En Sıcak Konular

DOMUZ GRİBİNDE KORKULAN GELİŞME

4 Temmuz 2009 19:50 tsi
DOMUZ GRİBİNDE KORKULAN GELİŞME Araştırmalar domuz gribinin normal virüs gibi hızlı yayılmadığını gösterse de Japonya ve Danimarka’daki iki vakada virüsün mutasyona uğrayarak kullanılan ilaçtan etkilenmeyecek hale dönüşmesi bilim adamlarını korkutuyor.

Domuz gribi korkutuyor 
 
Araştırmalar domuz gribinin normal virüs gibi hızlı yayılmadığını gösterse de Japonya ve Danimarka’daki iki vakada virüsün mutasyona uğrayarak kullanılan ilaçtan etkilenmeyecek hale dönüşmesi bilim adamlarını korkutuyor.
 
Bilimsel araştırmalar, Türkiye dahil birçok ülkede görülen ve domuz gribine yol açan H1N1 Influenza A virüsünün mevsim değişikliklerinde ortaya çıkan normal grip virüsü gibi yayılamayacağını gösteriyor. ABD’de yapılan konuya ilişkin genetik analiz ve laboratuvar deneyleri normal virüsün geçişkenliğini (kolayca yayılmasını) sağlayan yapısına nazaran H1N1 virüsünün genetik yapısında eksiklik bulunduğu, bu nedenle geçişkenliğinin normal grip virüsü kadar olmadığını ortaya koydu. Hollandalı araştırmacılar ise, H1N1 virüsüyle ilgili çalışmalarında, burunda virüsün uzun süre kalabileceği uygun bir ortam bulunduğunu, buradaki kalış süresi uzadıkça daha kötü sonuçlara yol açma ve yayılma olasılığının arttığını belirledi.

Bulaşması yavaş
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkeziden (CDC) Dr. Terrence Tumpey, “makaleleri yayımlanan her iki araştırmanın da H1N1 virüsünü yakından takip edilmesi gerektiğini gösterdiğini” söyledi. Çalışmalarında, hayvanlardan birindeki normal grip virüsünün aynı ortamı paylaşan tüm hayvanlara geçtiğinin, H1N1 virüsünün ise aynı durumda 9 hayvandan 6’sına geçebildiğinin belirlendiğini söyleyen araştırmacılar, benzer şekilde bir aile ortamında da normal gribin diğer aile üyelerine bulaşmasının yüzde 20 ila 30 oranında olduğunu, H1N1 virüsünde ise bu oranın çok daha düşük olduğunu kaydetti.

İlaçtan etkilenmemeye başladı

Virüsle ilgili araştırma grubunun başkanlığını yapan Dr. Tempey, 1918, 1957 ve 1968 yıllarındaki grip salgınlarındaki virüslerde ‘PB2’ olarak adlandıran özel bir gen bulunduğunu anımsatarak, H1N1’de bu genin bulunmadığına da dikkati çekti. Virüsün yakından izlenmesi gerektiğini vurgulayan Tempey, mutasyona (değişime) uğrayarak daha hızlı ve kolay yayılabileceği olasılığının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Tempey, Japonya ve Danimarka’daki iyi ayrı vakada mutasyona uğrayan virüsün kullanılan ilaçtan etkilenmeyecek hale dönüştüğünün belirlendiğini anımsattı.

ABD’de vaka 34 bine ulaştı

Öte yandan ABD’de domuz gribi vakalarının sayısının 34 bine yaklaştığı ve bu hastalıktan ölenlerin sayısının da bir haftada yüzde 34 artarak, 170’e çıktığı bildirildi. Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Merkezi’nin yayınladığı verilere göre, ABD’de bir haftada domuz gribi vakaları sayısı 28 binden yaklaşık 34 bine, ölü sayısı da 127’den 170’e yükseldi. Dünya çapında bildirilen H1N1 virüsünün yol açtığı domuz gribi vakalarının yaklaşık yarısı ABD’de bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün önceki verilerine göre, dünya çapında domuz gribine yaklaşık 73 bin kişi yakalandı ve bu hastalık nedeniyle 317 kişi yaşamını yitirdi.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=9005381&tarih=2009-07-04

 



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,375 µs