En Sıcak Konular

ÇİN SORUMLULARIN ''İDAM EDİLECEĞİNİ'' BİLDİRDİ

9 Temmuz 2009 09:45 tsi
ÇİN SORUMLULARIN ''İDAM EDİLECEĞİNİ'' BİLDİRDİ Şincan’da Uygurlar ile Çinliler arasındaki çatışmaya Çin ordusu üç gün sonra müdahale etti. Pekin “Sorumlular idam edilecek” tehditi savurdu.

Çin darağaçlarını kuruyor 
 
Çin yönetimi, ölü sayısının 400'ü geçmesi üzerine tehditler savurmaya başladı

Şincan’da Uygurlar ile Çinliler arasındaki çatışmaya Çin ordusu üç gün sonra müdahale etti. Pekin “Sorumlular idam edilecek” tehditi savurdu. Ölü sayısının 400’ü geçtiği iddia edilirken, Uygurlar mahallelerine barikatlar kuruyor.

Sincan'dan insanın kanını donduran kareler
 
Foto galeri için tıklayın
Çin’in kuzeybatısındaki Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygur Türkleri’yle Çinliler arasında yaşanan etnik çatışmalar üçüncü gününü geride bırakırken, Pekin yönetimi darağaçlarını hazırlamaya başladı. Olayların patlak verdiği başkent Urumçi’ye sevk edilen binlerce Çinli asker kentte kontrolü büyük ölçüde ele aldı. Çin Komünist Partisi Urumçi Komitesi Sekreteri Li Cı, hükümetin olaylarda ölümlerin arkasındaki kişilerin idama mahkûm edilmesine çalışacağını söyledi. Li Cı, çok sayıda kişinin gözaltına alındığını ve çoğunun öğrenci olduğunu da belirtti. Urumçi Belediyesi de olayların bilançosunu açıkladı.

Askerler Çinlilere göz yumuyor

Resmi açıklamalara göre, olaylarda pazartesi akşamına kadar 156 kişi öldü, 1080 kişi de yaralandı. Olaylarda 11’i polis aracı olmak üzere 60 taşıt, 209 dükkan ve iki bina tahrip edildi. Dünya Uygur Kongresi lideri Rabiya Kader ise 400 Uygur’un polis tarafından öldürüldüğünü öne sürdü. Uygurlar, güvenlik güçlerinin barikatlarına rağmen yüzlerce Çinlinin gece sopalar ve bıçaklarla evlerini bastığını söyledi.  Sokağa çıkma yasağına rağmen Çin askerlerinin bu gruplara göz yumduğunu öne süren Uygurlar, mahallelerin çevresine barikatlar kurmaya başladı. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ise İtalya’daki G-8 Zirvesi’ni yarıda bırakarak, ülkesine geri döndü.

Bağdat gibi oldu

Olayları izleyen AFP muhabiri de gerilimi tarif etmek için şu olayı aktardı: “Hükümet destekli gazetelerde öldürülmüş Çinlilerin fotoğraflarını gören bir grup ’Uygurlara ölüm’ diyerek yürümeye başladı. Polis gruba müdahale edince Çinli bir kadın ’Bizi niye durduruyorsunuz? Uygurlar birçok Çinliyi öldürdü.  Biz de onlara saldırmalıyız’ dedi.” Aynı ajansa konuşan Chen Şiping adlı bir Çinli “Hükümet niye geç müdahale etti? Urumçi bizim Bağdat’ımız oldu” derken, Ali isimli bir Uygur genci “Çok kan akacak gibi gözüküyor” diye konuştu.

4 KENTE YAYILDI

Şincan bölgesindeki eylemler başkent Urumçi’nin yanısıra Yili, Kaşgar ve Aksu kentlerine de yayıldı. Çin kaynakları 3 gündür devam eden gösteriler ve çatışmalarda çoğu Uygur Türkü olan 1434 kişinin gözaltına alındığını açıklarken Uygurlular ise çatışmalardan ölü sayısının 1000’i geçtiğini, sayısı çok daha fazla olan yaralıların ise oldukça yetersiz kalan 3 hastanede tedavi gördüklerini kaydetti.

Havadan Rabiya karşıtı bildiriler

Çin ordusu dün tüm gün boyunca Uygurlar’ın yoğun olarak yaşadığı mahallelere bildiriler attı. Bildirilerde Uygur Türkleri’nden evlerinden çıkmamaları ve eylemlere karışmamaları uyarısı yapıldı. Aynı zamanda eylemlerin ABD’de yaşayan Dünya Uygur Kongresi lideri Rabiya Kader tarafından provoke edildiği öne sürüldü. Rabiya Kader ise Washington’da liderlik ettiği gösteride yaşanan gerilim ve katliamlardan Çin hükümetinin sorumlu olduğunu, Çin yönetiminin yıllardan beri Uygur Türkleri’ne baskı uyguladığını kaydetti.

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://w9.gazetevatan.com/Cin_daragaclarini_kuruyor/247824/30/



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,926 µs