasasında “hassasiyetleri giderecek yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini” bir açıklama ile kamuoyuna duyururken, gece yarısı yasasında Başbakanlığa yazı göndermesi dikkat çekti. Gül, 22 Şubat 2008’deki açıklamasında türbanın serbest bırakılmasının Anayasa’ya uygun olduğunu savunurken, dün yaptığı açıklamada yasanın Anayasa’ya uygun olup olmadığı konusundaki tartışmalara hiç girmedi.

Güvenceler ne olabilir?

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı vermemesi halinde bu defa Cumhurbaşkanı Gül’ün hükümetten talep ettiği hukuki güvencelere ilişkin yasal düzenlemeler gündeme gelecek. Bu konuda Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı Adil Müşavirliği’nin Köşk’ü yasaya ilişkin görüşlerini sundukları raporlarda yer alan endişeler göz önüne alınacak. Bu konuda özellikle Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları hakkında açılacak soruşturmalarda ”soruşturma izni“ şartı getirilmesi bekleniyor. Genelkurmay Başkanı için bu izni Cumhurbaşkanı veya Başbakan’ın, kuvvet komutanları içinse Genelkurmay Başkanı veya Başbakan’ın soruşturma izni vermesi formülleri tartışılıyor. Ayrıca yargılamanın özel yetkili ağır ceza mahkemeleri yerine Genelkurmay Başkanı için Yüce Divan’da, kuvvet komutanları için de tıpkı müsteşarlar gibi Yargıtay’da yapılması formülleri üzerinde duruluyor.

Yasa neyi değiştirdi?

Şu anki düzenlemelere göre askerler, askeri mahalde CMK’nın 250. maddesinde sayılan suçları işlediklerinde askeri yargıya tabiler. Yasanın yürürlüğe girmesi halinde askerler, askeri mahalde ve tamamen asker kişilerle birlikte işlenmiş olsa dahi 250. maddede düzenlenen ” devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, millî savunmaya ve devlet sırlarına “ karşı suçlarda askeri yargı yerine sivil yargıya tabi olacaklar. Bu durumda tüm darbe girişimleri ve cuntalar da sivil yargı tarafından soruşturulabilecek.

G.Kurmay başkanlarına soruşturma açılabilir mi?

Genelkurmay Başkanı’nı görev suçları dışında koruyan bir dokunulmazlık olmadığı için bu tür suçlarda

Genelkurmay Başkanı hakkında da soruşturma açılabilir. Ancak Genelkurmay Başkanı’nın yargılanması ile ilgili mahkemenin teşekkülünde yasal boşluk bulunuyor. Askeri mahkemelerle ilgili kanunda Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde bir generalin yargılanması halinde, sanığın astı olmayan iki generalin daha bulunmasına ilişkin hüküm yüzünden Genelkurmay Başkanı’nı yargılayacak mahkeme bulunmuyordu. Ancak şimdi yeni bir düzenleme yapılmaması halinde 250. madde kapsamındaki suçlar için ösel yetkili ağır ceza mahkemesinde yargılanması söz konusu olabilecek.

TEPKİLER

Cemil Çiçek: Gerekli düzenlemeleri Meclis açılınca yaparız

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayladığı yasa, Türkiye’nin Katılım Ortaklığı Belgesi içerisindeki taahhütleri arasında olup demokratikleşmeyle ilgili bir yasal düzenlemedir. Güncel herhangi bir olayla ilgisi yoktur” dedi. Çiçek, Gül’ün yasaları onaylaması ile düzenlemesini istediği konulara üzerindeyse hükümetin zaten çalıştığını söyedi. Askeri Ceza Kanunu’nda da Askeri Yargılama Usulü Kanunu’nda da bir değişiklik yapılması zarureti olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı, “Düzenlemeyi Meclis açılır açılmaz, konuşarak, ilgili kurumların da görüşünü alarak süratle yapabiliriz” dedi.

Mustafa Özyürek: Gül önüne çıkan önemli fırsatı kaçırdı

CumhurbaŞkanI, kamuoyunu tatmin edeceği düşüncesiyle eksiklere işaret eden bir açıklama ile yasayı onaylamıştır. Ancak taleplerinin değeri yok. Onayda gerekçe gösterilmez. Cumhurbaşkanı’nın önüne önemli bir fırsat çıkmıştı. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı mı yoksa AKP’nin mi? ikileminde Türkiyenin Cumhurbaşkanı olduğunu gösterme fırsatını kullanamamıştır. Yapılan düzenlemenin Anayasa’nın 145. maddesine aykırı olduğunu düşünüyoruz. Düzenlemeyi anayasa mahkemesine götüreceğiz. Bu hukuki olmaktan ziyade bir siyasi karardır. AKP çoğunluğu, TSK’nin etkisini azaltma yönünde önemli bir adım atmıştır.

Onur Öymen: En kısa zamanda AYM’ye gideceğiz

Bu karar çok yanlış olmuştur. En kısa zamanda Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz. Bu kurumların uyum içinde çalıştırılması yaklaşımıyla bağdaşmayan bir karar. Türkiye’nin içinde bulunduğu gerilimden çıkması için Cumhurbaşkanı’na önemli görev düşüyordu. Saygın hukukçular bu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu açıkça ifade etmişlerdi. Onlar kamuoyunun büyük kısmını da ikna etmişlerdi. Ancak Cumhurbaşkanı ikna olmamış.

Oktay Vural: Asker-sivil gerilimi devam edecek

CumhurbaŞkanI ’Tereddütler var’ diyerek yasayı onaylamıştır. Oysa Cumhurbaşkanına veto yetkisi, tereddütler olan yasayı geri gönderebilmesi içn verilmiş. Cumhurbaşkanı hem tereddüt var diyor hem de devletin kurumları arasında sağlıklı işleyiş açısından problem olacağı söylenen bir yasayı onaylıyor. Cumhurbaşkanının yaklaşımı, parlamenter sistemi çalıştırmak değil, parlamentoya açıkça talimat verme ve tereddütler yaratan bir yasa vasıtasıyla gündemin işgal edilmesine vesile olmaktır.

Burhan Kuzu: Bu bir sivilleşme hareketidir

ONAYI bekliyorduk. Doğrusu idi çünkü yapılan düzenleme doğrudur. Tereddüt varsa Anayasa Mahkemesi yolu zaten açık. Kaldı ki benim kanaatime göre 145’e aykırılık yok. Bu bir sivilleşme hareketidir. Bu noktada kim demokrasinin yanında kim karşısında net olarak görünüyor. Bu saatten sonra, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarımız hakkında olur olmadık şekilde bir şey yapılmasına meydan vermemiz hiçbir zaman mümkün olmaz.

kaynak: Vatan Gazetesi,http://w9.gazetevatan.com/Geceyarisi_yasasini_onayladi_acil_yasal_duzenleme_istedi/247784/9/



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,970 µs